среда, 29. октобар 2014.

The Saker: Нешто веома, веома занимљиво из Новорусије


Нешто фантастично занимљиво се догодило у Новорусији: два виша новоруска команданата, Игор Безлер и Алексеј Мозговој су покушали да комуницирају са Украјинцима са друге стране.

Иако нисам сигуран за тачне датуме догађаја (све што имам су датуми постављања снимака на Јутјубу), очигледно је све почело када је Игор Безлер пристао на разговор са три ТВ екипе истовремено: руском, новоруском и једном украјинском. Овде је велика новост, наравно, да је украјинској новинарки дат приступ граду Горловка, тренутно опкољеном од украјинских снага, и да је она могла да разговара са локалним становништвом, укључујући борце, а онда јој је омогућен приступ самом Безлеру. Пошто су сви новинари мање или више отворено оптуживали једни друге за "филтрирање истине", све стране су се сложиле да цео снимак, немонтиран, буде доступан на Јутјубу. Имајте у виду да су у Бандерастану руски новинари на црној листи, руске ТВ станице забрањене, и да је људима у хунтиној Украјини речено да су на другој страни терористи и руски војници. О да, украјински медији су најодвратнији, најпоткупљивији и најпокорнији пропагандисти које можете замислити. И онда одједном, најмање једна украјинска ТВ екипа се слаже да покаже лице пред једним од најстрашнијих новоруских команданата и да он каже шта мисли.

Али следећи догађај је још невероватнији. Алексеј Мозговој је пристао на видео конференцију не само са украјинским новинарима, већ и са стварним командантима на терену украјинске војске. Видети Мозговоја и Украјинце у директном међусобном разговору је апсолутно невероватно. И овде морам да се извиним. Нећу питати наше преводиоце да преведу и титлују читаву ствар. Прво, била је не једна, већ две такве видео конференције. Затим, говоримо о три дуга видеа, погледајте сами:

Безлеров интервју: Објављено 21. октобра, 2014.  (дужина: 2 сата 17 мин.)

Прва видео конференција Мозговоја: Објављено 22. октобра, 2014 (дужина: 1 сат 20 минута)

Друга видео конференција Мозговоја: Објављено 28. октобра, 2014 (дужина: 1 сат 51 мин)

Надам се да ће неко негде све превести, али мени би било сувише тешко да за то питам било кога од наших волонтера.

Такође, ово су веома комплексни снимци. Има расправе, неких кратких тренутака вике и прекидања, надвикивања, па чак и две песме. То је сложена, веома емотивна ствар, тешко за пренети у превод. Осим тога, ко би за све то имао времена ?

Не, оно што ја предлажем је да са вама поделим детаље који су ме веома погодили.

Али прво морам нешто важно да појасним: иако је оригинална идеја очигледно била да борац разговара са борцем, украјинска страна је имала само неколико команданата и неколико активиста. Новоруси су били прави војници. Очигледно, украјинској страни није пријатно да превише излаже своје војнике.

Прво и најважније, било је невероватно видети колико се обе стране слажу - да је овај рат био бескористан и да користи само непријатељима Украјине. Обострано је изражен презир, гађење, чак и мржња према политичарима и олигарсима који данас владају Бандерастаном. Обе стране се слажу да је Јанукович ђубре и да су мајдански протести били легитимни, али да су почетни протести отети од стране непријатеља Украјине. Обе стране су се такође сложиле да овај рат мора да буде заустављен. Опет, имајте на уму да украјински нацисти, наравно, нису били позвани. То су углавном били припадници регуларне украјинске војске. Они су углавном говорили са новоруским војницима, а украјински активисти са Мозговојем. Било је и неких стварних неслагања.

Украјинсо гледиште је било овакво (парафразирам - није цитат): "Мајдан је био легитиман и исправан, али сте ви, Новоруси, узели оружје и тиме створили кризу коју је нелегитимна хунта искористила и која нас је спречила да одбранимо наше политичке циљеве. Ми не желимо да се наша земља и даље цепа, а оно што ви радите је управо то. Такође, знамо да се руски "Љубазни наоружани људи у зеленом" боре на вашој страни и да многи од вас не заступају истинске украјинске интересе већ интересе Русије. Престаните да се борите и придружите се политичком процесу како би заједно очистили нашу земљу од лудака."

На шта је Мозговој одговорио (парафраза - није цитат): "Ми нисмо тражили сукоб, ви сте дошли у нашу земљу, ви убијате наше људе. Ако заиста желите да очистите Кијев од нацистичког олоша, онда немојте стајати између нас и Кијева и пустите нас да прођемо - ми ћемо се побринути за њих. Нема проблема. Ви примате наређења од нациста и олигарха,  ви нисте ништа учинили да их спречите да убијате наш народ. Да положимо оружје, све би нас масакрирали.

Занимљива ствар се десила када су Украјинци оптужили Новорусе да испуњавају руске налоге. Мозговој је одговорио да су Украјинци били пиони ЦИА и, невероватно, Украјинци су се углавном сложили да је ЦИА водила представу. Што се тиче Мозговоја, он није порекао да Русија помаже.

