понедељак, 24. новембар 2014.

Слободан Чуровић: Пјесма Св. Николају ВелимировићуПЈЕСМА СВ. НИКОЛАЈУ  ВЕЛИМИРОВИЋУ

Благо нама Срби , Срби тешко нама
Благо нама благо кад имамо
Јао нама када га не знамо
Србин киван , највише на своје
И то оне дјелом  понајбоље
А свијетло духовнога лика
Мудре ријечи и благости слика
То је био владика охридски
Николаје светитељу српски .
Учитељу народног уздања
И браничу  нашег постојања .
Служи Богу а Богу се моли
Да спас Срба он једном измоли.
Бесједама громким уливао наду
Да сабрањем и ми изборимо правду
Да чувамо добро све наше светиње
Свети Сава да нас стално опомиње .
Молитвом нас звао на језеру
„Србска дјецо сачувајте вјеру.“
И Енглези туђинци у вјери
Дивили се како умом мјери
Снага ријечи , небеска арија
Као трећа свесрпска армија .
Ми имамо дивног Николаја
сунце што је православног сјаја.
Куд год био , Божје угодио
И бесмертним над нама је бдио
Човјек њему увијек је мио
Само њему и Богу служио.
Обновио гробље је туђинско
Па иако оно било швапско
Оних што су стално кидисали
На Србина да би га кидали
Николаје свијећу упали
Иако су Србље нападали .
То је чудо истинског праштања
Кад све људско у смртно потања .
Да би Српство своје сачувао
Читаво је биће њему дао
На бранику гдје се оно брани
Николај нас од зла и одбрани.
А кад срамни Конкордат наслути
Николаје тада се наљути.
Крвава ли  бјеше  то литија
Белим градом буни се Србија
Тукли Србе , туђин се сладио
Да би јадне Србе завадио
И у раље ватиканске  дао .
Кад рат Други жестоко започе
Опет српско тумарање поче
Српске ране у со  да умоче
Штуке црне бомбе да изруче
Поздраве су мржње уручиле
Да би  вазда Србе одучиле .
Црвени су муке закували
Срби Српству погибију дали
Да се Срби опет сви расложе
На гомиле када нас насложе.
Наивнога  дваес седмог марта
Ми призвасмо смрти око врата.
Само Срба педесет гинуло
Кад би нешто једном Шваби било.
Да нас тако избришу са мапе
И да пруже пут нас своје шапе.
Германска је прва жеља била
Да утули два српска кандила
Чак и нашег патријарх Гаврила .
Духовно би би да униште вођство
Ето како вратише за чојство
Прогнаше их у  страшне логоре
Да их муче и да их уморе.
Само Србе тако кажњавају
У безумни шаљу их Дахау .
Николаје духовниче врли
Николаје ти наш неумрли .
Свака српска тужница живота
Свеца даје , подвиге ћивота .
Прогоне је Свети преживио
Божјом снагом све их  надвисио.
Али опет  не даде се нама
Ко да  није било доста јама
Не даде се да те  послушамо
И да твојим путима хитамо .
Но смо ишли , али да бленемо
И са пута  вође  не скренемо .
Он нам био и отац и мајка
Стидна ли је Боже српска бајка
Прогнаше те Свети у туђине
Мисле сунце твоје ће да мине
Твоја дјела , мудрости вијенац
Док смо лажи испијали зденац
Домаћи је био нам задатак
Да читамо пленуме за свратак .
Но је и то морало да прсне
Не дај Боже само да васкрсне !
Али ништа није никад  вјечно
Само дјело Твоје бистротечно.
И тек сада ми видимо ко си
Да се Србин са Тобом поноси
И да слуша све Твоје поуке
Отклони нам Светитељу муке .
Српска душа Тебе сада иште
Николају , наше си зориште
Најсмјелија Србинова слико
Николају , ти жички владико .
Када Србин себе испоштује
Тек божанске гласе ће да чује
Тек ће знати тајну свога бића
Николаја  дивног из Лелића .


Мр Слободан М. Чуровић

Крај немачком стрпљењу са "својим" муслиманима


Први немачки канал АРД је прошле недеље приказао филм са контроверзном темом  - криминалитета младих. Контроверзном, јер ако мало истражујете, брзо ћете открити да се ради углавном о деци (муслимана) имиграната.

