Турска жели да штити Јерусалим

Игнорисан од западних медија, турски премијер Ахмет Давутоглу у среду је изјавио:

     Ништа неће спречити Турску да штити Јерусалим и џамију Ал Акса.

Запад о томе ћути, воли да се претвара да му је Турска и даље савезник. У стварности, Турска је тихо одустала од старог циља да постане секуларна европска држава и чланица ЕУ, идеја коју европско становништво мрзи, али је и даље промовише (про)америчка 68-осмашка левичарска елита, сада у одласку. Уместо "еуропејства", Турска сада има амбиције да прошири своју територију на читав сунитски Блиски исток, што укључује Сирију, западни Ирак, Јордан, Палестину, Саудијску Арабију, Катар и Оман. Многи Арапи ће подржати оживљавање Отоманске империје, јер би на тај начин превазишли арапске поделе и постали сила коју свет поново мора схватати озбиљно. А Исламска држава функционише као ледоломац који пробија пут турском царству.

Ту су и израелске будале које још увек мисле да је Иран претња већа од ИДИЛ-а. Међутим, Иран нема претензија на израелску територију, за разлику од Турске. Израел је био грешка од самог настанка, прошао му је рок трајања. Само је питање времена када ће почети још један егзодус, највероватније ка њиховој де факто престоници Њујорку и северном делу државе Њујорк, после балканизације Америке, која ће бити изазвана падом долара.



Извори за Deep Resource:
1. Turkey's Ahmet Davutoglu Selected as New Prime Minister - The National Herald
2. New York and Israel maps superimposed - Milk and Honey
3.http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Turkish-PM-Nothing-will-prevent-us-from-protecting-Jerusalem-381556
4. Turkish PM Threatens to Defend Jerusalem From Israel

Наш извор: Deep Resource
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Порошенко о Новорусији: "Нека им деца седе у подрумима!" (Видео)

Главни нациста, Порошенко, признао је да се бори против сопственог становништва у источној Украјини, против пензионера, радника и деце:

"Ми ћемо имати посао, они неће!

Имаћемо пензије, они неће!

Ми ћемо имати принадлежности за пензионере и децу, они неће!

Наша деца ће ићи у школе и вртиће, њихова деца ће седети у подрумима!

И они поводом тога не могу ништа ...

И само тако ћемо добити овај рат! "


Толико о "Уједињеној Украјини" ...




Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker пачворк и запушавање рупица

Драги пријатељи,

на жалост, морам на два пута у наредних пар дана. У ствари, до понедељка имам прилично луд распоред. Зато ће овај пост бити “пачворк”, покушаћу да неколико ствари појасним и “запушим неколико рупа”.
Old Ez је поставила ово питање:

Степски, треба да више – много више – пишеш на теме из културе. По мом мишљењу, културни аспект овог рата је најважнији. Узгред буди речено, чини ми се да је у ситуацији акутних социјалних поремећаја мало вероватно да ће ожењен свештеник бринути о свом стаду, пре ће журити кући својој жени и деци, пре свега се старати о њиховој безбедности. Претпостављам да би такав појединац једноставно био “лош свештеник”. Да ли у православним обредима постоји проблем непотизма и наследно-феудалног свештенства / црквених положаја?
Жао ми је, нисам имао времена да одговорим. Срећом, мој пријатељ јеромонах (или свештеник-монах) јесте. Ево његовог одговора:
Да покуша да одговори православни свештеник-монах (неожењен, по дефиницији):
То, да ће ожењен бринути о својој жени и деци, то се подразумева (како би се иначе могло очекивати да ће проповедати породичне вредности ?). Само по себи, ово не би требало да нас брине : видимо ожењене професионалце у многим службама од виталне важности (полицији, међу болничким особљем, ватрогасној служби и тако даље), чијим пословима ни најмање не смета пуко постојање жене и деце . Пре ће, нажалост, управо породица бити донекле занемарена због посла који захтева пуно времена. Православни обреди су дуги, и уз обавезу да се пажња посвети многим верницима, то понекад оставља последице на породицу свештеника, баш као што се дешава са породицама других, свом послу преданих, професионалаца. Зато супруга свештеника мора дати јасну сагласност за службу свог мужа, да би он био рукоположен за свештеника од свог епископа. То такође објашњава зашто православни верници подржавају и зашто су стрпљиви са својим ожењеним свештеницима, када је реч о чувању интимности и породичног живота њихових пастира.
Такође, морамо узети у обзир да није обавезно да неожењеном свештенику недостаје породица. Шта је са родитељима или удовицама мајкама, о којима син свештеник брине у парохијском дому исто као што би о деци? Шта је са браћом и сестрама и свим нећацима и нећакама? Уосталом, сама реч “непотизам” долази од привилегија додељених нећацима и нећакама. У католичкој цркви, то се свакако односи на ванбрачну децу подигнуту као “нећак”, да би се избегла јавна стигма, али се у бар исто толико случајева односи на стварне нећаке и нећакиње неожењених (и вероватно чедних) свештеника, који су имали тенденцију да неправедно промовишу интересе својих рођака.