Обе стране су изразиле незадовољство што нису могле да уједине своје снаге и заједнички се отарасе олигарха и нациста.

Током Безлеровог интервјуа, био је један невероватан тренутак када је украјинска екипа питала да ли Безлер говори украјински, на шта је он одговорио са "да". Не баш уверена, украјинска екипа га је питала да ли може да одрецитује песму чувеног песника Тараса Шевченка. Онда је, на изненађење свију, Безлер рецитовао песму "Пољацима" у којој  Шевченко описује колико су козаци били срећни.

Кад у име Христово
Ксьондзи (латински свештеници) дођоше и запалише
Наш мирни рај и просуше
силно море суза и крви,
И убијаше и разапињаше сирочад
У име Христа
Шефови козака тада клонуше
Као попала трава,
Украјина заплака, закука!
И глава за главом
на земљу паде. Као да се разбеснео,
свештеников језик
Врисну: «Те Деум! Алелуја! .. "
Ето, мој пријатељу и брате пољски!
Како нас зли свештеници и богати
Раздвојише једне од других
Када смо могли да живимо заједно срећни

[Напомена: ово је мој превод, нигде нисам могао да нађем ту песму на енглеском; као сваки Рус, ја углавном разумем украјински, али лако могу да погрешно разумем поједину реч или израз. Дакле, caveat emptor ! Степски соко]

Било је прилично невероватно видети како Безлер добро говори украјински и како користи прилику да подсети украјинске колеге како су их - Украјинце, и раније искоришћавали и манипулисали мрзитељи Русије и православља са Запада, и да је то учинио стиховима њиховог сопственог националног хероја !

У другом надреалном тренутку, новоруски војник је извадио гитару и запевао песму о рату. Украјинци су очигледно били дирнути, мада и узнемирени чињеницом да песма више пута каже да се "Руси боре против Руса". Ово питање је касније у разговору више пута искрснуло. Са становишта Новоруса, Украјинци су такође део "руског културног подручја" (за разлику од државе или нације), али са различитим нагласком и другачијом историјом. Украјинци су инсистирали да су различите националности, иако тесно повезани са "руским културним подручјем".

Питање заробљеника је покретано током оба интервјуа, и Безлеровог и Мозговојевог. Обе стране су тврдиле да су њихови људи злостављани и мучени док су били у заробљеништву. Занимљиво, током Безлеровог интервјуа били су присутни двојица украјинских званичника, један активиста - "борац" за људска права и други, представник украјинског Министарства одбране за питање ратних заробљеника. Обојица су спремно признали да Безлер уопште не третира украјинске затворенике као затворенике, већ као госте: слободно се шетају, једу и спавају са Безлеровим људима, према њима су љубазни и гостопримљиви. Безлер их је једанпут чак хранио црвеним кавијаром ! Али је исти тај Безлер отворено признао да " не узимамо заробљенике из нацистичких одреда смрти". Тиме је потврдио оно што сам рекао много пута: руска доброта и великодушност према украјинским заробљеницима важи само само за јединице редовне војске - заробљени припадници ескадрона смрти се одмах стрељају.

Има на стотине тренутака и дијалога које бих волео да вам пренесем, али то би нам одузело превише простора и времена. Оно што ћу рећи је да је сасвим невероватно видети непријатеље да причају једни са другима на веома пријатељски начин. Запањило ме је и то што су се Украјинци брзо сложили да Украјина мора да се ослободи од нациста и олигарха. У разним приликама су неки људи са обе стране говорили да то треба да ураде заједно. Други су били сумњичави. Искрено, ја сам веома импресиониран храброшћу и пристојношћу многих Украјинаца у овим разговорима, који су, бранећи своје ставове по питању територијалног интегритета Украјине, сасвим отворено говорили како мрзе нацисте и олигархе. Надам да ће Бог заштитити те људе због њихове храбрости.

И Безлер и Мозговој су изгледали веома, веома добро. Други ме је посебно изненадио када је изричито рекао да је његов циљ био промена режима у Кијеву, а не само одвајање Новорусије, које је по њему једино привремено решење и неопходна самоодбрамбена мера. Јасно, и Безлер и Мозговој су пре и изнад свега антинацисти и обојица увиђају да не постоји "Новоруско решење". Мозговој је изричито изјавио да мисли да би обе стране могле да живе заједно ако се Украјинци ослободе својих нациста и олигарха.

Иако сам увек говорио да је једино могуће стабилно решење кризе денацификација Украјине и конверзија тренутног Бандерастана у "ментално здраву" Украјину, нисам наиван и видим да ово може да траје деценију или дуже. Међутим, будући да су се Мозговој и његов украјински колега сложили о неопходности денацификације и деолигархизације (је ли ово по енглески ?) видим да има наде, јер суштина је ова: обе стране имају много више заједничког него онога што их раздваја !