Филм говори о једном  тврдом женском судији, левичарки Кирстен Хејсиг, која је премештена у имигрантски пакао, берлинску четврт Неукелн. И од такве је врсте, да тера људе да гласају за екстремну десницу. Приказује свет у коме муслимански освајачи посвуда вребају своје беле жртве.

Напомена: Филм је на немачком, без превода:Мали детаљ: прича није измишљена, говори о стварној особи. У почетку се дивимо истрајности судије Хејсиг, јер верује да ће се то лудило некако решити, али на пола филма, после ужасних сцена како банда силује девојку, гледалац губи стрпљење за судију и њене идеале.

На крају филма, после још једне катастрофе, и судији Хејсиг је свега доста, улази у шуму, прате је мали је...и. Филм је отвореног завршетка, не знамо да ли је судија Хејсиг извршила самоубиство (званична верзија) или су је муслимани убили. Ако мало зачепркате по интернету, наћи ћете да "самоубиство" лако може да буде заташкавање зарад политичке коректности.

Филм није изузетан по причи као таквој: свако ко хоће да зна и отворен је за такву врсту информација - већ зна. Оно што је изузетно, невероватно чак, је што се такав филм уопште емитовао на АРД. Можда да постане свима видљиво, нешто као натпис на зиду. А далеко од тога да је Немачка најгора у Европи. У филму има сцена, када судији Хејсиг, у радној посети мучаљивим холандским колегама у Ротердаму, њен колега који је прати, још већи левичар, у једном тренутку шапће у уво: "Sieg Heil." Холандија је гора од Немачке и већ је имала убиства Фортујна и Теодора ван Гога, има и антиимигрантску Холандска партија слободе као највећу партију, док је Немачка заробљеник своје прошлости (пре ће бити: лажних идеја о тој прошлости које су наметнули савезници).

Филм нас може подсетити и на недавне извештаје о не мање од 1400 девојака које су систематски силовале банде британског града Ротерхем. Ово је очигледно тек врх леденог брега, јер шездесетосмашки "беби-бум" левичари, тренутно окупирани сахрањивањем Европе својим фалш идеалима (које подупиру Сједињене Америчке Државе), очајнички раде на томе да овакве ствари заташкају.


За холандски пример, погледајте ову сцену из шоуа "Pauw & Witteman", у којем се холандски левичари суочавају са стварношћу на тежи начин. Скоро да је урнебесно. Скоро. Јер у стварности, са тренутним демокрафским кретањима, катастрофа је извесна и једино интересантно питање је где ће прво почети неизбежни оружани сукоби: Великој Британији, Француској или Холандији ?

Аудио књига (први део):Das Ende der Geduld, 1 von 2, Hörbuch [deutsch] - YouTube
Аудио књига (други део): Das Ende der Geduld, 2 von 2, Hörbuch [deutsch] - YouTube 


Извор:The End of Patience | DeepResource
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Председник Абхазије: Уговор између Русије и Абхазије подразумева стварање система колективне безбедности

Према председнику Абхазије, Раулу Каџимби, Абхазија ће имати могућност да модернизује своје оружане снаге, да их опреми савременим оружјем и побољша њихову борбену готовост.

© ITAR-TASS/Valery Matytsin

Сухуми, 23. новембра/ТАСС/. Потписивање Уговора о савезничким односима и стратешком партнерству, који председници две земље планирају да потпишу 24. новембра у Сочију, још један је корак на путу јачању наших односа са Русијом, рекао је у недељу абхаски председник Раул Каџимба.

© Archive/ITAR-TASS/Michail Klimentiev
Нови уговор се заснива на Уговору о пријатељству и сарадњи из 2008. године, којим је утврђено руско признавање Абхазије, рекао је он.

"Пре свега, то значи стварање система колективне безбедности", рекао је председник Каџимба за абхаску телевизију. "То је глобални тренд, пошто чак ни велике земље не могу саме да се носе са читавим сетом питања међународне безбедности. Абхазија ће имати могућност да модернизује своје оружане снаге, да их опреми савременим оружјем и побољша њихову борбену готовост."

Чак и кад би смо потрошили цео наш годишњи буџет на те ствари не бисмо били у стању да се носимо са овим задатком. Сада ће нам у томе помоћи Русија ", нагласио је он, додајући да се оружане снаге његове земље ни на који начин неће сјединити са руским и да ће Врховни командант Абхазије имати све своје надлежности.

