The Saker: Крајње опасна ситуација у Украјини (наставак)


Овај пост је кратак наставак мини-извештаја о ситуацији у Украјини од пре пар дана.

Вас неколико је приметило оно што се може назвати објавом рата Русији. Објавила ју је једна од највећих фигура англоционистичког међународног капитала, Џорџ Сорош, који је изјавио да Русија прети егзистенцији Европе | The Vineyard of the Saker. Прво Ходорковски, сада Сорош – прилично је јасно ко пикира на Русију и како, а једнако је јасно да је оно што ови финансијери заиста признају својим ратоборним изјавама то да је Путин егзистенцијална претња њима. У другом саопштењу, они су у ствари 100% у праву (још једном доказујући да су они који кажу да је Путин марионета олигарха само корисни идиоти и да су изманипулисани).


Нуландова, Сорош, Ходорковски, Хилари, Фридман … листа нема краја. Читаво то неоконзервативно завереничко друштванце је за рат и врши огроман притисак на остатак планете да му се придружи.


 Европљани, као и обично, показују да имају кичму колико и медуза: иако добро знају и разумеју да Ујка Сем ствара нацистички режим у Кијеву и да ће их америчка политика болети, опет ће учинити све што им Америка говори. Нема ни речи о европској спољној политици. Све што излази из уста Европљана је субмисивно  “Да, господине! Све што кажете, господине!”. Један од најизразитијих примера овог европског слугерањства и спремности да се испуни наређење САД, без обзира колико било глупо, је бајка о руској подморници што вреба у шведским водама.


Није то само лоша реприза шведске хладноратовске параноје после инцидента “Whiskey on the Rocks”, у којем је грешка у навигацији имала за последицу да се совјетска подморница класе “Виски” насукала на стене близу Карлскрона. Хладноратовски Швеђани се могу оправдати што су виђали совјетске подморнице често колико и Шкотланђани чудовиште из Лох Неса, али иста глупост у 2014. је брука и показује да ће шведска војска такође извршити било какву наредбу господара, ма и очигледно глупу. Овај пут, по ББЦ-у, први знак присуства руске подморнице је био – не шалим се с вама, то што је: “У четвртак 16. октобра детектован радио разговор на руском између Стокхолмског архипелага и руске енклаве Калињинград, где је базирана руска Балтичка флота.” Очигледно, постоје људи довољно глупи да поверују у овакве глупости.

 Озбиљно, ма колико да је смешна ова “шведска бајка”, не треба занемарити чињеницу да јој интенције уопште нису смешне: изазивање страха и стварање могућег изговора за конфронтацију.

У међувремену, у Бандерастану, ствари сваким даном постају све горе. Једина ствар која Укије задржава од пуног напада на Новорусију је страх од даљих војних пораза пред изборе. Али, изузев ако се не десе какве велике промене, напада Укија ће бити чим прођу избори. Једна ствар која би могла да одложи такав напад је пуч против Порошенка у Кијеву.

Иако то није баш тако изнесено, из самита у Милану је проистекло практично признање да Укији уопште немају новца. Никаквог. Отуд све те приче о новцу Европљана за руски гас. Почела је хладна сезона, сада ће све бити све горе и горе.

Још једна важна ставка:

Рок да поставите коментире за Хазина управо је истекао.
Морам да признам да ни у најлуђим сновима нисам могао да замислим тако велики број питања. Следећа ствар је да шеф руског тима блога Степског сокола и ја морамо да одлучимо о броју питања која ћемо проследити Микхаилу Хазину, као и о пратећој методологији њиховог избора. Слична питања бисмо могли да искомбинујемо у једно. Нисам сигуран како ће све то ићи, али ћу вас на време обавести.

Срдачан поздрав,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Ukraine mini-SITREP: very ominous developments (follow up)
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски



Пол Крејг Робертс: Вашингтон клевеће Путина


На састанку Међународна дискусионог клуба “Валдај” у Сочију, руски председник Путин је исправно и оправдано осудио Вашингтон због дестабилизације целог света ради својих уских и себичних интереса и интереса приватних интересних група које контролишу Вашингтон – све на рачун остатка света. И јесте време да неки светски лидер осуди бандитски режим из Вашингтона. Путин је описао двоструке стандарде Вашингтона латинском изреком: ” Оно што је дозвољено Богу [САД] није дозвољено говеду [остатку света]“.