Опет, то су били обични Украјинци, не луди припадници нацистичких одреда смрти, Разумем ја то. И да се  две стране не слажу око основних питања. Видим и то. Али такође видим да има основе, минимум заједничког, за преговарање. Ово не мора да буде рат до истребљења.

Украјине какву смо познавали више нема, мртва је. Сада имамо Крим и Новорусију који су заувек отишли, и крњу Украјину коју ја називам "Бандерастан", окупирану од америчке ЦИА-е, укијевских нациста и олигарха. Надам се да ће украјински грађански рат , као што се претворио у рат за самоопредељење и ослобађање Новорусије, тако рат за самоопредељење и ослобођење Новорусије претворити у рат за ослобођење Бандерастана од његовог САД / наци / олигархијског окупатора. Ако се то деси, и најзад буде нове Украјине, онда не сумњам да ће се људи из Украјине сложити  да би свака област требала да има право на самоопредељење у распону од права на сопствену културу до права на потпуно одвајање. Тек тада ћемо заиста сазнати које области желе да остану, а које желе да Украјину заувек напусте.

У међувремену, ја сам изузетно импресиониран новоруским командантима на терену. Безлером и Мозговојем, наравно, али и Гивијем, Моторолом, Захарченком, Кононовим и осталима, све јаким личностима способним и да се боре и да говоре. Стрелков је, авај, мање-више још на политички ничијој земљи и ја сам веома забринут због његове блискости са блогером Ал-Муридом који је очигледно "веза" "Ура-патриота" и "Путиномрзитеља" које Империја користи у покушају да дискредитује Путина. Ипак, политички сукоби међу лидерима Новорусије се настављају и још увек не постоји очигледни вођа. Надамо се да ће предстојећи избори помоћи у решавању овог проблема.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Something very, very interesting has happened in Novorussia
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Виктор Старчиков, блогер из Харкова: Да ли су Украјинци сами криви за своје несреће ?

Украјинци су издајници, то је њихова кривица [што се нацизам широм земље разуздао] - што је мишљење често изражено у коментарима на мојој страници.

Дозволите нам да мало забодемо нос у службене фиоке.

Када је Конгрес народних посланика Руске Федерације на челу са Јељцином усвајао Резолуцијуу о суверенитету, Украјинци су били веома изненађени и помало збуњени таквим триком Бориса Николајевича [Јељцина].

Кравчук, ондашњи владар Украјине, није знао шта да ради и грчио се и мучио дуго времена, као јегуља у тигању, држећи референдуме прво у корист суверенитета, а онда против њега.

А онда је у Беловешскаја пуши, као одговор на Јељцинову иницијативу, дрхтавом руком потписао историјско парче папира.

У том тренутку, по Кијеву није луњало више од стотину "свесних нациста".

Обичним људима су трубили о Заједници независних држава, једној војсци, уједињеној привреди, говорећи им да ће то бити реинкарнација Совјетског Савеза али под другом етикетом, будите стрпљиви, и све ће се вратити ...

Американци нису лењи момци, повећели су новац за "грантове", састављали упутства, покуповали све медије у земљи, све идеологе, политичке аналитичаре и други олош, и, заврнувши рукаве, почели напорно да раде на пројекту "Антируска Украјина".

Руски народ је био шокиран оним што се дешава у земљи, почео је да формира заједнице и проруске организације и да региструје странке.

За све на овом нашем свету мора да се плати, а средства да се одрже проруске организације у принципу се нису могла наћи у Украјини, зато су њихови чланови обигравали руске фондове са испруженом руком и просјачили новац на бироима типа "Руска сарадња"и сличних.

Ако су Американци улагали у реформу украјинских умова десетине, а понекад стотине милиона својих "мртвих председника", браћа Руси би по правилу ограничавали своју помоћ на бројку близу нуле, говорећи да то није сасвим законито, да новца нема довољно ни за њихове потребе, да ће бити укорени ...

Они који су се тиме бавили неће ми дозволити да лажем.

То је био начин на који је све и све више нестајало током двадесет пет дугих година.

А Американци су момци врло стрпљиви. Чекали су да стаса нова генерација "Пепси-Украјинаца".

А онда, неочекивано за будале и сасвим очекивано за паметне људе, почеле су да се дешавају разне ствари ...

Део Донбаса је успео да се извуче из Украјине уз помоћ својих смешних олигарха који су одлучили да играју игре са властима.

Крим оде заувек уз помоћ "страних" љубазних пливача.

Одеса је убрзо спаљена, а Харков постаде затворен град.

Најжешћи су позатварани, милитантни одоше за Донбас, а сви остали прилегоше на телевизијске вести, али неочекивано добише ултиматум од нове власти:

"Или љуби Бандерин портрет, или ћеш бити доказани терориста и шпијун."

Као што можете видети, људима је избор веома ограничен ...

Пажња, питање:

Откуд сви ти Украјинци у Украјини ? Колико ће их бити за неколико година ?

У чему је кривица 20 милиона Руса који живе у Украјини, који су, по мишљењу појединих грађана Русије, увек криви за све?

Ја ћу вам рећи чија је грешка: прво, Адамова; друго, свих оних који су демонтирали Империју; треће, владара Русије и владара Украјине у годинама независности, и; наравно, моја и твоја, јер "ћутањем се издаје Бог".


Аутор: Виктор Старчиков
Извор: Viktor Starchikov, blogger from Kharkov: are the Ukrainians guilty of their own calamities? — Novorossia News Agency
превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

БРИКС је био близу губитка Бразила

Сједињеним Америчким Државама су била потребна само још три процента да се ослободе руског савезника из БРИКС-а, председнице Бразила Дилме Русеф. Новац и искуство Џорџа Сороша су коришћени заједно са манипулацијама у електронском бројању гласова, али само чудо није дало да се то деси. Таква чуда се не понављају двапут. Русија треба да подржава лојалне владе у Јужној Америци, јер ће допринети стварању светског поретка о коме је Путин говорио у Сочију.

Многи су били изненађени због огромне популарности Есио Невес - кандидата из Социјалдемократске партије Бразила (ПСДБ) - од 15 до 33,5 одсто три недеље пре другог круга, и са 14,5 посто - у последњих 72 сата пре гласања. Изненађујуће, према свим прогнозама, Невес није требало да учествује у другом кругу, али јесте, пошто је изгубила од (кога, шта мислите?) штићенице Џорџ Сороша, главног спонзора "обојених револуција" - Марина Силве из Социјалистичке партије (ПС). Она се придружила изборној трци пошто је бивши лидер ПС Едвард Кампос погинуо у монтираној авионској несрећи. Очигледно, Сорош није могао да са њим постигне договор, тако мисли Вејн Мадсен, новинар и колумниста са "Фонда стратешке културе". Мадсен је професионални официр америчке морнарице, програмер, коментатор у области политике националне безбедности за "Фокс њус", као и за АБЦ, НБЦ, ЦБС, ПБС, ЦНН, ББЦ, Ал Џазиру и МС-НБЦ мрежама. У суштини, он је професионалац који зна шта говори.

Кладећи се на Марина Силву, као особу која је Дилми Русеф узела 20 милиона гласова на изборима 2010. године, Сорош је изгубио прву рунду. Онда је дошао ред да се клади на Есио Невес. Ипак, ПСДМ је губила све изборе од Радничке партије (ПТ), почевши од прве победе Луле 2002. (први председник из ПТ је био Луис Инасио Лула да Силва). Невес је имала шансе, иако слабе на поштеним изборима. Стога је коришћен још један фактор: фалсификовање електронског гласања. Врховни изборни суд (ТСЕ) је купио машине за обрачун гласова од америчке компаније "Диболд".

Бразилски ИТ стручњаци кажу да су исте машине  употребљене у фалсификовању избора у САД, када је републиканац Џорџ Буш 2004. године победио демократског сенатора Џона Керија. Скандал се завршио са ручним пребројавањем, кривичном пријавом против "Диболда" и казном компанији у износу од 2,5 милиона долара. Бразилски блогери кажу да је техничко сервисирање за машине обезбедила фирма под називом "PROBAN", чији су челни људи на списку координатора кампање Есио Невес.

Централни бразилски медији, финансирани од америчких невладиних организација, активно су радили на дискредитацији Дилме Русеф.  "Медији су спекулисали на тему корупције у нафтној компанији под контролом државе "Петробрас". То је био још један разлог за губитак гласова" - рекао је за Правда.Ру бразилски новинар и блогер Армандо Барето. Функционери највећих компанија у земљи су се нашли уплетеним у скандале, заједно са комерцијалним банкама и спекулацијама са девизним курсом, и политичарима из различитих странака. Око 5 милијарди долара је наводно злоупотребљено.

Пошто је Есио Невес оставила иза себе Марина Силву и ушла у други круг, медији су почели да објављују пристрасне анкете које су говориле да је Невес испред Русеф. "У налету емоција, она је починила грубу грешку, коју је Дилма Русеф добро искористила" - каже Армандо Барето. Да задовољи неолиберале, Невес је рекла да ће њен будући министар финансија бити Арминио Фрага, један од највећих финансијера, и ђак бразилског мега-инвеститора, Џорџа Сороша. Арминио Фрага је заузврат у једном интервјуу рекао да ће бити неопходно да се смање овлашћења Народној банци за развој (БНДС), банци "Каиша економика" и Бразилској банци. Све ове институције подржавају социјалне пројекте владе. Осим тога, он је рекао да јачање БРИКС-а неће бити приоритет у његовом раду. Очигледно, бирачи су одговорили на могућа ограничења социјалних програма, уз помоћ којих је Бразил преполовио ниво сиромаштва од 2003.

Да је Невес победила на бразилским председничким изборима, могло би се заборавити на Бразил као члана БРИКС-а. Губитак таквог савезника Русију би коштало превише. Очигледно је да у Русији о томе нико не размишља, да нико није научио лекције из Украјине. Зашто не искористити совјетско искуство из Јужне Америке ? У многим земљама, у Аргентини, на пример, постоји велика руска дијаспора. Мора се схватити да проруске владе у лику Ортега Моралеса, Кастра, Корее и Мадура стварају нови светски поредак о којем је Путин говорио у Сочију прошле недеље. Зашто не установити заједничке банке, на пример?

