Ловцу Ф-35 и рачунарски програм смета - неће бити оперативан до 2019. године

Reuters / U.S. Air Force / Staff Sgt. Joely Santiago / Handout

Због новооткривене грешке у рачунарском програму, Пентагонов млазни ловац Ф-35 можда неће бити потпуно оперативан до 2019. године. Очекивало се да ће ултрасофистификовани млазњак, најскупљи у америчкој историји - до сада је коштао око 400 милијарди долара - ући у службу 2015. године.

Ф-35 је борбени авион пете генерације. Пројектован је у три варијанте, да замени застареле авионе Ратног ваздухопловства, Ратне морнарице и Маринског корпуса САД. Планирано је да у употребу код маринаца уђе 2015., а у Ратно ваздухопловство 2016. године.

Планирано је да замени А-10 ("бодљикаво прасе") јуришни авион Ратног ваздухопловства и вишенаменски "Локидов" Ф-16, у Ратној морнарици "Боингов" Ф/А-18 "стршљен" намењен деловању са носача авиона, и да га маринци користе уместо "Боинговог" АВ-8Б "херијер" са вертикалним узлетањем.

Али, авион на кога се с толико нестрпљења чекало није способан за ватрена дејства због грешке у рачунарском програму. Топ са четири ротационе цеви за Ф-35 Ратног ваздухопловства неће бити функционалан све док се не разради нови софтвер, упркос томе што је улазак ловца у службу планиран за ову годину.

"Неће бити топа све до  [the Joint Strike Fighter’s Block] 3Ф [софтвера], јер нити сада има, нити ће у наредних око четири године бити софтвера који би га подржавао", рекао је за "Дејли бист" један функционер Ратног ваздухопловства повезан са програмом Ф-35. "Најављено је да ће "блок 3Ф" бити готов 2019., али ко зна колико ће се то вући."

Овај проблем је посебно акутан када се има у виду да је ова верзија авиона намењена за операције блиске ваздушне подршке (БВП). Иако је Ф-35 опремљен и са другим наоружањем, оно би се могло показати као недовољно.

"Недостатак предњих топова код авиона за БВП је велики хендикеп", прокоментарисао је један искусан пилот за "Дејли бист"'. "Борбе у БВП су много флуидније него код обичне ваздушне подршке (напада на тактичке мете које нису у непосредној близини пријатељских снага на земљи - прим. прев.), јер се пријатељске снаге и мете померају... Често брзо. Од кључног је значаја ракетама маркирати циљ и напасти исту мету десет секунди касније."

Опремљена топом, Ф-35А верзија за Ратно ваздухопловство не може да носи довољно муниције. Иако може да испаљује 3300 зрна у минути, носи само 180 до 200 комада топовске муниције.

Daniel Hughes / U.S. Air Force / Handout via Reuters

Друге две верзије Ф-35, за Ратну морнарицу и Марински корпус, имају другачије конфигурације са подвесницима за топ, међутим, ни за њих не постоји одговарајући софтвер, како извештава "Дејли бист".

Производња Ф-35 се суочава са кашњењима и прекорачењем трошкова због бројних проблема са софтвером и недостацима у производњи. Авион америчке порезнике већ кошта 400 милијарди долара, од 2006.године када је програм започет. С почетком конструисања у 2011. трошкови су се удвостручили, што Ф-35 чини најскупљим пројектом у војној историји.

Али, Пентагон је негирао да ће авион каснити, а "Интернешенел бизнис тајмс" пише како ни "Локид" ни Заједничка канцеларија програма Ф-35 нису одговорили на његове упите.

Прошлог децембра је откривен проблем са горивом. Мотор авиона се може угасити ако се гориво сувише прегреје да би могло да делује и као расхладно средство... мада је ову информацију Пентагон оспорио.

Ф-35 је прошлог лета требало да буде главна атракција на Фернбороу аеромитингу у Хемпширу, али се није појавио јер је цела флота приземљена после јунског пожара у ваздухопловној бази на Флориди.

Пентагон планира куповину 2433 авиона у три варијанте. Велика Британија је поручила 14 примерака. Међутим, програм све више и више трпи критике.

"За мене је највише узнемиравајући аспект овог одлагања то што представља још један јасан показатељ да је програм у озбиљним невољама", рекао је за "Дејли бист" званичник Ратног ваздухопловства САД. "Творац Ф-35, 'Локид Мартин", очигледно је у ситуацији да се упиње да свој колективни нос одржи изнад воде, па у очају гледа да протури некритичне системе."

Ф-35 је пројектовала и направила америчка компанија "Локид Мартин аеронаутикс", која производи војни авион Ф-16, такође познат као "борбени соко" (Fighting Falcon), који је у употреби широм света као успешан вишенаменски авион.


Извор:Computer glitch prevents US’ most advanced F-35 fighter jet from firing until 2019 – report — RT USA
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!