РТ извештава о Путиновом обраћању овде: Putin lashes out at US, West for destabilizing world — RT News

РИА Новости овде: Putin: Global Security System Damaged by Western Cold War Mentality, Needs Reform | Politics | RIA Novosti

Занимљиво је да руски медији све до у време писања овог текста нису произвели енглески превод целог Путиновог обраћања. Можда руски медији не схватају значај Путинових речи. Превише руских медија је у власништву страних интереса који користе приступ руским читаоцима да нападну и дискредитују руску владу. Невероватно је да руска влада дозвољава пропаганду Вашингтона у сопственим редовима. Можда Москва прихвата пропаганду Вашингтона међу Русима да би у САД обезбедила несметан рад РТ, РИА и Гласа Русије. Али биланс је неуједначен. Руски медији на Западу емитују вести које иначе не би биле емитоване – и не клевећу Америку.

Види такође:

Путин: Светски лидери уцењени: Putin Says Reports Show World Leaders Could Be Blackmailed With Surveillance Data | World | RIA Novosti

Путин: САД ескалирају светски сукоб: Putin lashes out at US, West for destabilizing world — RT News

Немачки посланик: Санкције без доказа: German MP: “Germany Has No Evidence of Who Shot Down MH17, Sanctions Russia Anyways” | Interviews | RIA Novosti

У америчким штампаним и ТВ медијима нисам видео никакве извештаје о Путиновом обраћању. Очигледно је да у САД нема јавне расправе о америчкој спољној политици и реакцијама из иностранства на њу. Земља у којој су пропаганда и тишина надвладале информисаност и јавну расправу није демократија, без обзира на то како она саму себе називала.
Вашингтон је давно научио мрачну уметност ућуткивања истине клеветањем. Вашингтон је користио клевете да 1953. збаци легално изабраног иранског лидера, Мосадека; да 1960. збаци конгоанског премијера Патриса Лумумбу; у 1954. години гватемалског председника Арбенца; да збаци венецуеланског председник Уга Чавеза 2002. године у државном удару који су одбацили венецуелански народ и војска и отерали марионету Вашингтона и поново поставили Чавеза; да збаци украјинског изабраног председника Јануковича 2013. године; да збаци председника Хондураса Мануела Зелају 2009. године; да збаци у 2013. години Мухамед Мурсија, председника прве демократски изабране владе у историји Египта; да збаци Гадафија у Либији; Садама Хусеина у Ираку; сада се труди да сруши Асада у Сирији и владу Ирана; а имао је и неуспеле покушаје да у Индонезији збаци Сукарна, Хо Ши Мина у Вијетнаму и Кастра на Куби.

Садашња мета Вашингтона је Владимир Путин. Ово је врхунац глупости и охолости. Јавна подршка Путину далеко превазилази подршку било којем америчком председнику у историји. Тренутно, ниво јавне подршке Обамином режиму и америчком Конгресу је исувише низак да би био компатибилан са функционалном демократијом. Ако САД стварно јесу демократија, онда су најнефункционалнија демократија у светској историји. Практично нико, осим моћних приватних интересних група које поседују Вашингтон, не подржава америчку владу. Сви други Вашингтон презиру.

Као резултат тринаестогодишњег зликовачког уништавања живота и имовине по Блиском истоку и Африци, нефункционалне и пропале америчке привреде, као и показане неупоредиве ароганције, Вашингтон је уништио америчку меку моћ. У иностранству само неколицина заблуделих и оних које финансирају НВО које плаћа САД и даље имају добро мишљење о САД.

По свим светским анкетама, САД су највећа претња светском миру. Вашингтон је учинио да наша земља буде презрена држава, а ми презрен народ зато што ништа нисмо урадили по том питању.