Правда.Ру има своје издање на португалском језику, али се суочава са великим тешкоћама у прибављању пристојних коментара у вези са бразилским пословима Русије. Стручњаци са Московског државног универзитета, МГИМО, Руског државног универзитета за друштвене науке и стручњаци из Латиноамеричког института или не одговарају на телефонске позиве или пружају разочаравајуће, апстрактне фразе. Изгледа да ти људи не читају бразилске новине.

"Ако желимо да се задржимо "нашег" председника у Каракасу - морамо нешто учинити. Исто важи за Кирхнера у Аргентини", пише Татјана Полоскова у свом чланку "Катастрофа је близу: САД скоро да избацише БРИКС из Латинске Америке". И наставља: "Кубански стручњаци саветују администрацију председника Венецуеле о економским питањима. Зашто не наши ?" "Треба градити сталне експертске платформе у Латинској Америци - уз учешће руских стручњака. Цивилно друштво треба да се придружи дијалогу држава. После неког времена, али не ускоро, тај труд ће се исплатити", пише Татјана Полоскова.


Аутор: Љуба Љулко
Извор: Правда.Ру
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Транскарпатија, Придњестровље и Гагаузија - извештај о ситуацији 20. – 26. октобар

The Saker Српски: Да, превод доста касни. Треба ли рећи зашто ? Зато што је извештај требало “добацити” са терена, превести на енглески, са енглеског на српски … зато што то траје и испрекидано је свакаквим актуелним догађајима о којима такође треба нешто објавити а претходно превести. А преводиоци ? Па, јављали су се, онда – мук. Зашто ? Професионалци имају (плаћеног) посла, а аматерима вероватно треба времена да увиде да није исто разумети и превести.


Извештај је ипак пред вама, а зашто га треба прочитати лепо је објаснио анонимни коментатор на енглеском блогу Степског сокола:

Хвала на извештају. Захваљујући вама сам научио колико мало знам о Источној Европи. Ја живим у ЕУ, али никада нисам чуо за Гагаузију. Аутономна је, али је још увек део Румуније? Да ли у Гагаузији имају пасоше ЕУ ? Могу ли да комуницирају са Бриселом на свом језику или на руском? Која је валута? 
Вероватно нисам једини читалац – незналица читалац овог блога. Неки од нас имају много да науче.
“Украјина се придружила ЕУ у постављању визних ограничења за неколико бивших лидера ПМР.”
“Санкције су изречене шесторици мађарских званичника, за које се каже да су чланови Орбанове владе или државни службеници.”
Забрињава, а у мојој земљи о томе ништа није јављено. Из тога ничег доброг неће произићи.”

Транскарпатија

АТО

Дпбровољци из Тјачијивског округа су на фронт послали око 2,5 тоне залиха. Ове залихе су намењене “Ајдару”, 128. бригади, 24. бригади и описане су као “хуманитарна помоћ”, која се углавном састоји од зимске одеће уз неколико ствари за специјалисте, као што су уређаји за ноћно гледање и осматрање. Неки су изразили забринутост због ових потоњих ставки, јер су, како изгледа, купљене по 100 000 гривни, док им је уобичајена цена око 55 000. Група присташа с подручја Винограда прикупила је 68 000 гривни за војнике из Транскарпатије … Група Украјинаца из Аустрије, “УКРОП Аустрија”, поклонила је комби, који је преправљен у Транскарпатији и користи се за транспорт залиха само до Кијева. Тамо је требало да буде надограђен у возило за прву помоћ и снабдевен медицинском опремом.

“Ајдар” је формирао базу за обуку у планинском селу Димка у округу Воловец. То је првобитно била база демонстратора коју су формирали припадници “Ајдара” по повратку с фронта. Нових четири хектара базе тренутно се финансира из донација. У бази се изводи обука од 3-4 недеље за око 50 регрута који онда иду на фронт.

Према извештајима, мало је рањених, један из “Ајдара”, један из 95. бригаде и неколико других. Акција је изведена у граду Шчастје 18 км северно од Луганска. Непознат број појединаца из 128. брдске пешадијске бригаде са седиштем у Транскарпатији је рањен када је јединица била под ватром у акцији у Дебалбачеву. Украјински режим је објавио да је 2500 људи званично проглашено несталим или су заробљеници на истоку. Тврде да је до сада у размени пуштено 822 заробљеника.

Наставља се са сменама полицијских јединица. Дана 20. октобра, 56 припадника граничарског одреда “Зелене беретке” се вратило с фронта. По сменском распореду, њих 170 је још на фронту. Један одред транскарпатске пограничне полиције је базиран око Артемовска и води контролна места на путевима око и нарочито оних који воде до Дебалчева. То је област сукоба, око 40 км југоисточно од Артемовска. Мали број добровољаца и даље одлази и враћа се с фронта. Група од четворице припадника Карпатског сича (оснивачке групе Десног Сектора) је отишла на фронт, док се пет Мађара вратило у своја села у Транскарпатији.

