Преговори Турске и ЕУ не могу бити настављени у ранијем формату

Баку, Азербејџан, 23. децембар
Пише: Рафиз Хафизоглу - Тренд:

Преговори између Турске и Европске уније (ЕУ) не могу бити настављени у формату који тражи ЕУ, рекао је турски министар за питања ЕУ, Волкан Бозкир.

Он је рекао да ЕУ наставља с бахатом политиком према Турској, што је недопустиво - известио је 23. децембра турски канал "Абер ТВ".

Како je Турска саботирала своју будућност


ИСТАНБУЛ - Турски председник Раџип Тајип Ердоган не престаје да пуни наслове светских медија. Прво је то било због његове тврдње да су муслимани открили Нови свет. Онда зато јер је рекао да се мушкарци и жене не могу третирати на равноправној основи. Прошле недеље је подржао турску полицију кад је похапсила већи број новинара. Али, гледајући дугорочно, његова реформа образовног система ће највише - и најштетније - утицати на глобалну конкурентност следеће турске генерације.

Раније овог месеца, господин Ердоган је подржао предлог турског Националног просветног савета да отомански турски - старију верзију језика, писаног арапским писмом - начини обавезним у верским средњим школама, а да у секуларним средњим школама буде изборни предмет. Кршећи раније одлуке Европског суда за људска права, Савет је такође предложио да веронаука буде обавезна од шесте године. Одговор председника на оштре критике ових иницијатива од турских политичара и цивилних група је био карактеристичан - промене ће бити уведене "свидело им се то или не", рекао је господин Ердоган.

Павле Ботић: Култура нихилизма

kultura i idoli vs hristos vaskrsli
                                                                                    „Хвалим те, Оче, Господе неба
и земље, што си ово сакрио од
мудрих и разумних, а открио си
безазленима.”
                           (Матеј, 11, 25)[1]
Култура може бити трајно неговање искушења човекове слободе.

Било да културу доживљава као материју, рад, дело, производ, систем, језик, ум, или професију homo sapiens непрекидно производи и размењује плодове културе, служи култури и служи се културом.

Култура нихилизма доминатни је тип културе у свету од прапотопског до медијског човека и назад. Нихилистичка култура, међутим, није од Духа Светога[2]. Не примајући Бога Логоса Превечнога, који је Почетак свих почетака (ср. Јован, 1, 1; 8, 25), култура нихилизма започиње обожавањем човека и свесветских дела по човеку, постајући тако самовољно људско уверење, да би свој земаљски век окончала као медијска идеологија масовног богобораштва. Нихилизам је вера у пропадљивост културе човекобога[3].

Удружење књижевника Србије: Писмо за антологију

Поштовани читаоци,

ово писмо добили смо јуче од Удружења Књижевника Србије. С обзиром на важност теме, објављујемо га у целости.


Милорад Ђошић 




ПИСЦИМА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ


Драге и поштоване колегинице и колеге,

  Полазећи од чињенице да велики број наших писаца за децу живи и ствара ван граница своје матичне државе Србије, осећа се потреба да се приреди Антологија савремене српске књижевности за децу у дијаспори и региону.

X22 Report подкаст: Да ли то влада САД хоће да изазове рат између полиције и народа?


548. епизоду можете послушати на извору. Ево прегледа садржаја:

Принудна штедња у Грчкој је напад на људска права, а изазвали су је ММФ и ЕУ.  Насеља и градови од шатора ничу у Детроиту и широм САД. Имплозија тржишта некретнина, продаја поново опада. Пад цене нафте би у многим земљама могао да изазове грађанске немире. У Њујорку убијена два полицајца. Америчка влада и банкари из централних банака хоће рат између полиције и народа. Народ у Јемену и Либији напада луке за извоз нафте. У Француској расте број напада "усамљених вукова". Анонимус каже да Северна Кореја није напала "Сони". Северна Кореја одсечена од интернета. САД изазивају колико год могу земаља не би ли изазвале рат.