среда, 17. децембар 2014.

Владислав Ђорђевић: НАЧЕЛНИ ПРОБЛЕМИ СА ДВОАЗБУЧНОШЋУ

CIRILICA LATINICA vodoravno7
Међу српским лингвистима води се спор да ли Срби треба да буду једноазбучан или двоазбучан народ. Аргумент зе једноазбучност је једноставан: једноазбучност је пракса свих народа света. Зашто да Срби буду изузетак? Аргумент за двоазбучност је такође једноставан: дваоазбучност је међу Србима чврсто укорењена. Зашто мењати ту праксу? Ко је у праву? Једноазбучњаци или двоазбучњаци?

USAID i Tasovac: Razumeti medijsku džunglu

Ћирилизовано: Ово се не ћирилизује. А децу вам нећемо опростити, што рече Бора Чорба.

Министрово подвођење деце, која вероватно немају благог појма о томе шта је УСАИД и коме и чему служи,да им архизло обликује свест и обучава их за ширење зла даље, злочин је за који једног дана, ако Бог да, никаквог другог суда до народног неће требати.


Tasovac: Razumeti medijsku džunglu

Mladi ljudi koji su prošli obuku u okviru Kampanje za medijsku pismenost će otvoriti novu, svetliju stranicu novinarstva u Srbiji - rekao je ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac na jučerašnjem završnom skupu projekta Kampanja za medijsku pismenost, u organizaciji Medijske koalicije i USAID-a.

Ministar Tasovac i učenici IV Beogradske gimnazije
Ministar Tasovac i učenici IV Beogradske gimnazije

Бесмислене теорије: Хибридни рат

Руски председник Владимир Путин и генерал Валериј Герасимов
Иако постоји већ известан број година, појам "хибридни рат" је стварно ухватио корена тек 2014. Одједном, а све више и у различитим приликама, понављају га они који би да покажу да "знају знање" и разумеју да се природа рата мења на важан и тајанствен начин.

Наречена теорија каже да је рат прошао кроз дубоку трансформацију, да је некада то просто била борба војске против војске, али је сада рат хибрид војне и других облика моћи и силе. Према капетану Ратне морнарице САД, Роберту А. Њусону, хибридни рат се може дефинисати као:

Напад на владу Александра Вучића: Румунски премијер се одрекао доктората због плагирања

"Ћирилизовано" се бави превођењем страних и објављивањем текстова о ћирилици, српском језику и култури. У принципу не преносимо домаћу продукцију вести, нарочито не политичких.

Али, подстакнути светлим примером Треће Србије, будне на стражи наше владе, упозоравамо (и јавност) да је ово директан напад на њу, посебно њеног премијера и нашег вођу, приде председника Србије. Можда ће се Александру Вучићу опет учинити да за нешто глупље није чуо, али није Румун ово урадио због Румуна или, сачувај Боже, савести, ово је урађено по наређењу мрачних сила, како би се створио балкански преседан и ... шта ? Оборила недовољно еуропска влада и заменила новом, сада у припреми од "опозиције", у ствари, од рециклираних кадрова и извођача радова петооктобарске револуције.

Вођо наш, пази се !

"Блиц" пише:

Rumunski premijer se odrekao doktorata zbog plagiranja