Опрема за информативни рат - агрегатор вести (RSS feed)

Шта је агрегатор вести ?

“У рачунарству, агрегатор вести, такође називан агрегатор новости, читач новости, читач вести, RSS читач,или једноставно агрегатор је клијентски софтвер или веб апликација која скупља заједнички веб садржај као што су наслови, блогови и видео блогови и ставља их на једно место ради лаког прегледања.” Више можете прочитати овде.

Дакле, нема потребе за скакутањем од сајта до сајта па шта се накљуца, треба се само “претплатити” преко иконице коју сте сигурно запазили  и вести саме долазе. Коју апликацију одабрати ?


Украјина: НАТО се укључује у рат


Кијевска власт и њени НАТО шефови су се нешто утишали непосредно пре друге велике офанзиве на југоистоку Украјине. Владимир Карасев, политиколог из Луганска, рекао је за видеоканал Pravda.Ru да Украјина треба да добије велику испоруку војне опреме преко Француске. Још један војни сукоб на истоку Украјине може довести до многих жртава.

"Зашто су недавни избори у републикама толико важни ?"

"Прво и пре свега, установили смо наше републике. Апсолутно сви посматрачи, и из Русије и Европске уније, истакли су невероватно велику излазност. Многи од њих су рекли да је толика излазност необичајена и за европске земље. Људи су показали јединство , показали су ко је господар Донбаса. То су обични људи, обични цивили. Излазност на територијама које је окупирала Украјине била је минимална, многи гласачки листићи фалсификовани. Разговарао сам са многима који су на изборе дошли са својим породицама, са својом децом. Сви су говорили да им није важно ко ће водити две републике,  много им је важније било да ли ће Руска Федерација признати изборе. Сви су чули да је руски министар иностраних послова Лавров рекао да ће Руска Федерација признати легитимност избора. Да није било тако снажне порука од тако јаке земље као што је Русија, верујем да избори не би били потребни. То признање би много значило за нашу привреду. Већина донбаских предузећа сву своју производњу извози у Русију. Украјина је постала толико страна људима Донбаса да нису ни пратили изборе на територији Украјине. Већина људи не верује да мировни процес уопште може започети."

"Ипак, Русија је признала изборе у Кијеву. Зар се не плашите међународне изолације ?"

"Русија је показала да санкције немају никакве резултате. Запад је покушао с утицајем на свим нивоима, али Руска Федерација наставља својим путем. Владимир Путин је више пута поновио да је Русији потребно јединство да би преживела проблеме с којима се суочава. Европска унија и даље трпи због сопствених санкција. Украјина не може да преживи без Донбаса. Украјина нема горива. Сасвим је могуће да ће Украјина морати да угаљ купује од Русије, пошто Русија прво купи тај угаљ од Донбаса. Верујем да ће прича променити када стигне зима. Донбас никада више неће бити део Украјине. Надам се да ће и других шест области на југоистоку Украјине следити наш пример у будућности. Све те области су Украјину храниле преко две деценије. Имам неке информације да су сви ти људи који руше споменике и дивљају по улицaмa долазe са запада Украјине. Углавном су то националисти из редова навијача фудбалских клубова. Људи чекају тренутак када ће моћи да устану и кажу шта мисле. Говорим о људима из Одесе, Дњепропетровска, Херсона и Запорожја. Они чекају тренутак који су искористили људи Донбаса и Крима."

"Да ли мислите да ови избори могу изазвати други талас борбених дејстава?"

"Мислим да се борбена дејства могу наставити у било ком тренутку. Видимо да се украјинске снаге не држе примирја, није било ни једног јединог дана без рата. Људи још увек живе у подрумима. Највероватније су одавно инструирани да наставе с ратом. Набављајуљају све што могу од совјетског наоружања из Пољске. НАТО их такође снабдева оружјем преко Француске. То се више ни не крије, постоје докази. Претпостављам да ће се сукоб појачавати. Такође се надам да се више нећемо повлачити, да ћемо уместо повлачења кренути у офанзиву. Пре или касније, територије две републике ће бити ослобођене од украјинских војника. Морамо дати пример другим областима на југоистоку. У супротном, мораћемо да признамо да у Европи постоји земља која истребљује сопствено становништво и не поштује свој устав."

"Шта мислите, када ће избеглице моћи да се врате кући ?"

"Чуо сам да се људи већ враћају. Верујем да је пред нама веома добра будућност. Постоји могућност да ће администрације Доњецке и Луганске републике пре 2015. године успоставити нову државу под називом Новорусија. Такође је могуће да нова држава буде овлашћена да прихвати нове територије. Када су људи долазили на изборна места, долазили су да потврде своје право на независност. Према томе, мислим да ће бити нових избора чим се рат заврши. Ја сам уверен да ће војска Новорусије победити. Када људи са оружјем оду, обични људи се враћају да граде своју нову државу. Увек је било тако. Верујем да ћемо позвати руске стручњаке да нам помогну.

Видео снимак интервјуа (на руском): Донецк и Луганск выбрали путь к свободе? - YouTube

Извори:Силы НАТО вступают в войну на Донбассе - Правда.Ру и Ukraine: NATO forces join the war - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Џон Мекејн угошћава команданте украјинских казнених експедиција

Амерички сенатор Џон Мекејн, познат по свом антируском ставу, планира састанак са новоизабраним посланицима Врховне Раде. Међу њима су команданти украјинских казнених експедиција.


Семен зла у посети код својих америчких покровитеља
Семен Семенченко ( казнена експедиција “Донбас”), Јуриј Береза (казнена експедиција “Дњепар”) и Андреј Тетерук (казнена експедиција “Миротворац”). Посланици су већ отишли у Вашингтон да учине посету старом војном пилоту, који је некада окусио живот ратног заробљеника у Вијетнаму.

Семјонченко је “шеровао” вест на својој Фејсбук страници: “Три посланика лете у Вашингтон на један дан да се састану са сенатором Џоном Мекејном. У транзиту смо слетели у Франкфурту.”

Амерички сенатор Џон Мекејн чини све што може не би ли помогао кијевском режиму. Мекејн и други амерички политичари поздрављају долазак команданата украјинских казнених експедиција.

Доследност: Мекејн са вођама Исламске државе, још једног пројекта САД
Семјон Семјонченко је рекао да је посетио Вашингтон средином септембра, када је потписао уговор са пензионисаним америчким инструкторима, о обуци украјинских војника методама које користе амерички маринци.

Припадници казнене експедиције Украјинске државе

Извор: John McCain welcomes commanders of Ukrainian punitive troops – English pravda.ru
Превео и приредио: Александар Јовановић за The Saker Српски