Украјинска интерна комисија за испитивање катастрофе код Иловајска ослободила је војнике Транскарпатског батаљона сваке одговорности, сву кривицу сваљујући на Гелетеја и Мурзенка.

Привреда

Недавно објављени подаци показују да је просечна месечна плата у Транскарпатији 2731 гривни ( око 210 америчких долара). Речено је да је стопа незапослености 1,3 % – невероватно ниска.

Курс гривне је и даље стабилан и креће се око 12.95 гривни за долар. Међутим, економски стручњаци указују да ће се курс одржавати на овом нивоу до после избора, када може пасти за 20-30%, на 17-18 или чак 20 гривни за долар.

Енергија

Временске прогнозе кажу да ће први снег пасти ове седмице у вишим деловима Транскарпатије.

Као и увек, основни је проблем гаса. Украјински режим тражи различите методе смањења потражње за гасом, и разматра подстицајне планове за смањење потрошње, промовише биодизел као алтернативу, подстиче очување енергије и планира да тарифним променама присили потрошаче да смање количину гаса коју користе.

Украјина увози гас преко мреже реверзибилног протока у Транскарпатији, пумпајући гас у подземно складиште у очекивању високе зимске потражње. Гас долази углавном из Словачке, нешто из Пољске. Постоје предлози да украјинске и словачке компаније за транспорт гаса “Нафтогас” и “Еустрим” могу да траже да блиско сарађују или чак да се споје. Директор “Нафтогаса” је позвао Словачку да оконча свој уговор са “Гаспромом”, и поново преговара како би се омогућио обрнут проток, који, према “Гаспрому”, тренутно није дозвољен. Словачка гасна компанија планира да смањи количину гаса коју купује од “Гаспрома” за 10-15%, и очекује да ће платити нижу цену. Ово је вероватно нека врста жељеног полазишта за сваки нови уговор са “Гаспромом”. У надреалној изјави Маречека, директора словачког “Еустрима”, наводи се да Европска унија мора да се противи изградњи Јужног тока, иначе би то значило да не признаје Украјину као поузданог добављача гаса. Очигледнија претња профиту “Еустрима” се не помиње.

Премијер Словачке реалистичније напомиње да Украјина жели да превали трошкове доставе гаса и дугове на ЕУ. Он сасвим оправдано каже да свет не функционише на такав начин. Проблем уочава ак и председник Румуније, који покушава да цеди Молдавију и ПМР. Каже да: “Румунија није против помоћи Украјини у плаћању дугова, али Украјина треба да схвати да је велика земља која сама мора да пронађе решење како да опстане, а не да стално тражи новац.” У међувремену, у “Ла-ла земљи”, Јацењук тврди да се украјински проблем гаса може решити једино када се реши питање његовог реверзибилног протока. Он вероватно види да Русија више није спремна да буде крава музара, сад би да мало музе ЕУ. У одговору, Барозо је рекао да ЕУ највише што може да понуди јесте премошћавајући кредит за део трошкова. Украјинска катастрофа је очигледно постала игра у којој нико не жели да буде ухваћен са њом кад стане музика.

После самонанете ране изазване разарањем рудника угља на истоку, Украјина је прибегла увозу угља из Јужне Африке. Ја до сада нисам видео никакве детаље у вези трошкова, али се надам да сви укључени у ланац снабдевања добијају готов новац унапред.

Политика

Политички гледано, велика вест је да ће се 26. октобра одржати избори. Заказани су пошто је парламент распуштен после неуспешних договора о мерама штедње неопходним за кредите ММФ-а у припреми за придруживање ЕУ. Опозиционе странке су неутралисане разним средствима, пре свега лустрацијом.

Велики догађај у Ужгороду била је појава Дмитрија Јароша, вође Десног сектора, на продуженој сесији посланичких питања и оговора (линкови ка видео снимцима су дати у изворима). Он је изазвао пометњу када се појавио са наоружаном стражом, која се поставила на вратима. Тврдио је то одговор на коментаре из СБУ да ће се против њега нешто предузети. Наравно, ништа се није десило, тако да ово постаје део процеса нормализације којим се Јарош појављује у јавности окружен својом преторијанском гардом. Седница са посланичким питањима и одговорима је продужена за око 30 минута, али је тада изнет један посебно занимљив коментар. Јарош је изјавио да ће Украјина једном вратити Крим и да Путин није узео у обзир кримске Татаре, да они могу постати покретачка снага револуције. То је управо оно што се догодило Десном сектору. Чланови су обучени у Пољској и предводили су насиље на Мајдану. По мени, ово указује да је Јарош, и можда је одувек био, тесно повезан са онима који су стајали иза промене режима у Украјини. Он је свакако маркетиншки погоднији параван за Десни сектор од одиозног Сашка Белог (Александар Музичко) који је погинуо под мистериозним околностима раније ове године.