Што се тиче наследног свештенства, то је очигледна опасност, баш као и за било коју другу професију у традиционалном друштву, кад постоји тенденција да деца наслеђују занимање својих родитеља (а посебно оца). По себи, то није тако скандалозно: кад видимо да је син војника, судије / адвоката, стручњак или политичар наставио очев посао, ми мало негодујемо, мада је морало бити и “нефер предности” у њиховом обучавању. И син свештеника је добро обучен, готово по дефиницији. Док син полицајца не може пратити свог оца у обављању дужности, за сина свештеника се очекује да ће служити у цркви, када тата слави ! Ово даје, буквално, године бесплатне праксе – служења у олтару, хору и сваковрсним парохијским активностима.

Да ли имамо наследне линије свештеника? Да, имамо. Да ли је то знак лоше праксе ? Не мора бити, али да, нажалост, може да дегенерише, нарочито у време друштвеног превирања, када свештеници понекад и отворено штите интересе своје породице (као и многи други стручњаци). Шта имамо да се избегне ова тенденција? Имамо неожењене епископе ! У старој цркви смо имали ожењене епископе, у вековима када је служба бискупа била много сличнија служби данашњег парохијског свештеника. Али чим је епископ почео да управља и координира великим бројем свештеника, претња од наследне управљачке улоге је одмах откривена – и на њу је узвраћено. Додуше, овај систем је добро функционисао. Добро, више од једног и по миленијума, и још увек не показује знаке да му је потребна озбиљна поправка.
Уколико имате било каквих додатних питања, слободно их поставите оцу – Father “PM” (скраћено од priest-monk , свештеник монах, јер бих стварно волео да га “скренем” на овај блог:-)

[Напомена: Ако ме сећање не вара, некада је канонски било забрањено да синови свештеника постану свештеници, али је то касније укинуто, јер се показало да није проблем. Немојте ме цитирати - нисам озбиљно проучавао канонско право више од 25 година, можда је мој склеротични мозак то умислио.]

Подкаст: Снимићу га у понедељак и покушати да га поставим истог дана. Ако не будем тада могао, да кажемо да ће бити у уторак следеће недеље.

Руски мук о МХ17: Многи од вас су се чудили зашто Руси седе на доказима. Да вам кажем, а у кућу бих се опкладио, да Руси, не само да имају све радарске снимке из свог војног надзора, већ имају и снимке све пресретнуте радио комуникације између овог авиона и контроле летења. Радио сам неке послиће за обавештајну службу ратног ваздухопловства европске земље у којој сам се родио и могу вам рећи да смо снимали – све. Чак и далеко од нас. И поуздано знам да то раде и Руси. Па зашто мук ?

1) Совјетска / руска војничка култура је тотално опсесивно-компулзивно тајновита. Руска војна обавештајна служба је још гора. За неколико редова величине. Да, Путин може да нареди да се објави шта год хоће, али ће бити много отпора, отезања и, посебно, аргумената због чега то није баш најбоља идеја. И они су у праву, јер

2) Зашто откривати своје обавештајне податке и начинити велики дипломатски faux-pas када ће ова ствар највероватније процурети сама по себи. Не мислим на јавну дипломатију, већ ону праву, закулисану дипломатију. Да ли неко стварно верује да Руси не знају о 11/9 ? Да је Путин стварно искрен када је причу о инсајдерском послу назвао глупошћу (што је урадио неколико пута). Могу вам рећи да поуздано знам да постоји много неписаних правила између САД и Русије, ствари око којих су се обе стране сложиле. Да се Русија умеша у питање 11/9, САД би то сматрале за велики непријатељски акт, провокацију првог реда, и само Бог зна шта би Ујка Сем онда урадио. Дакле, овде важи правило “држ’ се подаље од наших унутрашњих проблема”, и обе стране га се више или мање придржавају, чак и када се претварају да тако не чине. Амерички историјат је у том погледу много гори, али ето, нека буде да су Руси старомодни, постоје ствари које неће урадити Америци тек да би је осрамотили или повредили. Али Руси, са својим “цуркањем”, Америци поручују – “ајд’ оптужуј нас још и биће још цуркања”. Дакле, у “правој светској дипломатији” оваква цурења су претња. Такође сам сигуран да Руси Америци говоре: “Добро, поцепали сте своје лажно заставче, сада немојте да нам плачете – носите се с тим, покопајте ако желите, али немојте, бре (прим. прев.), да нас нервирате са смешним оптужбама. Будите добри, иначе ће бити још цуркања.