О овоме ништа не можете сазнати од америчких штампаних или телевизијских медија, или чак од већине медија Велике Британије и Западне Европе. Као што сам вас известио 16. октобра, Удо Улфкот, бивши уредник једне од немачких најважнијих новина, “Франкфуртер алгемајне цајтунг”, написао је бестселер у коме каже да је својина ЦИА-е свако од значаја у главним европским медијима. Удо Улфкот и за себе каже да је “научио да лаже, издаје и да не говори истину јавности” .

Као бивши уредник “Вол стрит журнала”, колумниста “Бизнис вика”, колумниста “Скрипс Хауард њуз сервиса”, колумниста немачког часописа и француских и италијанских новина, приметио сам и доживео постепено укидање било каквог неслагања са линијом Вашингтона. Постало је јасно да пут до успеха у западном новинарству води преко лагања за естаблишмент Вашингтона – углавном приватног, и мрачне ванбуџетске “безбедносне” агенције оснажене неоконзервативном идеологијом америчке светске хегемоније.

Већина руских медија и Путинових саветника потпуно је свесна медијске кампање Вашингтона – кампање клеветања председника Владимира Путина. Интернет сајт “Русија инсајдер” је данас поставио умесно питање: “Да ли је ЦИА покренула кампању клеветања Путина?” Сасвим сигурно, као што “Русија инсајдер” разјашњава: The Saker за “Русија инсајдер” о клеветничкој кампањи ЦИА против Путина | The Vineyard of the Saker

Кликните на УРЛ адресу изнад и видећете насловне странице британских новина “Сан”, “Дејли мирор” и “Дејли експрес”. Кладим се да су дизајниране у Вашингтону или Ленглију и да су заправо плаћени огласи за које је новац дала ЦИА или Национална задужбина за демократију (НЕД) или једна од републиканских или организација демократа које спонзоришу инострану пропаганду Вашингтона.

Наравно, ово британско можете одбацити исто као сензационалистичко ђубре које се код нас продаје на касама бакалница – “Филмску звезду отео НЛО”. Дакле, скролујте низ страну горњег чланка и погледајте насловне странице “Њусвика” и “Економиста”. Некада су то биле угледне публикације. Кладим се да их данас нико не чита и да њихово постојање зависи од субвенција ЦИА. Ипак, ови медији утичу на европске, канадске, аустралијске и јапанске медије, а нема сумње да утичу и на медије других земаља по ободу Америчке империје. А бројне су и наивне будале које мисле да је штампа у Америци још увек слободна.

Обавезно погледајте овај део извештаја “Русија инсајдера”:

Проблем манипулисања вестима од стране обавештајних служби недавно је постао актуелан после открића да ЦИА и немачке тајне службе (ГСС) имају дугогодишње програме утицаја на то како медијски руководиоци и врхунски новинари преносе и тумаче вести, што укључује и директно готовинско плаћање.
 Ево неких примера:
Представљање Путина као одвратног диктатора који покушава да поново изгради репресивну империју.
Тврдње да је лично наредио убиство једног броја новинара и лично наредио да КГБ пребег буде убијен тровањем радијацијом.
Стално “цитирање” гласина да има аферу са чувеном гимнастичарком.
Наводи о његовим скривеним милијардама, без изношења доказа.
Недавни чланак у “Њусвику” о Путиновом луксузу и лењости, спавању до касно.
Недавни чланак у “Њујорк тајмсу” фокусиран на његову ароганцију.
Хилари Клинтон често говори да је он лош момак, силеџија, неко коме се мора супротстави силом.
Често коришћење пежоративних израза да се опише његова личност – “кретен и разбојник” (Томас Фридман ове недеље у ЊЈТ)
Често погрешно интерпретирање његовог жаљења због распада Совјетског Савеза.
Чланци о некаквим суперлуксузним вилама за њега изграђеним у јужној Русији.
Ударни наслови у западним медијима (најгори од свих у Немачкој) који га приказују лично одговорним за погинуле путнике МХ17.
“Мека” пропаганда – насловне стране магазина на којима изгледа злокобно, монструозно, итд.
Ако га већ нисте упознали, драго ми је што могу да вас упознам са Степским соколом, како гласи псеудоним некада високорангираног америчког војног аналитичара који сада живи на Флориди (не, то нисам ја). Немојте пропустити да прочитате интервју са Степским соколом, која је на дну чланка: The Saker за “Русија инсајдер” о клеветничкој кампањи ЦИА против Путина | The Vineyard of the Saker

