четвртак, 27. новембар 2014.

Да ли ће Немачка опет напасти Русију ?Масовни медији и стручњаци ових дана пажљиво прате нови политички курс немачке канцеларке Ангеле Меркел у односу на Русију. Меркелова је раније имала лојалан став према Москви и Путину. Недавно су, међутим, њене изјаве у вези са украјинском кризом постале много оштрије. Не тако давно, Меркел је изјавила: "Поступци Русије доводе у питање мир у Европи и крше међународно право." Она је такође нагласила да ништа не може оправдати "анексију Крима" и учешће Русије у борбама у Донбасу. Поврх свега, изјавила је да су економске санкције против Руске Федерације биле "неизбежне."

Својим говором у немачком Бундестагу, Меркелова је јасно ставила до знања да је спремна за дуготрајан сукоб са Путином у вези са украјинском кризом. "Морамо да будемо стрпљиви и истрајни, да бисмо превазишли кризу", рекла је на крају говора парламенту. Међутим, током недавне посете Аустралији, на самиту Г20, канцеларка је рекла то исто. Говорећи у Сиднеју, упозорила је Запад да предстоји дуга борба са Русијом због Украјине.

Многим стручњаци се чини да је Меркелова говором у Бундестагу покушала да изрази своју огорченост због Путинове неспремности да се одазове позивима Запада да реши сукоб у Украјини.

Вреди напоменути да је Путин већ одговорио на Меркелкине изазовне примедбе. На састанку о развоју руских оружаних снага у среду, руски председник је рекао да Русија нема намеру да улази у геополитичке сукобе: "Ми не претимо никоме, нити ћемо се уплитати у било какве геополитичке игре, интриге и сукобе, ко год желео да нас у њих увуче", рекао је Путин, како извештава Интерфакс. Председник је додао да ће Русија штити свој суверенитет и интегритет, као и безбедност својих савезника.

Аналитичари сматрају да самит Г20 у Бризбејну није донео никакве резултате, бар што се тиче украјинског сукоба. Недавна посета немачког министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера Кијеву и Москви такође није уродила никаквим плодовима. Изгледа да се Берлин спрема на дуг хладни рат са Москвом. Меркелова је недавно изјавила да је Немачка, иако Берлин остаје отворен за преговоре са Москвом, спремна за дуг сукоб са Русијом.

Поновно уједињавање Крима с Русијом је изненадило многе политичаре на Западу, укључујући Меркелову. Канцеларка је искључила могућност немачке војне интервенције у сукоб у Украјини, али је изјавила да су руски поступци неприхватљиви.

Према британском "Гардијану", недавне примедбе Меркелове о позицији Русије у односу на кризу у Украјини демонстрирају да Немачка одбацује "источну политику", коју је земља следила неколико деценија. Ове промене могу имати значајан утицај на равнотежу снага на међународној сцени, верују новине. У том случају, присталице Русије у Немачкој ће се наћи под огромним притиском, а односи између Немачке и САД ће се такође променити.

Pravda.Ru

Ван контроле и правац у хаос:Извор:Will Germany attack Russia again? - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Белоруски премијер: Евроазијска унија мора да успостави јединствен систем плаћања

МИНСК, 27. новембар / ТАСС /. Евроазијска унија мора да повећа коришћење националних валута у међународним уговорима и успоставити јединствен систем наплате, изјавио је у четвртак белоруски премијер Михаил Мјасникович .

Евроазијска унија почиње са радом
Уговор о оснивању Евроазијске економске уније ступа на снагу 1. јануара /Инфографика: ТАСС/

"Постоји потреба да се ојачају национални системи плаћања и хитно успостави јединствени платни систем Евроазијске економске уније", укључујући и веће узајамно кредитирање и финансирање у националним валутама, рекао је он.

Мјаснукович је изјавио да су он и руски премијер Дмитриј Медведев "имали исте приступе у вези скоро свих питања".

Евроазијска унија је политичка и економска унија коју су 29. маја 2014 основали Белорусија, Казахстан и Русија.


Извор: TASS: Economy - Eurasian Union must establish single payment system — Belarusian PM
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Генерални секретар УН: " Порошенку хвала на рату ! "

Речи генералног секретара УН, Бан Ки-Муна се тако могу протумачити. Први човек организације створене после разарајућег Другог светског рата у циљу спречавања нових војних сукоба, манифестације нацизма, фашизма и нетолеранције, обратио се поглавнику Порошенку ... захваљујући му се на непрестаним напорима у циљу мирног решавања сукоба у југоисточној Украјини.

Такво лицемерје је просто невероватно чак и за америчке и балтичке лидере. По наређењу Порошенка је отпочела војна операција у којој је већ 10 000 цивила у региону погинуло. И то упркос тврдњи генералног секретара УН, да је Мински споразум: " ... отворио јасан пут ка миру, а његова реализација је апсолутно неопходна." Ипак је прерано говорити о спровођењу споразума. У последњих 24 часа неколико десетина људи су били жртве украјинског гранатирања, неколико зграда је разорено, оштећени су гасоводи и водоводи.

Како је обавестила прес служба УН, Бан Ки-Мун је у телефонском разговору са поглавником такође обећао да ће његов заменик, Џефри Фелтман, посетити Кијев.

Сада бар знамо да Бан Ки-Мун на истребљивање цивила гледа као на корак у правцу мирног решавања сукоба.

Извор: UN General Secretary: “We thank Poroshenko for the war!» — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за Магацин

The Saker: Руски командант упозорава да се може десити да САД контролишу цео Мексички залив

Како вам се допада наслов, свиђа ли вам се ? Шта, блесав ?

Па, то је само мала варијација наслова ББЦ-а:

"Командант НАТО-а упозорава да би Русија могла да контролише читаво Црно море"

Поглавник Украјине Петро Порошенко и командант НАТО-а генерал Филип Бридлав
А у чланчићу:

"Главни војни командант Русије, генерал Валериј Герасимов, упозорио је да би Сједињене Америчке Државе, милитаризацијом анектираног полуострва Флорида, могле да контролишу цео Мексички залив."

Добро де, стварно пише мало другачије:

"Главни војни командант НАТО-а, генерал Филип Бридлав, упозорио је да би Русија, милитаризацијом анектираног полуострва Крим, могла да контролише читаво Црно море."

Али, да није случајно генерал Бридлав у праву ? О да, јесте, итекако. Крим ће заиста Русији омогућити потпуну контролу Црног мора, па и шире. Русија ће тамо стационирати бар једну ракетну крстарицу, неколико најмодернијих  дизел јуришних подморница (идеалних за операције у "браон" и "зеленим" водама), суперсоничне бомбардере средњег домета, батерије обалске артиљерије и крстарећих ракета, десантно-јуришне бродове и чамце, антиподморничке хеликоптере и авионе, итд. На Крим можете гледати као на непотопив мега носач авиона. Као што је Флорида.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Russian commander warns US could control whole Gulf of Mexico
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Нема нациста у Украјини ?

Фотографија је са једног пољског форума, пренео ју је сајт “Пуковник Касад“, сада је и овде пред вама:

Упознајте нове савезнике САД, НАТО и ЕУ


Треба показати. Да се зна.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: There are no Nazis in the Ukraine?

Ћирилизовано за The Saker Српски