Латински хришћани су се веома узнемирили зато што сам говорио о прошлости. Могу ли да предложим да размисле о томе да је на жртвама злостављања да одлуче да ли ће и колико дуго он / она подсећати насилника и све остале шта је све она / он морала да издржи, а не на злостављачу да жртви каже да зачепи ?

Подмукли коментари: На новом блогу се ради, али ја желим да и овде постепено уведем правила модерације која сам планирао за нови блог. Можете их видети овде и овде (на српском – прим. прев.). Замолићу вас да обратите пажњу на Правило 3: “Сваки коментар с намером да ме разбесни ће ме разбеснети и у бесу ће бити уклоњен”. Само кажем …:-P

Оливер Стоун: Погледајте његов интервју са једним од најподмуклијих, најлибералнијих, најпроСАД, најпроционистичкијим и најпроништанигденеваља репортером у Русији, Владимиром Познером: (Знам, Познер је паметан и стално насмејан. Опет је одвратан курвин син, ништа бољи од Савика Шустера.)

Фасцинантно поређење на сајту Гилада Ацмона:



Следећих неколико дана: Даћу све од себе да коментаре уређујем што брже могу. Љутима због спорог темпа модератора могу једино да кажем: “Жао ми је, имам и ја живот у невиртуелном свету.”

Живели и поздрав свима,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Hodgepodge of this and that
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Климатски лонац


Мала папазјанија, пример о томе како, уз помоћ и због кога функционише прича о страшним климатским променама.
Од прве приче, бљицкасте, узећемо наслов, љупку пропагандну фоткицу и један пасус, другу ћемо вам пренети у целости, иако је на англоватиканоидносрпском, а трећу, на енглеском језику, дајемо како због закључка тако и у едукативне сврхе, јер треба вежбати нови матерњи језик – еуропата.


Blic Online | Skup u SANU: Posledice klimatskih promena biće štetne po ljudi


Očekuju nas topliji svet, viši nivo mora i okeana, oluje, uragani
Zbog štetnog uticaja čoveka na klimu, narednih decenija očekuju nas toplija i suva leta, globalno više kiša, moguće češće poplave. Posledice klimatskih promena, naročito porast temperature biće štetni po ljude – upozoravaju svetski stručnjaci okupljeni danas u SANU na skupu povodom stotinu godina od rođenja srpskog i svetskog naučnika Milutina Milankovića.


“BizLife”: Region treba da se fokusira na obnovljive izvore energije

„Srbija ima odličan potencijal, ali kako bi se taj potencijal pretvorio u realan rast i prilike za građane, Vlada mora da ojača međunarodnu trgovinu i ekonomske odnose, nastavljajući da se bori protiv korupcije i sprovodeći transparentnu, otvorenu i poštenu poslovnu praksu, kao i partnerstvo sa globalnim šampionima kao što je General Electric“, kaže za BIZLife Gaetano Massara, CEO, General Electric South East Europe.

Mogu li planirane mere srpske Vlade da privuku strane investitore, i u kojoj meri?

Jedna od ključnih oblasti za unapređenje je svakako stepen predvidljivosti i stabilnosti regulatornog okvira. Jedan od preduslova za privlačenje investitora u bilo kojoj zemlji je sigurnost da zakoni i propisi neće biti retroaktivno izmenjeni. Drugi preduslov, je jačanje međunarodne trgovine Srbije i ekonomskih odnosa kroz regionalnu saradnju i brže usvajanje mera koje bi omogućile integraciju u EU. Još jedan preduslov je povećavanje konkurentne vrednosti srpske industrije, je smanjenje troškova energije.

Jednom ste rekli da verujete u mogućnost ‘energetske revolucije’.  Koje je vaše mišljenje o energetskoj strategiji u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi i kada će se revolucija desiti i u ovom regionu?

Ovaj region treba da se fokusira na one izvore obnovljive energije koji mogu brže da doprinesu postizanju energetske samodovoljnosti i koji su u velikoj meri dostupni, a to su: vetar, biogas i male hidroelektrane. Ali obnovljiva energija sama po sebi ne može da garantuje energetsku samodovoljnost. Najbolja energetska strategija je bazirana na pravilno izbalansiranoj diversifikaciji energije. Najbolji miks sastoji se iz kombinacije obnovljive energije i energije na bazi prirodnog gasa, izvora energije kojimo može da dozvoli proizvodnju energije na čist, fleksibilan i pouzdan način da bi se balansiralo sa nepredvidivošću obnovljivih izvora energije.

