Су 30 СМ за авијацију Ратне морнарице Русије

Предузеће "Иркут" је 19. јула 2014. године испоручило три суперманеварска вишенамеска ловца-двоседа Сухој Су-30СМ који су направљени у њиховим  фабрикама ваздухоплова, за потребе руске морнарице. Истог дана су Иркутска полетели ка новом одредишту, Руском морнаричком центру за борбену обуку и Центру за преобуку који се налазе у граду Јиску, Краснодарска област. Авиони са серијским бројевима 35, 36 и 37 су после означавања у мају и јуну прошле године били подвргнути фабричким испитивањима. Тако су постали су први авиони који су направљени у складу са уговором за пет авиона Су-30СМс пројектованих за авијацију Ратне морнарице Русије, који су слетели у Иркутск у децембру 2013 године.
Испорука три авиона СУ-30СМс Руском морнаричком центру за борбену обуку и Центру за преобуку је први корак у преобуци више руских морнаричких јединица за тај тип авиона. Први уговор за пет авиона тог типа Руске морнарице прошле године је уствари био извештај за разматрање могућности за нови уговор, за израду укупно 50Су-30СМс пројектованих да замене застареле тактичке бомбардере Су-24  и ловце Су-27 у јединицама морнаричке авијације. 
Најзад, 6. септембра 2014. године на састанку Министарства одбране и предузећа "Иркут" за време хидроавијацијског аеромитинга одржаног у Геленџику 2014. године, направљен је уговор за још седам Су-30СМс за морнаричку авијацију. Договор је повећао број фирми које ће за морнарицу радити 12 авиона тог типа.

Очекује се да ће Су-30СМ у току 2015. године бити смештени на носаче авиона руске Црноморске флоте, где ће заменити одавно застареле Су-24с. Авијатичари Балтичке флоте такође очекују ове напредне авионе.
Истовремено, предузеће "Иркут" наставља са испоруком ловаца Су-30СМ за руско Ратно ваздухопловство, а у вези са два уговора који су склопљени 2012. године за производњу 60 авиона. Почетком 2014. године, 16 ловаца тог типа су преузели Центар за ваздухопловну и оперативну развојну обуку у Липецку и аеробаза Домна која се налази у граду Чита. 
 
Прошле године је још 10 Су-30СМс испоручено у Домну (у периоду од краја маја до краја септембра), где је стациониран Мешовити ваздухопловни пук, чија ће Друга ескадрила бити пренаоружана на тај тип авиона. Пренаоружење је  завршено крајем прошле године. Пук Домна је до октобра 2014. године у оперативној употреби  имао чак 20 Су-30СМс. У граду Иркутск је до новембра 2014. по актуелном уговору направљено и летно тестирано више од 30 ловаца Су-30СМ, уз 17 авиона који су направљени и летно тестирани почетком прошле године.
Председник "Иркута" Олег Демченко је почетком прошле године рекао да је укупно 21Су-30СМс спремно за производњу за руско Министарство одбране у 2014. години.
Фото: Николај Балабајев
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!