Свакодневно ме читаоци питају шта они као појединци могу да учине. Можда су неки од њих владини тролови који се надају да ћу одговорити “збаците владу”, тако да могу да ме ухапсе као терористу. Мој одговор на то питање је да су људи немоћни све док су недовољно информисани. Ако људи буду информисани и заузму став, онда народ може да владу врати назад под своју контролу. Ако се то не деси или не може десити, демократија у Америци је мртва, а наш живот као слободног народа заштићеног Уставом и законом од државне власти је окончан.

Вероватно је Америка већ готова и сада завршава са остатком света у својој сулудој неоконзервативистичкој жудњи да успостави хегемонију Вашингтона над целим светом. Русија и Кина се тој хегемонији неће подврћи, да буду вазали Вашингтона, а и Индији је доста, била је колонија Велике Британије. Ако сулуди хегемонисти у Вашингтону буду упорни, нуклеарни рат ће бити неизбежан.




Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Is Defaming Putin — Paul Craig Roberts – PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

 

The Saker за "Русија инсајдер" о клеветничкој кампањи ЦИА против Путина

Главна тема у руским медијима је мистификација Путина у западним медијима.

Како је изузетно популаран код куће, где га виде као пристојног скромног и изузезног човека, Руси не могу да схвате како се западни утисци могу толико разликовати од њихових.


Недавно су водећи руски коментатори и политичари сугерисали да се то може објаснити једино кампањом с циљем да се Путин оклевета, кампањом вођеном од влада или других група.

Јуче је на брифингу за стране новинаре, Сергеј Иванов, шеф Путинове канцеларије, вероватно други најмоћнији човек у Русији, говорио о “информативном рату” који се састоји од “личних напада” на Путина.

Западни медији пали на ниске гране … 

Дан пре је други припадник Путиновог унутрашњег круга, Вјачеслав Володин, изнео сличне примедбе рекавши страним новинарима да је “напад на Путина напад на Русију”.

Логика тих напада је, тврде они, да вређањем лидера државе ослабите његову власт у земљи тако што ћете му подрити народну подршку и, на међународном нивоу, навести јавност да подржава политику против те земље. Крајњи циљ је, тврде, ослабити саму државу. Такође се говори о промени режима.

Иванов и Володин сматрају да, ако се погледају чињенице, постоје докази о “атентату на карактер” Путина, који се не може објаснити некаквим општим мишљењем на Западу, већ је вероватније резултат преданог рада на томе да се клевете уведу у свакодневне вести.

“Њусвик” је годинама био један од најжешћих путиномрзитеља

Проблем манипулисања вестима од стране обавештајних служби недавно је постао актуелан после открића да ЦИА и немачке тајне службе (ГСС) имају дугогодишње програме утицаја на то како медијски руководиоци и врхунски новинари преносе и тумаче вести, што укључује и директно готовинско плаћање.

Ево неких примера:
  • Представљање Путина као одвратног диктатора који покушава да поново изгради репресивну империју.
  • Тврдње да је лично наредио убиство једног броја новинара и лично наредио да КГБ пребег буде убијен тровањем радијацијом.
  • Стално “цитирање” гласина да има аферу са чувеном гимнастичарком.
  • Наводи о његовим скривеним милијардама, без изношења доказа.
  • Недавни чланак у “Њусвику” о Путиновом луксузу и лењости, спавању до касно.
  • Недавни чланак у “Њујорк тајмсу” фокусиран на његову ароганцију.
  • Хилари Клинтон често говори да је он лош момак, силеџија, неко коме се мора супротстави силом.
  • Често коришћење пежоративних израза да се опише његова личност – “кретен и разбојник” (Томас Фридман ове недеље у ЊЈТ)
  • Често погрешно интерпретирање његовог жаљења због распада Совјетског Савеза.
  • Чланци о некаквим суперлуксузним вилама за њега изграђеним у јужној Русији.
  • Ударни наслови у западним медијима (најгори од свих у Немачкој) који га приказују лично одговорним за погинуле путнике МХ17.
  • “Мека” пропаганда – насловне стране магазина на којима изгледа злокобно, монструозно, итд.

