The Saker: Ево зашто Руси хоће чврсту регулацију страних невладиних организација


Да мало и они "watch - ују" људска права. Јер ...

Чињеница је да су западне организације за људска права достојне једино презира. Неке су политички алати у рукама Империје (Хјуман рајтс воч - Human Rights Watch), неке су пуне западних обавештајних агената (Лекари без граница, посматрачи ОЕБС -а), неке воде цинични бирократи који користе младе представнике идеалисте као топовско месо (Међународни комитет Црвеног крста), неке као средство користи велики бизнис (Гринпис), док су остале полузваничне алатке ЦИА-е (НЕД, Фридом хаус, Фонд за отворено друштво, итд).

Овде је смешно што је фотографија није снимљена у Русији, него у Украјини, а интервентна полиција са снимка има ознаке украјинских јединица. Али шта се то њих тиче? Истинито није тема за "Хјуман рајтс воч" ...


The Saker


Извор:The Vineyard of the Saker: This is why the Russians want to tightly regulate foreign NGOs
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Кратка историја Сарске области

Нијемце би требало подсјетити на заборављену историју Сарске области. И на разлоге зашто је ова земља, иако није требало да буде њен дио, послије дужег периода постала десета савезна покрајина у СРЊ.


Богата угљем и осталим рудама, Сарска је била дио Њемачког Рајха од 1871. Почетком 20 вијека прошла је заједно са остатком земље кроз све недаће које су се сручиле на њу. Послије Првог свјетског рата су британске и француске снаге заузеле овај дио Њемачке. У ствари је ова земља истргнута из њемачке државе.

Као посљедица Другог свјетског рата, Сарска се нашла у зони француске управе. Изгледало је да ће бити припојена Француској. Један од корака у овом смјеру је било и увођење обавезне наставе француског језика у све школе.

Половином 1950-их година, западни дио Њемачке је почео да се диже из пепела. Сломљени дух њемачких заједница у овом подручју је почео да се нагло опоравља.

Њемачки канцелар, Конрад Аденауер, радио је предано на томе да се Сарска врати у окриље СРЊ. То је радио на веома опрезан начин да не би пореметио односе са Француском. Због тога је био прозиван од стране свих: Нијемаца из Њемачке, Нијемаца из Сарске, од опозиције у Бундестагу и чак из редова своје партије – ЦДУ(Хришћанска Демократска Унија).

Предсједавајући њемачке владе успио је да наговори Французе да одобре спровођење референдума у спорном подручју. Његово становништо је требало да се самостално изјасни о томе да ли подржавају стварање Сарске или не.

Референдум који је одржан 23.10.1955, протекао је у немирима. Француска аута су била демолирана а људске масе су на улицама узвикивале: „Сарска припада Нијемцима“. Нико није остао равнодушан, тако да је од 96,5 посто бирача, чак 63 посто рекло „Не“ тзв. европском статусу Сарске.

У току следеће године су министри вањских послова Француске и Њемачке склопили уговор, по коме је Сарска постала дио СРЊ. 1.1.1957 је био одређен као дан на коме Сарска званично постаје дие СРЊ. Прелазни период је трајао две године. Замјена француских са њемачкм службама изведена је постепено. На овај начин је створена десета савезна покрајина у оквиру СРЊ.

И дан данас постоје људи у Сарској, који нису задовољни референдумом из 1955 године. Једна мисао која им не да мира је ова: “Данас смо ми, становници Сарске, сметлиште Њемачке а у оно доба смо имали шансу да заиста постанемо независни. Да смо ту прилику тада искористили данас били би други Луксембург и Европа би се према нама на сасвим другачији начин опходила.“

Мада ни ови носталгичари не би били зато да Сарска покрајина буде дио Француске:
„Сарска припада Нијемцима“, и крај приче.



Аутор: Владислав Бриг
Извор: The story of Saar — Novorossia News Agency
Превод: Лаза за The Saker Српски

The Saker: Путин ће ускоро бити жртвован (најновије из кухиње путиномрзитеља)


Поплавише ме е-писма у којима ме питате о чланку "Путинова глава - ко ће смаћи главу руског председника Путина и понудити је на тањиру САД ?овде). Обично не коментаришем такве глупости с интернета, али ова је изгледа много људи забринула.

Пријатељи, кључ целог чланка је на самом почетку: "Чини се да су руске власти нашле пут прилагођавања Западу. Либерали су постали моћни и воде преговоре.". Свака реч у овим двема реченицама је чиста лаж. Као прво, Путин је "руске власти". Његова снага произилази из три извора:

1) Изабран је од руског народа
2) Чврсто га подржавају "министарства силе" (унутрашњих послова, безбедности, војска, полиција, обавештајне службе, за ванредне ситуације)
3) Популарност му је негде око 80%

Другим речима, његово уклањање би било законски немогуће, физички немогуће и немогуће политички.

Друго, ако неко озбиљно верује да Путин гледа да се прилагоди Западу онда он / она једноставно треба да послуша његов најновији говор на Валдај клубу па ће схватитити да је - далеко од "акомодације" - Путин потпуно спреман за дугу конфронтацију са Англоционистичком империјом.

Коначно, због неуспеха да збаце Путина на председничким изборима и, још више, због грађанског рата у Украјини, руски либерали никада нису били слабији него сада: њих повезују са кошмарним 1990-им и сматрају их за савезнике било којих и сваких снага које мрзе Русију, било да су то вехабије Чечени или украјински нацисти, и на њих гледају као на оруђе САД / ЕУ / НАТО.

И још нешто. Када аутори кажу  да "руски "патриоти" тврдоглаво сањају да ће убедити данашњег председника да имитира Стаљина или Ивана Грозног", они идеологију и поглед на свет руског патриотског покрета потпуно погрешно виде и интерпретирају.

Овај безвредан чланак је типичан пример антипутиновске пропаганде у организацији САД: ако не могу да га демонизују, онда ће барем приказати да је слаб и да ће ускоро бити жртвован. Биће још много сличних глупости и ја вас позивам да их једноставно игноришете.

The Saker

The Saker Српски: Да, али била би права штета да игноришете коментаре испод оригиналног чланка. Степски је горе изнео свој став, али у коментарима се наводе и неке чињенице и извори који ће сигурно бити интересантни онима који прате и анализирају методе , производе и резултате западне пропагандне машинерије.


Извор: The Vineyard of the Saker: Latest Putin-bashing invention: Putin about to be sacrificed
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски