Слободан Каназир: За коју врсту смећа је намењен овај контејнер?!

Постоје информације које човеку помажу при обављању одређених радњи из свакодневног живота како би се избегле евентуалне забуне - као на пример: на улазним вратима јавних установа, супер маркета и сл. често пише „вуци“, или „гурај“, тако да се може тачно знати коју радњу је потребно извршити да би ушао, или изашао.

Путокази и саобраћајни знакови служе да путник лакше и безбедније стигне на одредиште до којег је кренуо. На телефонској говорници је нацртана слушалица што је довољно да би се знало чему она служи. Кабине у јавним клозетима су означене мушком, или женском ципелом, тако да посетиоци улазе у одговарајућу кабину без икакве дилеме. На контејнерима за одлагање смећа све чешће се могу видети ознаке које информишу о томе која врста смећа се у њих одлаже, на пример: картон, пластика, стакло и слично.

Понекад нека исхитрена информација може бити сувишна и деловати збуњујуће као, на пример, информација на овом контејнеру поред којег сам недавно прошао. Пришао сам му у намери да у њега бацим употребљену папирнату марамицу, али сам од тога убрзо одустао и ставио је још за неко време у задњи џеп панталона јер из ознаке која се на њему налази нисам могао баш сасвим сигурно закључити: „За коју врсту смећа је намењен овај контејнер?!“

 
Слободан Каназир
(сликар, новинар и песник)

Прво објављивање:Контејнер за(из) ЕУ? 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!