Заједничка група снага састављена од јединица из абхаске и руске војске "ће бити усмерена на обезбеђивање борбене координације савезничких снага", рекао је Каџимба. "Овај принцип користе сви војни блокови, као што су НАТО, ОДКБ (Организација за колективну безбедност и сарадњу), итд."

"Имаћемо могућност да осигурамо своју безбедност на дужи рок. Наравно, и ми ћемо преузети обавезу да обезбеђујемо безбедност нашег савезника - Русије. То су равноправни односи две суверене државе", нагласио је председник Абхазије, Раул Каџимба.
Извор: TASS: Russia - Russia-Abkhazia treaty means creation of collective security system — Abkhazia president
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Пол Крејг Робертс: Отворена врата за Трећи светски ратПрема новинским извештајима, Вашингтон је одлучио да наоружа Украјину за поновни војни напад на Русе Доњецка и Луганска.

Руско министарство спољних послова осудило је непромишљену одлука Вашингтона да Кијев снабде оружјем као кршење споразума, да тиме доприноси да политичко разрешење сукоба буде мање вероватно. Ова изјава збуњује, јер подразумева да руска влада још није схватила да Вашингтон није заинтересован за разрешавање конфликта. Вашингтона користи несрећне Украјинце против Русије. Што је гори сукоб, срећнији Вашингтон

Руска влада се кладила на то да ће се Европа дозвати памети и сукоб мирно решити. Руска влада је ту опкладу изгубила и мора одмах да делује и предухитри погоршање кризе уједињавајући сепаратистичке области са Русијом или читањем The Riot Act-а Европи.

Скупо би коштало понижење да руска влада препусти Русе пореклом војном нападу. Ако се Русија буде држала по страни, Доњецк и Луганск ће бити уништени, следећи ће бити Крим. У тренутку кад буде приморана на борбу, русија ће бити суочена са боље наоружаним, боље припремљеним и опаснијим непријатељем.

Руска влада својом неактивношћу помаже и подржава јуриш Вашингтона на Русију. Русија би Европи могла да каже да се повуче или неће добити гас. Руска влада би могла да прогласи зону заране летења изнад сепаратистичких области и изда ултиматум Кијеву. Руска влада би могла да прихвати захтеве за уједињење или поновно уједињење из Доњецка и Луганска. Било који од наведених потеза био би довољан да се конфликт разреши пре него што се отме контроли и отвори врата Трећем светском рату.

Амерички народ појма нема да је Вашингтон на ивици покретања опасног рата. Чак и информисани коментатори скрећу с главне теме побијајући пропаганду да је Русија ушла у Украјину и да сепаратисте снабдева оружјем. Ови коментатори су у заблуди ако мисле да ће установљивање чињеница било шта променити на добро.

Вашингтон намерава да уклони Русију као ограничење својој моћи. Ароганција Вашинтона Русију приморава на неизбежан избор: вазалство или рат.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Opening the Gates to World War III -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: О теоријама завере и кредибилитету

Драги пријатељи,

са извесном забринутошћу примећујем да су неки од вас (многи ?) још увек чврсто у канџама логичке грешке по имену "теорија завере". Реакције на Кенигов чланак о еболи и ХИВ-у су типичне за такво логичко исклизнуће. Стога је право време да наведем неколико основних претпоставки које важе за овај блог.

1. Теорија завере је, а приори, добра ствар. Зашто ? Зато што је свет препун завера. Шта је завера ? Завера је тајни план групе људи. Да ли неко међу вама стварно верује да се са 16 и кусур обавештајних агенција у САД и десетинама хиљада професиналаца у њима- само овде, у САД, не излеже на хиљаде завера сваки боговетни дан ? Зар не знате да и корпорације конспиришу ? Па шта мислите, о чему је закон против трустова ? Знате ли да је кривични закон препун завереничких злочина ? Дакле, овако стоји ствар: ако хоћете да знате шта се заиста дешава иза димне завесе коју пред вас бацају корпоративни медији и владини службеници, онда највећи део времена МОРАТЕ провести разматрајући теорије завере. Једноставно речено - ако одбацујете теорије завере, слепи сте. Тачка.

2. Пет пара не дајем за мој "кредибилитет" или "кредибилитет" мог блога. "Кредибилитет" је "аргумент ауторитета", кад се претпоставља да је нешто што стиже од "А" кредибилно зато што стиже од "А". Не желим то на овом блогу. Хоћу да у заједници Степског сокола сви буду критични према свему и свима, и да просуђују аргументе према својим способностима (или недостатку истих). Кад би сутра Порошенко или Џо Бајден написали добар чланак не бих оклевао да га објавим. Не зато што их подржавам (ја подржавам шта ја напишем), већ да подстакнем интелигентну расправу. Другим речима,"кредибилитет" је нешто везано за аргумент, не лице.

3.  Да би хипотезу одбацили, морамо је прво размотрити. Сем ако нисмо развили аутоматско одбацивање типа "1984" без аналитичких способности, не постоји начин да се теза процени без да јој се не буде изложен. Хипотеза је управо то - "можда" или "шта ако". Ако прође прелиминарну фазу прихватања, и ако се формализује, хипотеза постаје теорија. Тада се та теорија може испитивати, нарочито њена могућност да предвиди. Тек тада се може показати лажном. У случају еболе и ХИВ-а, све што чујем је да страна "А" тврди  да их је створила америчка влада, док страна "Б" каже да није. До сада нико није понудио бар полуинтелигентну расправу о тој хипотези. Уместо тога, хипотеза се одбацује prima facie (на први поглед - прим. прев.), као "теорија завере". Они који то чине очигледно не схватају да ако, како хипотеза тврди, америчка влада има неке везе са стварањем ХИВ-а или еболе, онда је то по дефиницији завера и, опет, по дефиницији, само теорија завере може помоћи да се то докаже.

Шта је с вама ? Је ли основна логика изумрла ?

4. На крају, али не мање важно, овај блог је за нешто што се зове "слобода мисли", нечему што је преко потребно у нашем једноумном и потпуно монолитном друштву. Мислим да слобода подразумева слободу да се донесе свој суд, и стога слобода подразумева да ћеш бити изложен и нечему што је погрешно и нетачно. Сви медији и 95% блогосфере покушава да успостави свој "кредибилитет" као кере кад запишава сва четири угла собе не би ли обележило и успоставило своју територију. Што се мене тиче, нека им "кредибилитета" ако су то изабрали, ја тежим слободи. Желим да овај блог буде место где људи могу да представе чудне, "јеретичке", одбачене, зломисли и друге прогоњене идеје. Нека дођу овде, представе их, па ако се не слажете са њима - поцепајте их, али чињеницама и логиком, и будите немилосрдни, не дајте им да се сакрију од ваше немилосрдне анализе. Али их без чињеница, логике и анализе не одбацујте, не одбацујте их без "суђења коментарима", суда у коме смо сви поротници.

Десило се да су ми неки веома информисани људи крајем 1980-их и почетком 1990-их говорили да ХИВ има све знаке створене, испројектоване болести. Да ли је било и има разлога да се таква хипотеза одбаци prima facie ? Не, ако нешто знаш о истраживањима у биолошком ратовању, посебно америчке владе. Што сигурно знам. Али, ја лично немам мишљење ни о ХИВ-у, ни о еболи. Искрено, немам времена да о томе формирам мишљење. (О да, не сматрам мишљење некаквим "правом". Имати мишљење је резултат мукотрпног и дуготрајног процеса анализе, на крају којег, понекад, али не увек, завршите са неким мишљењем.). И да будем врло искрен, за ХИВ ме, лично, није баш нешто брига. Али водим рачуна о томе да брине и занима друге, и зато сам објавио овај Кенигов чланак, тим пре што засигурно знам да су се други (нек остану неименовани) утртили да га објаве, вероватно с разлога "кредибилитета".

Ова тема ме не занима нешто нарочито, али ме итекако занима интелектуална слобода овог блога. И никада, али никада, нећу дозволити да брига о "кредибилитету" стане на пут његовој интелектуалној слободи. Има колико хоћете истински, стварно, тотално "кредибилних" и "угледних" блогова. Мора неко да буде слободан и нереспектабилан. Намерно сам изабрао да будем међу тим "уврнутим теоретичарима завере" са "нултим кредибилитетом", лудацима који не дозвољавају да им друштвена докса одређује шта може или не може да се објави.

:-P

The Saker


The Saker Српски: Аха, Степски се заверио са Пол Крејг Робертсом, овај увукао и трећег, чак и науку, па: Scientific study reveals conspiracy theorists the most sane of all - PaulCraigRoberts.orgИзвор: The Vineyard of the Saker: On conspiracy theories and credibility
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски