Трка у дигиталном наоружању: НСА припрема Америку за битке будућности (1)


Масовни надзор што га спроводи НСА је само почетак. Документи Едварда Сноудена показују да америчка обавештајна агенција наоружава Сједињене Америчке Државе за будуће дигиталне ратове - већ распламсалу борбу за контролу интернета.

Обично кандидати морају да имају чисту биографију, а добровољни рад на друштвеним пројектима се сматра за плус. Али у конкурсу за пројекат "Политерејн" (Politerain), кандидати морају да имају битно другачије ообине. Ми, каже се у огласу, "тражимо приправнике који желе да разбијају".

"Политерејн" није пројекат обичне компаније. Води га обавештајна агенција владе САД - Агенција за националну безбедност (НСА). Још прецизније, воде га "дигитални снајпери" НСА из њеног одељења задуженог за провале у рачунаре, Прилагођене приступне операције - ТАО (Tailored Access Operations - TAO)-

Потенцијалним приправницима још је речено да би "истраживање" рачунара треће стране могло да укључује планове за "даљинско оштећивање или уништавање рачунара противника, његових рутера, сервера и укључених мрежних уређаја тако што ће се нападати хардвер". Од њих може бити затражено да, на пример, користећи програм под називом Passionatepolka, "брикују мрежне картице", или да са неким програмом типа Berserkr уграде "споредна врата" и "паразитске драјвере". Са другим програмом би могли "избрисали БИОС (BIOS) на бренду сервера који делују као окосница за многе противничке владе".

Задатак стажисте могао би да буде и даљинско уништавање функционалности хард дискова. У крајњем, циљ "Политерејн" програма стажирања је било "развијање нападачког менталног склопа".

Листинг стажиста је стар осам година, али је нападачки ментални склоп за то време постао нека врста доктрине за "дата-шпијуне" НСА. Уз то, америчка обавештајна служба није радила само на масовном надзору интернет комуникација. Дигитални шпијуни савеза Пет очију - у коме су САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд - желе више.

Рођење Д оружја

Према тајним документима из Сноуденове архиве о НСА, у које је Шпигел имао ексклузивно право увида,  дигитални шпијуни Пет очију праве планове за будуће ратове у којима ће интернет имати витално важну улогу, а са циљем да буду у стању да интернет користе за паралисање рачунарских мрежа и, на тај начин, потенцијално све инфраструктуре коју контролишу, што значи снабдевања струјом и водом, фабрика, аеродрома и протока новца.

Научници су у 20. веку развили тзв. АБХ оружје (ABC weapons): атомско, биолошко и хемијско. Требало је неколико деценија да употреба таквог оружја буде правно регулисана и да оно делимично буде стављено ван закона. Сада се развија ново, дигитално оружје, а скоро да нема међународних конвенција за Д оружје, једини важећи закон је опстанак најспособнијих.

Канадски теоретичар медија Маршал Маклуан је овакав развој ратовања предвидео пре више деценија, и 1970. написао: " Трећи светски рат ће бити герилски информациони рат без поделе на војно и цивилно учешће." И то је стварност који шпијуни припремају за данашњицу.

Оружане снаге, Ратна морнарица и Ратно ваздухопловство САД већ формирају своје сајбер снаге, али је НСА, такође званично војна агенција, та која предводи. Није случајно што је директор НСА истовремено на челу Сајбер команде. Водећи амерички дата-шпијун, адмирал Мајкл Роџерс је такође њен дата-ратни поглавица, а његових близу 40,000 запослених су задужени како за шпијунирање, тако и деструктивне мрежне нападе.

Надзор је тек "нулта фаза"

С војне тачке гледишта, надзор интернета ја тек "нулта фаза" америчке стратегије дигиталног рата. Интерни документи НСА показују да је она предуслов свега што ће уследити. Документи НСА показују да је циљ надзирања откривање рањивих тачака у системима непријатеља. Једном уграђени и у систем непријатеља инфилтрирани "стелт импланти" ће омогућити "стални приступ", и онда се стигло до "фазе три", фазе која у у насловима докумената има реч "доминирати", а доминација омогућава "контролу/уништавање витално важних система и мрежа - по вољи и преко раније уграђеног приступа (из нулте фазе). Агенција за витално важну инфраструктуру сматра све што је од важности за функционисање друштва: енергетику, комуникације и саобраћај. Интерни документи НСА показују да је крајњи циљ "ескалација контролисана у реалном времену".

Једна од презентација НСА прокламује да ће "следећи велики сукоб започети у сајбер простору". Зато америчка влада сада улаже огроман труд да се наоружа за мрежно ратовање. У пројекцијама тајног буџета за обавештајну делатност за 2013. годину наводи се да ће НСА требати око једна милијарда долара да би повећала снагу своје рачунарске мреже за нападачке операције. У буџет је, само за "неконвенционална решења", било укључено повећање од око 32 милиона долара.

Документи НСА о мрежним нападима и експлоатацији:

Аутори: Јакоб Апелбаум, Арон Гибсон, Клаудио Гварнијери, Енди Милер-Магун, Лаура Појтрас, Марсел Розенбах, Лиф Рајге, Хјалмар Шмунт и Михаел Зонтхајмер
Извор: New Snowden Docs Indicate Scope of NSA Preparations for Cyber Battle - SPIEGEL ONLINE
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!