“Русија инсајдер” је о томе затражио мишљење водећег аналитичара Русије у међународним пословима, познатог под псеудонимом The Saker:

Дакле, да ли су оваква размишљања кредибилна или су то теоретичари завере одлепили?

Уопште не сумњам у то да САД воде велики психолошки рат (psyop war) против Русије, рат у коме се не пуца – за сада, и да је оно што видимо циљана кампања да се дискредитује Путин и оствари “смена режима” у Русији или, ако то не успе, у најмању руку “режим ослаби” и “Русија ослаби”.

А “Економист” је најгори од свих …

Ово је програм владе САД ?

Да, поједине фракције у америчкој влади Путина мрзе из дна душе а из два главна разлога:
  1. Он је делимично, али не у потпуности, обновио суверенитет Русије, који је под Горбачовим и Јељцином био потпуно изгубљен … Русија је тада била колонија САД као што је Украјина данас …
  2. Путин се усудио да отворено пркоси Америци и њеном цивилизацијском моделу.
“Дубока држава” САД слободну и суверену Русију доживљава као егзистенцијалну претњу која треба да буде отклоњена и сломљена … Ово је свеобухватни политички напад на Русију и Путина лично.

Руси кажу да су стални лични напади на Путина у светским медијима делимично последица деловања америчких обавештајних служби … практично “посађене” приче …

Да, апсолутно

Као нова “Операција Мокингбирд” … Мислите ли да и неке друге инстанце циљају Путина?

(Напомена уредништва РИ: “Операција Мокингбирд” је програм који је ЦИА започела 1950. године, да би утицала на америчке медије. Новинари – истраживачи су програм постепено разоткривали почев од касних 60-их, што је кулминирало у сензационалним телевизијском конгресним расправама у 1975., који су шокирали нацију и доводили до прекида програма. Критичари тврде да се са истом тактиком наставило у оквиру других програма и операција.)

Да, наравно. Пошто руска јавност мало мари за њихово клеветање, Путинова популарност је већа него икада раније. Постоји организована кампања убеђивања јавности да је Путин “продао” Новорусију, да је марионета олигарха који праве “дилове” са украјинским олигарсима да забоду нож у леђа новоруској Самоодбрани …

… До сада је Путинова политика у Украјини уживала врло снажну подршку руског народа који се још увек противи отвореној војној интервенцији …
… Али ако Кијев опет нападне Новорусију – што изгледа све вероватније – и ако такав напад буде успешан – што је мање вероватно, али је увек могуће – онда ће Путина кривити што је Украјинцима дао времена да се прегрупишу и реорганизују.

Са Запада с љубављу …

Дакле, ви кажете да ако украјинска војска буде довољно јака да зада озбиљан ударац истоку Украјине, САД то могу искористити као средство за удар на Путинову базу подршке …

Да, то је тачно … има много “лажних патриота” у Русији и иностранству, који ће одбацити свако договорно решење и сваки компромис представити као “издају”. Они су “корисни идиоти”, западне специјалне службе их користе да укаљају и поткопају Путина.

Да ли је то ограничено на специјалне операције влада или постоје друге групе које у томе могу имати интереса ?

Па, ту постоји нешто што већина људи на Западу не увиђа … велика закулисана борба између различитих страна руске елите, између оних које ја називам “Евроазијским суверенистима” (у суштини, то су они који подржавају Путина) и, како их ја зовем, “Атлантских интеграциониста” (Путин их назива петоколонашима).

Западни медији о томе говоре као о борби између руских либерала и конзервативаца, реформатора и реакционара, зар не?

Тако некако, мада …

Конзервативци виде будућност Русије у руском северу и истоку, и желе да се Русија окрене према Азији, Латинској Америци и остатку света, а “либерали” желе да Русија постане део северноатлантске конфигурације снага.

Атлантски интеграционисти су сада преслаби да би отворено оспоравали Путина – чија је стварна моћ у његовој огромној бази подршке – грађанима. Они тихо саботирају његове напоре да реформише Русију, док истовремено подржавају антипутиновске кампање.

Што се тиче открића ЦИА-них активности у Немачкој, да ли се оне одвијају и у другим земљама, у САД ?

Сигуран сам да се исто дешава у већини земаља широм света. Сама природа савремених корпоративних медија је таква да новинаре прави корумпиранима.

Као што рече француски филозоф Ален Сорал: “Данас је новинар или незапослен или проститутка.” Постоји, наравно, неколико изузетака, али у целини узевши то је истина.

Што не значи да је већина новинара на “изволте”. На Западу се то углавном ради на суптилнији начин – тако што им се јасно даје на знање чије идеје могу или не да прођу уређивачку контролу, и богато награђујући оне новинаре који су “укапирали”и тихо одстрањујући оне који нису.
Ако новинар или репортер почини злочин “зломисли”, он или она ће бити “на клупи” и ускоро без посла.

Не постоји стварни плурализам на Западу. На Западу су фиксне границе између онога што се може и не може рећи.

ОК, али да ли ономе што је откривено у Немачкој … постоје слични оперативни програми у Француској, Великој Британији, Италији, Јужној Америци, итд.

Да, мора се тако претпоставити – у њиховом интересу је да их има и нема разлога да их не буде.

Што се тиче ЦИА-е, она де факто контролише довољно корпоративних медија да може да “подешава тон”. Као неко ко је у прошлости читао совјетску штампу у виду животног занимања, ја искрено могу да кажем да је била далеко поштенија и више плуралистичка него данашња штампа у САД и ЕУ.

Јозеф Гебелс или Едвард Бернез нису могли ни да замисле степен софистицираности савремених пропагандних машинерија.

Ако то раде САД, раде ли и друге владе ? Руси против западних лидера?

Мислим да све владе покушавају да раде такве ствари. Међутим, оно по чему су Сједињене Америчке Државе изузетне јесте комбинација заиста феноменалне ароганције и милијарди и милијарди долара.

“Дубока држава” САД поседује западне корпоративне медије који су далеко најмоћнији медији на планети. Већина влада може да чини нешто слично само у својој земљи … да вуче по блату политичког противника или дискредитује јавну личност, али оне једноставно немају ресурса да изграде међународну стратешку кампању психолошког рата. То је нешто што само САД могу да ураде.

Дакле, стране владе су у тој арени далеко слабије од САД?

Апсолутно.
=======

Коментар Степског сокола:

Желим да овде додам тотално бесраман хвалоспев “Русија инсајдеру”. Народе – пазите на оно што РИ ради. Не само да је уредник и издавач Чарлс Баусман окупио првокласан тим сарадника (укључујући њих неколико које сматрам пријатељима), већ је и формат који РИ користи идеална допуна ономе што се трудим да радим овде: ја сам склонији дугим детаљним анализама уз неколико краћих вести ту и тамо, док РИ нуди сталан ток вести које покривају веома широк спектар повезаних тема прошараних увек интересантним ставовима – ауторским чланцима. Искрено мислим да је то веома добар и веома потребан материјал, и веома ефикасан начин да се раскринкавају лажи масмедија Империје. Добри момци раде добре ствари у добром формату. Другим речима – ја сматрам одлазак на сајт РИ најмање једном дневно за нешто што је “под обавезно”.

Срдачан поздрав свима,

The Saker


Извори: Russian news: Is the CIA Running a Defamation Campaign Against Putin? – Russia Insider и The Vineyard of the Saker: Is the CIA Running a Defamation Campaign Against Putin?
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски