Топљење Команде нуклеарних снага САД

Док САД преговарају са Ираном око његовог нуклеарног програма и амерички законодавци као сенатор Џон Мекејн позивају на превентивни напад на америчког савезника, Пакистан, програм нуклеарног оружја саме Америке пати не само од неуспеха у командовању, већ и недостатка инвентара.

Очекује се да ће секретар одбране Чак Хагел ове недеље објавити читав план реструктуирања америчких нуклеарних снага, на основу налаза два истраживања, једног унутар војске и другог, веома тајног, у којем је испитано више од две деценије шпијунаже, крађе оружја и преузимања кључних командних положаја у Нуклеарним снагама САД од стране како верских екстремиста, тако и појединаца са толико несређеним личним животом да се сматрају ризиком, подложни уцењивању.

У Британији се и чудније ствари  дешавају у вези са нуклеарним оружјем. Адвокату и писцу, Мајкл Шримптону, у Лондону се суди за изношење "лажне претње нуклеарним наоружањем" против Олимпијских игара у Лондону, или како је већ објављено у штампи. Истина је, као и обично, нешто сасвим друго.

Шримптон је, у сарадњи с новинарима британског "Гардијана", и бившим шефом МИ 5 и инжењером који су били укључени у мистериозни нуклеарни програма Јужне Африке, пратио траг бројног несталог нуклеарног оружја, направљеног у Јужној Африци, али које је купила Велика Британија уз одобрење тадашњег премијера Маргарет Тачер. Трансакцију су уговарали др Давид Кели и његов млади помоћник, Дејвид Камерон, садашњи британски премијер. Неки од вас ће се сетити да је за Келија, који се убио 2003. године, речено да је то учинио претераном дозом аналгетика. Бројни истакнути патолози су Келијеву смрт прогласили убиством. Кели је био оштар критичар тадашњег британског премијера Тонија Блера.

У чланку у "Гардијану" из 2005. године, Тим Шипмен је навео да се од тридесет одсто нуклеарног оружја направљеног у Јужној Африци, једно тестирало, шест је демонтирала Америка, три је купила Велика Британија и нестала су, једно је нашло пут у Северну Кореју.

Шримптону се суди због несталог нуклеарног оружја и његов прогон је део владиног заташкавања афере. Шримптонове тврдње, немачко тајно друштво, оружје извађено из Курска, могу изгледати као неутемељене приче, али један званичник Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) тврди да је један US NEST (Nuclear Emergency Security Team- амерички тим за ванредне "нуклеарне" ситуације - прим. прев.) тим био послат у Велику Британију да поправи нуклеарно оружје током Олимпијаде.

Државни секретар Хагел, међутим, има много озбиљније проблеме. Најозбиљнији и један о коме се најмање говори јесте недостатак инвентара - нуклеарног оружја. Извори са највиших нивоа у Међународној агенцији за атомску енергију и Министарству за енергетику су потврдили да сви записници о нуклеарним бојевим главама "пензионисаним из службе"(retired from service) на основу СТАРТ-а (Strategic Arms Limitation Treaties - Уговор о ограничењу стратешког наоружања) почев од 1992. "недостају". Из процурелог дела "Able Danger" документа се види да Одељење за енергетику може имати обе уништене евиденције, ону која води до крађе 350 нуклеарних бојевих глава, и ону о снабдевању лопова врло тајним подацима о техничким "специфичностима" распалих силоса за нуклеарно оружје, информацијама које би омогућиле да се иначе бескорисно нуклеарно оружје може ремонтовати.

Када је влада САД затворила истрагу 1998. године, и издала супресивна наређења свима који су били укључени, бивши председник Џорџ Х.В. Буш (татица - прим.прев.)  је оформио лични тим на чијем је челу био његов близак пријатељ, Роланд Карнаби, његов штићеник док је био директор ЦИА. Карнаби и чланови тима су били у могућности да прате операцију коју је предводио Виктор Боут, "господар рата"и трговац оружјем повезан са Централном обавештајном агенцијом, уклањања силоса за нуклеарке из складишног објекта Пантекс у Тексасу. Документи наводе појединости: употребу хладњача, складиштење у фабрици за паковање, силосе које су "сортирали" физичари што су радили у фабрици ђубрива ван града Вако у Тексасу, и оружје које је послато на Канарска острва, у Африку и Израел.

"Able Danger" истрага је пратила оружје донето у Њујорк пре 11/9 и надзирала комбиноване тимове Американаца, Израелаца и Саудијаца, чији су неки припадници били ухапшени 11/9. Хапшења су брзо заташкана, док су неки укључени, нпр. из израелске екипе која је постављала уређаје за ометање и онеспособљавања радио веза служби за хитне интервенције, задржани неколико недеља пре него што су враћени у своју земљу. Други тимови, они са задатком да униште мост Џорџа Вашингтона и Линколн и Холанд тунеле су ухапшени, али су пуштени да одлете из земље по наређењу председника Џорџа В. Буша. Извор каже да је Буш био уцењен. Исти извор, високо позициониран, тврди да неуспех Камерона да одговори на олимпијске нуклеарне претње такође има везе са уцењивањем, што објашњава зашто британска влада толико ризикује гоњењем Шримптона.

Имајте на уму да је Шримптон ухапшен пошто je известио да му је дојављена терористичка претња. Његов извештај је био намењен МИ6 и он је употребио телефонску линију намењену јавности да је користи за пријављивање терористичких претњи.

Ролан Карнаби је убијен 2008. године. Фабрика ђубрива је 2013. уништена у једној од највећих експлозија још од Хирошиме. Виктор Боут је изручен Сједињеним Америчким Државама и од тада га нико није видео. Димитриј Калезов је први провалио причу о пролиферацији нуклеарног оружја и тероризма. Калезов је тренутно у затвору у Тајланду, на захтев америчке владе.

Кључна ствар за безбедност света јесте безбедност нуклеарног оружја у Америци и квалитет командне структуре која контролише примену тог оружја. За време Клинтонове администрације, нуклеарни инвентар Америке је покраден, према изворима из Међународне агенције за нуклеарну енергију, да би се оснажио програм Израела после топљења реактора Димоне, и за арсенале Саудијске Арабије, Јужне Кореје, Тајвана, Бразила и других.

За време 43. председника САД, Џорџа В. Буша, догодило се нешто много озбиљније. Структура Команде нуклеарних снага САД је компромитована на сваком нивоу, што је кулминирало крађом нуклеарног оружја из ваздухопловне базе Минот 2007. године, никад објављеног броја термонуклеарног оружја утовареног у Б 52, који је касније слетео, или прикладније, био принуђен да слети у ваздухопловну базу Берксдејл неколико сати касније. Одмах после тога, председник Обама је наредио Министарству одбране да се обустави сав надзор нуклеарног оружја Ратног ваздухопловства САД, и поставио армијског генерала (копнене војске - прим. прев.) за главнокомандујућег над оним што су некад била складишта оружја Ратног ваздухопловства.

Одмах након тога, уклоњено је 84 припадника највеће америчке нуклеарне команде је уклоњено, 12 за стално, због несреће и самоубиства. Од тада је више од 200 припадника исте команде било отерано и читава америчка Команда нуклеарних снага је стављена под директан надзор.

Прави проблем је двострук и укључује слом командног ауторитета и дисциплине, као и издају. Недуго пошто је млађи Буш преузео дужност, његове присталице у екстремистичкој Хришћанској еванђеоској заједници су се приближиле секретару за одбрану Доналду Рамсфелду. Хтели су да буду сигурни да ће сва војна командна лица следити начела мрачне верске секте којој припадају Рамсфелд, Чејни, Буш и Ешкрофт. Ова секта настоји да дође до нуклеарне апокалипсе везане за ширење "Великог Израела", која би довела до онога што они зову "узнесење"(Rapture) и "крај пута". Њихова вера је мешавина "уфологије" - веровања у утицај ванземаљаца, сатанистичких обожавања, и да ће одабрана група бити позвана да влада светом на страни господарске ванземаљске расе, док ће "остављени" умрети у беди.

Њихова религија је мешавина погрешно протумаченог библијског пророчанства, научне фантастике и окултизма. У ствари, многи од оних на највишим нивоима америчке владе уопште се не држе стварних хришћанских веровања, не по било којим конвенционалним стандардима. Међутим, постоји и секундарно језгро "двојних грађана", који контролишу кључне организације: Министарство унутрашње безбедности, Министарство правде и законодавну грану власти. Они су лојални Израелу и спремни да раде са онима које приватно називају "окултним лудацима", то су они који подржавају Израел, али генерално презиру саме Јевреје као народ.

То је група која је стекла контролу над америчким нуклеарним арсеналом, приватизовала операције ЦИА, Врховни суд САД и саму Белу кућу.

Када је председник Обама преузео дужност, и задржао секретара одбране Гејтса, требало му је нешто времена да схвати величину претње. Тек када је сенатор Чак Хагел потврђен као секретар одбране и генерал Мартин Демпси као председавајући Здруженог генералштаба, претња националној безбедности је постала очигледна, када су се окултне секте пенетрирале и почеле да воде војне академије Вест Поинт, Анаполис и Академију Колорадо спрингс Ратног ваздухопловства САД.

Оно што тренутно гледамо је завршна фаза успостављања контроле над америчким нуклеарним снагама. Много од тога, међутим, никада неће бити доступно јавности - одговор на питања шта је с несталим оружјем, о развоју и коришћењу тајног тактичког нуклеарног оружја и о веома реалној опасности од нуклеарног тероризма, о чему често говори бивши потпредседник Дик Чејни, човек који веома добро зна колико је нуклеарног оружја "одувао ветар".
О аутору: Гордон Даф је маринац - ветеран Вијетнамског рата, који је деценијама радио на питањима бораца и ратних заробљеника и кога су консултовале владе којима је била угрожена безбедност. Он је главни уредник и председник одбора Veterans Today, посебно за онлajн магазин "new Eastern Outlook"

Извор:America’s Nuclear Command Melt Down | New Eastern Outlook
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Пепе Ескобар: Вашингтон игра руски рулет

Суморна су времена. Имао сам неке озбиљне разговоре са неким "дубоким изворима" и саговорницима - онима што знају, али им не треба да се истичу, дају предност дискрецији. Сви су крајње забринути. Ево шта ми је рекао један њујоршки стратег:

Пропагандни напади Путина изједначавају са Хитлером, што је толико екстремно да човек мора да помисли да Руси не могу да поверују својим ушима и да више никада и ни под каквим околностима неће веровати САД.

 Не могу да верујем како смо могли да се увалимо у ситуацију да штитимо украјинске пљачкаше којих је Путин хтео да се реши, да смо чак били толико дрски да на главно руководеће место убацимо једну од најгорих лопужа. Али то је већ прошлост. Оно што је сигурно јесте да нас УЗДЕ (Узајамно загарантована деструкција) данас не зауздавају и не одвраћају, јер обе стране верују да ће друга употребити нуклеарно оружје једном када стекне предност. Више нема УЗДЕ.

Само терај, бејби (further on down the road - амерички идиом за оно што ће се десити у будућности, али, с обзиром да пише Пепе Ескобар, можда је на израз утицало и ово), па иако звучи помало претерано, сасвим је логичан наставак, и како је руски председник наговестио у већ легендарном интервјуу који је у Владивостоку дао за немачку АРД: Запад провоцира Русију да ступи у нови хладни рат.(1)

Михаил Горбачов је пре само неколико дана истакао да се хладни рат већ одвија. Стивен Коен са Принстона каже да хладни рат уствари никад није ни престао.  The Roving Eye је писао о Другом хладном рату још пре неколико месеци. Британци, још увек заглављени у деветнаестовековној али новој Великој игри, радије спинују "хистерични токсични персоналити мајушног Путина"(2) - који је "немилосрдан, шармантан и крајње безобзиран" човек, "који је хладни рат вратио у моду". Савет за међународне односе (CFR), предвидљиво, јадикује због краја постхладноратовског света, сипа дрвље и камење на садашњи неред и расуло, и сањари о старим добрим данима када "изузетне" нико није изазивао.(3)

Владимир Козин са руског Института за међународне студије је дао убедљиво најбољи опис контекста и процеса како смо дошли до овако опасне ситуације. (4) Прочитајте га пажљиво. И да, то јесте Други хладни рат, двожучна невоља и сукоб: између САД и Русије, и између НАТО-а и Русије

Иритирање

У интервјуу за АРД, Путин се држао чињеница и стања на терену: "НАТО и САД имају војне базе по целом свету, и у областима у близини наше границе, њихов број чак и расте. Штавише, недавно су одлучили да распореде снаге за специјалне операције, поново у близини наше границе. Ви сте поменули наше (руске) војне вежбе, летове, покрете ратних бродова итд. Да ли се све то дешава ? Да, дешава се."

Хорде демонизатора Русије увек нађу за згодно да забораве да је ширење НАТО-а на Грузију и Украјину углављено на састанку НАТО-а у Букурешту априла 2008. године. Грузијска операција је спектакуларно пропала истог лета, украјински радови су у току.

Путин је, у интервјуу за АРД,  ЕУ коалицији никоговића/вазала/марионета поручио још једну кључну ствар: Русија може да сруши украјинску кућу од карата - флешом, само треба да каже да је дошло време за наплату легалног дуга, огромних сума у кешу.

Путин је такође био веома јасан - категоричан, да Москва неће дозволити да Кијев прегази/разбије/етнички очисти Донбас: "Данас се у источној Украјини воде борбе. Украјинске централне власти су тамо послале оружане снаге, чак су користили балистичке раакете. Да ли неко говори о томе ? Ни једну реч. И шта то значи ? Шта нам то говори ? То указује на чињеницу да украјинске централне власти желе да тамо све истребе, све своје политичке непријатеље и противнике. Да ли ви то желите ? Ми свакако не. И нећемо дозволити да се то догоди." (5)

Према рачуници самог Кијева, у Донбасу је уништено не мање од 65% стамбених објеката и 10% школа и вртића. Преко 40 000 предузећа средње величине је парализовано. Спољни дуг Украјине је скоро 80 милијарди долара и нико не треба да очекује да ће се ММФ, који сада поседује Украјину, показати као филантропска институција. Изнад свега, Кијев не може да "Гаспрому"плати милијарде које дугује за  гас, јер брда пара троши на терорисање грађана источне Украјине. То је сума Порошенкових тртљарија - уз потпуно саучесништво САД и ЕУ.

Дакле, НАТО је упозорен. Поручено му је шта су Москвине "црвене линије". Ипак, значајним деловима вашингтонске и Вол стрит елите рата никад доста. А воле га врућег.(6). Нико и никад не треба да потцени безмерну глупост у живот враћених ходајућих неокона мртваца и шта кажу на својој омиљеној говорници, уредничкој страници "Вол стрит журнала".

"Логика" Другог хладног рата, сада у пуном замаху, ни пет пара не даје на европску стабилност. У ствари, Обамина администрација га је покренула, са НАТО-ом као ударном снагом, управо зато да спречи европске интеграције, зато је од Кијева начињен Нови берлински зид.
Непосредан циљ је подривање руске економије, а дугорочно гледано, промена режима би била ултимативни бонус, највећа награда.

Дакле, на делу је ескалација сукоба. Економски девастирана ЕУ је спрдачина - једино се рачунају САД и НАТО - а огромна већина његових држава чланица је већ обрађена, зготовљена и спремна, да дели мишљење и склоност Вашингтона да Путина третира као да је Милошевић, Садам Хусеин или Гадафи.  Нема никаквог знака да је тим "Обама" спреман да деескалира сукоб. А када Хитлери Оћу-да-будем-председник заседне на трон, онда терај, бејби, све оде низ воду.

----------------------
1. Putin's Sunday Interview on German TV (Dubbed + Transcript), Russian Insider, November 19, 2014.
2. The new cold war: are we going back to the bad old days?, The Guardian, November 19, 2014.
3. The Unraveling: How to Respond to a Disordered World, foreignaffairs.com, December 2014 issue.
4. See here.
5. The broken-down beauty of Eastern Ukraine, 25 years after the end of the USSR, Quartz, November 15, 2014.
6. The Wall Street Journal Wants the US to Go To War in Ukraine, Russia Insider, November 18, 2014.
Аутор: Пепе Ескобар
Извор:Asia Times Online :: Washington plays Russian roulette
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски