Зашто Сједињене Америчке Државе сада нормализују односе са Кубом?

Једноставан одговор: да униште социјалистичку Кубу, разбију државе АЛБА-е и наштете Русији, Ирану и Венецуели.

 

Да видимо како то функционише...

Јеврејска телеграфска агенција: Зближавање САД и Кастра код кубанских Јевреја изазива забринутост

Људи испред ресторана "Версај" у Малој Хавани стоје и слушају вест да је Алан Грос пуштен из кубанског затвора и да амерички председник Барак Обама хоће да промени политику САД према Куби, 17. децембар, Мајами (Џо Ридли/Гети имиџис)
JTA - Старија генерација емиграната противи се отопљавању односа између Вашингтона и Хаване, али млађе генерације америчких Јевреја желе да посете Кубу

За многе кубанске Јевреје, од којих већина сада живи у САД, ово је била горко-слатка недеља.

Као и небројени Јевреји широм света, и они су навијали за ослобађање Алана Гроса, америчког Јеврејина и телекомуникацијског предузетника који је последњих пет година држан у кубанском затвору(више:Ћирилизовано: "Њујорк тајмс" признаје америчке интервенције на Куби).

Пол Крејг Робертс: Промена кубанског режима


Нормализација односа са Кубом није резултат дипломатског продора или другачијих погледа Вашингтона. Нормализација је резултат потраге за профитом америчких корпорација на Куби, на пример кроз развој тржишта широкопојасног интернета.

Пре него ли се америчка и кубанска левичарска влада усреће нормализацијом односа, треба да поразмисле о томе да уз нормализацију стиже амерички новац и америчка амбасада. Амерички новац ће овладати кубанском привредом. Амбасада ће бити дом оперативаца ЦИА, чији ће задатак бити подривање кубанске владе. Амбасада ће бити база из које ће САД оснивати НВО, чије ће лаковерне чланове по потреби и у прави час позивати на уличне протесте, као у Кијеву, и омогућити Вашингтону да узгоји нови сет политичких лидера.