Закон који би дозвољававао војницима на фронту да гласају није прошао. Међутим, они су могли да гласају због рупе у закону која је дозвољавала да буду третирани као имигранти. Испоставило се да је гласина да ће мушкарци који гласају бити регрутовани ипак само гласина.

Као што је напоменуто у претходном извештају, Орбаново приметно зближавање са Русијом није по вољи САД. Санкције су изречене шесторици мађарских званичника, члановима Орбанове владе или државним службеницима. Њима није допуштен улазак у САД, наводно због личне корумпираности. Одмазда за зближавање са Русијом или истрага пореских питања америчких компанија су боља објашњења.

Политиколози су предвидели да ће излазност у Транскарпатији бити мања од 60%, а обично је око 50% за овакве изборе. Бирачка места су званично отворена од 9 сати пре подне до 4 сата поподне, а излазност у пет округа Транскарпатије варира од око 25% до скоро 48%, са просеком од око 34%. У целој земљи, излазност је била већа на западу него на истоку. Просек за осам области западне Украјине био је око 46%, а само око 33% у пет источних области укључујући Доњецку и Луганску област. Од свих 196 изборних округа излазност је била највећа у Кијеву, а најнижа у Доњецку, са око 26%. Људи у Доњецкој и Луганској области источно од линије разграничења нису учествовали у анкети. Анкете излазности дају 24% гласова “Блоку Порошенко”, 21% “Народном фронту” (Јацењук), “Самопомоћи” (заменик лидера Семен Семченко) 13%, “Опозиционом блоку” (Бојко) 8% , “Радикалној странци” (Љашко) 7%, “Слободи” (Тјањибок) 6% и “Баткившчини” (Тимошенко) 6%. Десни сектор је добио око 2,4% гласова на анкети излазности . Од набројаних, седам прелази праг од 6%, шест су проевропско-америчке, а једна (Опозициони блок) је вероватно “проруска” групација. Јасно је, ове резултате ће ревидирати стварни и финални резултати гласања. Највишом структуром власти ће руководити савез великог броја “самосталних “кандидата, вероватно усклађених са Десним сектором или Слободом, јер половина места припада страначким блоковима, половина појединцима.

Непознат је број оних који ће гласати поништавајући своје гласове, гласањем за Путина, Новорусију, ДНР и ЛНР, на пример. Њих нема у анкети.
Последња реч о изборима нека буде она неупоредивог украјинског новинара Анатолија Шарија. Његов одговор на питање о излазности у емисији на ТВ каналу који припада Коломојском: “99.90%!”

Пропаганда

Линкована карта за коју се тврди да показује активност на истоку у ствари представља пропаганду којој је изложен просечан Украјинац. То је углавном пропаганда изостављањем. Мапа не показује никакво оружје западно од линије разграничења, само на истоку и у Русији. Тако се поручује да су сво убијање и сва штета последица деловања Русије и проруских снага.
Пропаганда за изборни дан није била неочекивана. Прво је СБУ притворио двојицу људи у Транскарпатији, за једног су рекли да је Рус, за другог да је “са Крима”. Штампа их је описала као “диверзантску групу”, а заправо су били туристи, у посети код својих, мештана. СБУ их је пустио без оптужбе и без много помпе.

Друго, Порошенко је учинио летећу посету Краматорску, наводно да лично провери процедуру гласања и да “заштити права војника да гласају”. Изгледа да му то на крају није донело много добра.

Сепаратизам

Чини се да су сепаратизам у Транскарпатској сузбили – СБУ и евентуално локални чланови Десног сектора. Међутим, у Лавову, Европска галицијска скупштина интензивира своје активности. Избегава експлицитни сепаратизам, али изјављује да би јој било драго да у ЕУ уђе без Украјине. Њени непосредни циљеви су да се уједине најмање три области: Лавов, Трнопољ и Ивано-Франковск. Прокламовани циљ организације је да Галицију врати у Европу. Друга је ствар да ли ће Европа бити заиста срећна да има “hard-core” Галицију као државу чланицу.
 
Извори:

Јарошеви одговори на седници посланичких питања (видео):

Yarosh in Uzhgorod 1
Yarosh in Uzhgorod 2
Yarosh in Uzhgorod 3
Yarosh in Uzhgorod 4
Yarosh in Uzhgorod 5
Yarosh in Uzhgorod 6
Yarosh in Uzhgorod 7
Yarosh in Uzhgorod 8
Yarosh in Uzhgorod 9

Придњестровље (Придњестровска Молдавска Република – ПМР) и Гагаузија

Привреда

Фабрика електричних машина “Електромаш” је акредитована од “Гаспрома” као извор мотора резервних пумпи потребних за обнову мреже гасовода “Гаспрома”.

ПМР се нада да ће успети да трансформише свој садашњи порески систем у класични порески систем, са опорезивањем прихода, имовине правних лица и наметањем пореза на додату вредност. На реформу се гледа као на део решења за проблем буџетског дефицита који прелази 40%. Ово произилази делом из економске блокаде коју су наметнуле Молдавија и Украјина и последичног губитка продаје.

