Евроазијски економски савез је стварност

Евроазијски економски савез почео с радом.

Русија, Белорусија и Казахстан прелазе на нови ниво интеграција. У земљама ЕЕС је покренуто слободно кретање роба, услуга, капитала и радне снаге. Све стране треба да обезбеде координирану политику у кључним економским сферама. У 2016. години би требало да успоставе и јединствено тржиште лекова.

Седиште Евроазијске комисије ће бити смештено у Москви, финансијско регулаторно тело у Алма ати, док ће Евроазијски суд бити у Минску.

И Јерменија и Киргистан ће се придружити Евроазијском економском савезу. Како је изјавио председник Русије Владимир Путин, обострана корист држава од учешћа у процесима интеграција је очигледна: "Успех Царинске уније, која је основана 2011. године, потврдио је ову чињеницу. Економски контакти унутар тројке ојачани су и по квалитету и квантитативно."

Јуче је председник Белорусије Александар Лукашенко критиковао контрасанкције Кремља и Русије против западних земаља. Он је руску политику блокирања испорука меса из Белорусије назвао "глупом и без мозга" и објаснио да је блокада била уведена из политичких разлога. Заменик премијера Белорусије Михаил Руси је потврдио да је постигнут договор о међусобним плаћањима у доларима између земаља. Штавише, Лукашенко је изјавио је да је било одсуства развоја односа између две земље.

"Наравно нестабилност светских тржишта, политика санкција, слабљење поверења између водећих свјетских сила, и претње ескалације војне политичке ситуације ће утицати на процес развоја ЕЕС. Ми смо предвидели изазове", изјавио је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.

У овом тренутку, интеграција за привреду Казахстана није стимулативна. Промет робе у трговини између Казахстана и њених партнера (Русије и Белорусије) у периоду јануар-октобар 2014. године био је 16,3 милијарде долара, тј. 19.3 одсто мања него прошле године.

Јерменија ће се придружити ЕЕС 2. јануара. Јерменија нема заједничке границе са Царинском унијом, а уговор даје детаље о правилима робног саобраћају између страних држава и чланова савеза. Период прилагођавања за примену закона, унификацију царинских и техничких прописа ће трајати 8 година, тако да Јерменија неће скоро постати пуноправна чланица ЕЕС.

Председник Киргистана Алмазбек Атамбајев је обећао да ће се његова земља придружити ЕЕС до 9. маја, 2015. По руском председнику Владимиру Путину, проширење Евроазијског економског савеза неће се зауставити на Киргистану.

"Земље из других региона такође показују интересовање за сарадњу са Евроазијским савезом. Припремамо споразуме о слободној трговини са Вијетнамом, Турском, Индијом и Израелом", рекао је Путин.


Извор:Eurasian Economic Union is a reality | Vestnik Kavkaza
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!