Zainteresovani smo za projekte obnovljive energije u Srbiji i trenutno radimo sa našim partnerima na razvoju vetro-parkova i energetskih postrojenja na biogas. Što se tiče energije vetra, izgradnja tih projekata u Srbiji čija je trenutna kvota 50MW, u ukupnom iznosu predstavlja ulaganje od oko približno milijardu evra. Značajan deo ovog iznosa biće investiran u usluge i u angažovanje srpskih kompanija i radne snage. Rad ovih elektrana će generisati poreze na dobrobit države i lokalnih budžeta Srbije, koje će moći da finansiraju više usluga za građane. Takođe, energija vetra može dozvoliti da Srbija ostvari energetsku samodovoljnost u periodu od nekoliko godina, čime bi privreda Srbije postala konkurentnija. Ali da bi ove investicije bile moguće, potreban je pravilan i uravnotežen regulatorni okvir za investicije u energiju vetra.

Na koji način velike multinacionalne kompanije kao što je General Electric mogu da doprinesu rastu društva i posebno našem regionu?

Vidim dve oblasti u kojima kompanija poput General Electric mogu doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Prvo, tako što donose konkretne, kvalitativne promena u životima ljudi doprinoseći poboljšanju u snabdevanju osnovnim uslugama, kao što su pouzdana i čista energija i voda, transport koji je moderan i ne šteti okolini, laka za pristup i finansijski pristupačna zdravstvena zaštita. Drugo, doprinosimo društvenom rastu društva kroz širenje korporativne prakse društvene odgovornosti, pri čemu zaposleni u velikim multinacionalnim kompanijama kao što je General Electric mogu da se osećaju kao deo zajednice, koja ne ostvaruje samo ekonomske rezultate, već i doprinosi dobrobiti njihovih zaposlenih u širem smislu.


HOW AL GORE BECAME A BILLIONAIRE / Како је Ал Гор постао милијардер – By


Al Gore, a career “public servant,” reportedly became a billionaire just a few years after leaving his last government job as vice president of the United States.

He achieved this miracle, according to news reports, through various “green” business deals. Such deals are always proprietary and few details about them ever become public. They usually involve the ancient mercantilist practice of bribing politicians for a special favor or subsidy. The bribe-giver becomes wealthy, and the politicians granting the favor/subsidy have the funds to finance the next campaign. Let’s call it crony environmentalism.

A rare glimpse of how crony environmentalism works was recently revealed in a November 12 article in the Baltimore Sun entitled “$1 could lease state’s $2.8 million farm.” The article was about an “agreement” to be presented to the State Board of Public Works between one Cleo Braver, an “environmental lawyer-turned-organic farmer” and the state government. Ms. Braver is also described as having donated “more than $40,000” to various Democratic Party campaigns in recent years, including $6,000 in the most recent governor’s race. The same politicians she gave all this money to sit on the State Board of Public Works that is being asked to grant her this massive subsidy.

The “agreement” that was reportedly reached between Braver and the administration of Maryland’s Democratic Governor, Martin O’Malley, was to lease to her a 255 acre farm in Kent County, Maryland that is worth almost $3 million for $1/year. In addition, she will be given $500,000 in state tax money and her proposed “food hub” for the distribution of agricultural produce will be nonprofit, which is to say, it will not pay taxes.

The ostensible purpose of all this is to establish a “food hub” on the Eastern Shore of Maryland that can “distribute organic and sustainably produced food.” Ah yes, there are the magic words: organic and sustainable. That makes everything kosher in the eyes of Cleo Braver, an “advocate for green farming techniques.” She claims there are “food deserts” in the region that lack “healthy food.” What nonsense. When pressed by a committee of the state assembly, Braver even admitted that “organic farming would not be required” for her hugely-subsidized “food hub” but would only be encouraged.

There are of course many food distribution hubs on the Eastern Shore of Maryland. They are privately-owned, capitalistic, and unsubsidized. And they distribute “organic” as well as non-organic food as consumer demand dictates. There is no need at all, in other words, for a government-subsidized food hub there. It will only allow Cleo Braver become wealthy by unfairly competing with the already-existing businesses. The Baltimore Sun quoted Ed Bush, the general manager of one of the existing food hubs, who said: “She would have a substantial advantage over the regular taxpaying Joe who – if we want to build our business – we have to pay for it in cash.” Exactly right, Ed.

Ms. Braver also owns an organic farm in Kent County, Maryland. This means that she can sell her goods to the food hub that she also owns, thanks to the massive government subsidy, and “pay herself what she thinks is fair value,” said Mr. Bush. “Prices should be set by the market” instead, he told the Baltimore Sun. Amen, Brother Bush.

Corruption, cronyism, and socialistic central planning of agricultural markets, hidden by the rhetoric of “green farming,” is what Maryland Governor Martin O’Malley calls “smart growth” policy. Crony environmentalism would be more descriptive. So-called smart growth is a very dumb, and very corrupt idea.

Извор: Климатски лонац | The Vineyard of the Saker
Приредио: Александар Јовановић