Енергија

Гасни уговор између Молдавије и “Гаспрома” ће се поново разматрати почетком наредне године. Упркос поступцима Молдавије усмереним против ПМР, она очекује појефтињење гаса идуће године. Отплата дугова за гас од 23 милиона долара такође је предмет преговора.

Политика

Покушаји да се ПМР задржи далеко од Русије а у Молдавији се настављају. Могућност уједињавања Молдавије и Румуније и њеног уласка у НАТО навела је Лаврова да све подсети на контекст за преговоре о статусу. Он је нагласио, да: ” … смо се сви сложили да, ако Молдавија изгуби суверенитет и буде припојена другој држави, или ако Молдавија измени свој војно-политички статус неблоковске државе, народ Придњестровља има право да самостално одлучи о својој будућности.” Ово је упозорење да Русија може признати Придњестровље услед било којег од наведених догађаја. Лавров је такође изјавио да се нада да се Молдавија неће мешати у економске послове ПМР. Меморандумом из 1997. предвиђено је право на слободу привредних активности, тј. неометане трговине и инвестиционих веза са Русијом и Европом. Лавров је такође оптужио САД да узурпирају позицију шефа мисије ОЕБС-а и посредничку улогу у “5 + 2″ разговорима. И рекао, да: “Један Американац оде, други Американац ускочи.”

Украјина се придружила ЕУ у постављању визних ограничења за неколико бивших лидера ПМР. Лавров и влада ПМР сматрају тај акт застрашивачким и ограничавањем слободног путовања. Украјина је чланица “5 + 2″ групе која покушава да реши питање статуса Придњестровља. Њена улога би требало да буде улога гаранта, заједно са Русијом, док ОЕБС треба да буде посредник, а ЕУ и САД су наводно тек посматрачи.

Недавно је молдавски уставни суд прогласио неуставном сваку странку чији циљ нису европске интеграције. Лавров је то оправдано прогласио нечувеним и недемократским. Ова одлука молдавског суда не изненађује с обзиром да су шесторица од седморице судија држављани Румуније.

У недавним преговорима са ПМР о зони слободне трговине, Лук Девин, преговарач Европске уније, издао је ултиматум. “Морамо имати у виду да је крајем 2015. године, када су власти Придњестровља одлучиле да не примењују ДЦФТА (DCFTA – Дубок и свеобухватни споразум о слободној трговини) , Придњестровље изгубило преференције код највећег трговинског партнера. Зато Тираспољ треба да одлучи да ли ће следити политику економских интереса свог становништва и бизниса, или ће се држати идеолошке позиције. ” Гагаузија је у сличном положају. Зоне слободне трговине ЕУ су подложне пригодним варијацијама. Молдавија тренутно има квоту која јој омогућавају да без царине извози 80 000 тона јабука у ЕУ. Европска зона слободне трговине очигледно је средство за омекшавање малих земаља када бирају између ЕУ и Царинске уније. То је и средство за смањење потенцијала у слободној трговини са Русијом. Очигледно је да су европске интеграције кооптиране од америчко-британских интереса у механизам за смањење утицаја Русије.

На предстојећим изборима у Молдавији, радници у иностранству ће имати право гласа. Молдавија је смањила броја бирачких места у Русији. Има око 500 000 Молдаваца који раде у Русији – 15 бирачких места, за разлику од Италије где их на 250 000 молдавских емигранат има 25. Молдавска влада планира да смањи број биралишта у Русији са 15 на 5, од којих два у Санкт Петербургу и три Москви. То ће Молдавцима у Русији отежати да гласају, вероватно зато што би их сматрали за прорусе.

Пропаганда

Порошенко је забранио употребу термина “ПМР” (Придњестровска Молдавска Република). Он тврди да постоји само придњестровски део границе између Украјине и Молдавије. То се нимало не уклапа у улогу коју би Украјина требало да има у “5 + 2″ преговорима о статусу ПМР.
Румунија је саопштила да мора да повећа своје присуство у Гагаузији, јер дуготрајна изложеност руској телевизији и медијима даје погрешан утисак о Европи. Таква контрола, наравно, нема никакве везе са одржавањем и проширењем румунског власништва и контроле над медијима.

Санкције

Русија је месне производе из Молдавије ставила на листу санкција. Тврди се да они не испуњавају руске безбедносне стандарде и често имају нетачне ветеринарске сертификата. Споразум о слободној трговини са Молдавијом је прекинут почетком године, тако да је укинута и нулта стопа царине на увоз пољопривредних производа. Молдавија ове акције квалификује политичким, а не легитимним економским одговором.

Сепаратизам

Гагаузија разматра успостављање приватног Савета за радиодифузију, којем би омогућила контролу емитовања електронских медија, без обзира на Кишињев. Молдавска влада жели да смањи преносе руских медија у оквиру програма законски обавезне европске интеграције.Аутор: “Y”
Извор: The Vineyard of the Saker: Transcarpathia, Transnistria and Gagauzia SitRep 20 Oct – 26 Oct
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски