Кијев започео прву фазу офанзиве

Саветник председника Украјине Јуриј Луценко је за “Канал 5″ рекао да је примирје на истоку земље било неопходно због производње оружја и опреме, као и да би се добило на времену потребном за војну и финансијску помоћ од Запада.

Прва фаза планиране операције је почела. Конкретно, припадници казнене експедиције покушавају да потпуно блокирају приступе Доњецку и пресеку снабдевање града. До сада је милиција у локалним борбама успешно спречавала те покушаје и задржала је контролу над прилазима главном граду Републике, који обезбеђују испоруку хуманитарне помоћи.


Сам Порошенко је рекао да ни он ни команда украјинске војске никада нису издали наређење да се пуца на насеља. Исто је поновио украјински министар одбране. Ако је то тачно, онда је гранатирање разних насеља и градова у Донбасу одговорност илегалних наоружаних група (ИНГ). Према нормама међународног права, оне треба да буду разоружане или уништене.

Питање потребе да се сузбију активности ИНГ које не поштују налоге Кијева мора да се расправља у Уједињеним нацијама. “Неопходно је да се затражи од УН да обавеже руководство Украјине да за неколико недеља разоружа ИНГ. Ако се то не догоди, Русија има право да пошаље “Искандере” на ватрене тачке” – изјавио је генерал-мајор авијације и херој Совјетског Савеза, Александар Руцкој за “Специјални дописник” руске телевизије “Канал 1″.

(Ово је само фрагмент чланка Если хунта пойдет в наступление, то до 2 ноября — мнение аналитика | Русская весна )

Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ: The first phase of Kiev offensive has begun
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Подкаст – хајде да пробамо, ОК ?

Драги пријатељи,

пошто је вас неколико изразило интересовање за подкаст, хајде да пробамо.

Позивам вас да постављате питања у делу за коментаре испод било ког чланка, а ја ћу покушати да снимим подкаст са својим одговорима. Замолићу вас да ми питања не шаљете е-поштом ( већ имам превише е-писама на која треба да одговорим!). Такође – и само да буде јасно – не обећавам да ћу обавезно одговарати на сва питања, одговараћу једино на инспиративна. Што се мене тиче, свака тема је дозвољена – слободно питајте шта год желите. Исто тако, ако имате предлоге, коментаре или критике о блогу, о нашој заједници, или о било чему што сам написао или урадио – слободно их овде поставите. Покушаћу да одговорим најбоље што могу.

Хајде да видимо да ли ћете и ви уживати у томе. Мислим да бих ја могао:-)


Живели и срдачан поздрав,

The Saker

The Saker Српски: Лого који видите горе је само један од за сада 17 предлога за нови. Погледајте остале и, ако имате свој предлог, изнесите га на The Vineyard of the Saker: Which logo do you prefer? (UPDATED!)

Извор: The Vineyard of the Saker: Podcast project – let’s give it a first try, okay?
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Сједињене Америчке Државе одржале успешне украјинске изборе


Уочи избора за украјински парламент, један од саветника рекао је Обами у Овалној соби: “Господине, нови парламент ће бити звер, беснеће против Русије …”

И би.

Нова украјинска Врховна рада је 100% проамеричка и русофобична. Што је било за очекивати, јер изборима су “хендловали” амерички специјалисти.

По њиховом наређењу су кажњеници ставили бирачка места под “заштиту” (стражу) под припремљеним формалним изговором “да се спрече провокације ФСБ”. Истовремено, на местима одређеним за гласање, Наливајченкови СБУ агенти су могли да раде шта су хтели: попуњавају кутије са претходно испуњеним гласачким листићима, згозовљују избројане гласове и протокол, итд.

Међутим, није све ишло глатко. Из Кијева је стигла сензационална вест ! Извор из Централне изборне комисије је пријавио, да Љашко, према неким посматрачима у својству приватног лица на бирачким местима, чврсто држи друго место и да се приближава Порошенку. Господари су се згранули. И онда је – пажња, молим ! – представник амбасаде САД, који је све време избора био у Канцеларији главног изборног повереника, наредио (цитирамо кијевски извор): “Ресетујте Љашкове гласове у корист Јацењука.”! Одма’ ! Отворен текст је преко телефонске линије сместа достављен свим бирачким местима !

Чега другог може бити новог у украјинској Врховној ради, изузев антируског једа и беса ? Јацењук се са Љашковим гласовима поравњао са Порошенком и чврсто засео у парламент, подупрт будућом коалицијом са неумољивим фашистичким крилом: Љашком, Тјањибоком, Садовојем и трајно везаном за њих Тимошенко.

Порошенко чак није имао ни конкурента, већ непријатеља у лику Јацењука. То је амерички трик: створити конкурентно окружење у окупационој влади, када свако сваког блати. Тако су пројектовани сви окупаторски проамерички режими у свим окупираним земљама. Стратешки, на изборима су победиле Сједињене Америчке Државе. Према томе, мира бити неће !

Тактички гледано, на изборима су победила тројица олигарха: Порошенко, Коломојски и Левочкин, који финансирају промоцију својих плебејаца у Парламент. Стога је даљи пад животног стандарда загарантован!

ПС: Највеће изненађење ових избора је Јацењуков Народни фронт. На прошлим изборима је добио само 10% гласова. У светлу свега што се догађало после Мајдана јасно је да чак ни украјински националисти с њим нису задовољни. Али сада знамо где је нашао магични подстицај.


Аутор: Александар Жилин
Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извори: Руководитель Центра изучения общественных прикладных проблем и Fort Russ: United States holds successful elections in Ukraine
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски