Интервју са Михаилом Хазином

"Путин је донео одлуку. Ово се десило два пута у Руској историји. Ово је објава рата "

Михаил Хазин - за сузбијање Ротшилда и ММФ-а у руском простору

Михаил Хазин
Прошле недеље, премијер Димитриј Медведев је поставио питање отворено: или се мења економски модел земље - или пропадамо. Ово је такође изјавио министар за економски развој Алексеј Уљукајев на Форуму за инвестиције у Сочију. Према угледном економисти, председнику консултантске компаније "Neocon" Mихаилу Хазину, Медведевов говор - је само бледа манифестација рата руских елитних група, подржаног од стране много моћнијих сила. Шта уједињује Путина, Обаму и Ротшилде? И ко је заштитник Медведева и Уљукајева?

-Михаил Леонидовичу, на крају прошле недеље, премијер Димитриј Медведев је објавио чланак о економском избору Русије. Његово опште значење је: да држава треба да буде компактана и ефикасна, да створи атрактивну инвестициону климу (то подразумева и реформу правосуђа), заједно са заједницом да контролише монополе, подржава предузећа, образовање и иновације, у смислу раста у регионима, али помоћ неконкурентним индустријама је бесмислена, и многи требају да се припреме за редукције, преквалификације, нађу нови посао, селе, иначе ћемо се наћи у провалији. Али све ове иницијативе ће довести до бројних сукоба.

- Прво, ја не читам чланке које је написао Медведев. Немам времена за читање ђубрета. Друго, стварно чудно. Владимир Путин је рекао да је неопходно да се одржи животни стандард и да испуне мајске уредбе, а његов премијер на Сочи форуму тврди да нема за шта да се држе да подрже послове. Шта се дешава? Објасните. Потребно је мало се осврнути на две деценије раније.
У свету је неко време постојала само једна финансијска елита. И све наше јавне личности који су се појавиле у 1991. су на основу ове елите постројене. Нису се постројили једино Лењисти и Стаљинисти. А онда долази криза. Због чега? Њен разлог је описао Адам Смит, који је рекао да да би се продубила подела рада потребно да проширити тржиште. Прво је дошао моћан продужетак до Првог светског рата, а затим у другом још једно проширење тржишта. Током распада Совјетског Савеза био је још један продужетак. А сада сви - не може да се прошири тржиште на све. Како да се сачува ситуација? Неопходно је стимулисати тражњу. На који начин? Давањем новца становништву. Али данас, постоји маса одобрених кредита. Дакле, треба да се промени финансијски систем, да се уведе нова валута и да се пласира. U 2011. години Међународни монетарни фонд је донео одлуку за стварање Централне банке свих централних банака, која ће дати новац на посебну валуту и оптимизовати глобални монетарни систем. А ако сви политичари зависе од финансијске елите, напуштање таквог решења је немогуће.

Шта радити (они који су против намере ММФ-а)? Потребно је да се уверите да ММФ не може да функционише. А онда je шеф ММФ-а Доминик Штрос-Кан "пао" када је оптужен за силовање слушкиње из Гвинеје. Он је напустио своју позицију. Мој пријатељ који ради у председничкoj администрацији, ме је једном назвао и питао: "Шта је било са Штрос-Каном?" Ја кажем, али шта с тим? Знате, они кажу, да је случај Штрос-Кан била тема (уместо теме о стварању Централне банке) разговора свих међународних састанака шефова држава: Г8, Г20 и тако даље. Након хапшења, она је изненада нестала. Ја питам, зашто се изненадио? Који је резултат тога, сада није тема.

Након одбацивања случаја Штрос-Кана (наиме то, као што сам рекао, је једини спас у кризним временима, када структура мултинационалних компанија економски нерентабилних, и проширeњe тржиштa више није могуће) у рукама [Обамине - уредник] Беле куће у Вашингтону. И нико други неће таласати. Јер сви знају да ако је неко против, онда одмах постоји собарица.

И ту је дошло до поделе елита. Прва група се залаже за оно што нам треба да реформишемо поново цео финансијски систем: да се направи више независних центара базираних на валутама долара, евра, јуана, рупија и рубље (ово се заснива на основу снажног ширења Царинске уније).

Друга група (група ММФ) верује да је потребно да ствари остану какве јесу и вратити Систем Федералних резерви (централна банка Америке од 2006.) Ова група је имала намеру да постави Ларија Самерса на чело Федералних резерви. У 90-тим годинама ова фигура Анатолиј Чубајс (саветник JPMorgan Chase-а) је давао препоруке како да се спроводе реформе у Русији. Он је шарена личност. Чак и у САД га зову клептоманом. Обама и његов тим га не желе, рекли су му да ако хоће да буде користан (за њих), да ће они организовати кризе 2014. Али прошле недеље проблем се јавио са Самерсем када је одлучио да повуче своју кандидатуру. И већ сутрадан након тога Путин испоручује свој говор у "Валдају", који каже да Русији треба нови идентитет, не хомосексуалност - то није наш поглед . Знате ли на коју страну ветар дува?

- Како се сукоб у светској елити рефлектује на руске групе моћи?

- Истовремено са овим процесима и после случаја Штрос-Кан, наша руска елита је такође подељена на два дела. Једни од њих су се сложили да је неопходно да се развије независни финансијски центар, а други - да треба да остану у подређеном положају у ММФ-у и свим покушајима да се сузбије независност гвозденом руком. Координатор прве групе је Ротшилд, а друге, наравно, ММФ. Они који их прате ММФ се називају "Породица" или "либерални". А они који се обично називају "патриоте" и "снаге безбедности" су у пријатељским односима са Ротшилдима.

Ротшилди су почели радикално да мењају политику. На пример, они су "одбацили" своје бивше партнере - Векселберг-а, Фридман-а и тако даље. Продају непокретности ТНК-БП је спречио Игор Сечин, од којег је западна штампа створила репутацију "крволока". Како је рекао Векселберг? "Док сам био шеф ТНК-БП, био сам поштован човек у свету, а ако бих га продао, ја бих постао богати Јеврејин." Ово је договор са становишта општег Ротшилд делиријума. Шта би добили за продају непокретности? Папир, могу сами учинити исто (одштампати и ставити отисак). Али у ствари то је стратешки савез. Они (Ротшилди) су показали са ким ће бити пријатељи у Русији.

- То јест, Ротшилди сада брину о глобалном систему долара и креирању валутних зона?

- Чак је и њихова главна команда премештена из Лондона у Хонг Конг.
Путина и Обаму сукоб "света иза кулиса" уједињује више него што то на први поглед делује.
 - Како се развија конфликт међу руским групама?
- Постоји подела међу елитом. Једна група коју надгледа Волошин почела је процес срозавања легитимитета Путинове моћи, такозвани "блатњави процес". Његов циљ је био да не дозволи Путину да дође у Кремљ са мандатом који је добио од народа и самим тим добије право да прочисти елиту. Прва два мандата је добио помоћу елите. Са позиције извршног директора (CEO) није могао да мења састав савета директора (Board of Directors).

Онда су почели проблеми око успостављања Царинске уније. У почетку, Сергеј Глазиев је био извршни секретар, али је њега склонила комисија Царинске уније. На његово место постављен је Виктор Христенко и он заједно са Игором Шуваловим, почиње да омета развој Царинске уније. Глазиев је именован на место саветника председника и истовремено за члана Националног савета за банкарство. Ово се дешавало у августу прошле године. Након тога, "либерални" тим одлучио је да на место председника Централне банке - то је њихова приватна својина - постави Aлeксejа Улиукаиева. Али они то нису успели. ММФ је почео да се јавља, рекавши да Улиукаиев - најбољи кандидат за овај посао. И у том тренутку се јавља име Глазиев. И неко је то објавио, сећаш се? Новине Гардијан. Ово је исти лист, који је објавио да је Сновден близак пријатељ са Асанжом. То је лист Ротшилда. "Либерали" су упали у дубоку хистерију, па отрчали Путину да му објасне да је Глазиев "починио лудости" у односима са ММФ-ом и тако спречио планирани економски раст. Шта се даље дешава? Након тога Путин је најавио да Елвира Набиулина постаје шеф Централне банке (уместо Улиукаиева), почиње криза на Кипру, а јасно је и да економска криза Русије почиње.

- Шта ће се даље дешавати?
 


- Могућа су два сценарија. Први - одржавање садашњег монетарног система и варање финансијских обавеза помоћу рата. Заговорници овог сценарија би напали Сирију у нади да ће Иран напасти Израел, и тако подићи прашину, а док се то дешава, они ће отписати много дугова.

Други тим, за који игра Обама сматра да у сваком случају не треба започињати рат, а да је нужно направити нову валутну зону. Али сада је Обама у тешкој ситуацији. Он не жели да изгуби америчко руководство. Али ако прочитате најновији Обамин говор у УН-у, ту је изричито рекао: "Момци, више немамо снаге да одржавамо ситуацију под контролом. Ако нам не помогнете, онда ћемо ићи на светске позиције и вама ће бити горе. "
Оружје ММФ-а - рат?
- Шта се дешава са економијом у Русији? 

- У Русији, економска криза је субјективна. Ми смо у рецесији. Од почетка године, БДП је пао негде око 2-2,5% до краја године ће та цифра бити 3-3.5%. Влада је покушала да пронађе излаз у девалвацији рубље. Узгред, да ли сте приметили како се брзо повећала цена горива? Делује ми да јесте? Ми производимо нафту, прерађујемо је у бензин, а цене расту. Због тога је цела наша нафтна индустрија закредитована на Западу. И стање наших корпорација налази се тамо у доларима, тако да долар не сме пасти. Али чињеница је да је девалвација рубље порасла. Њихов циљ је био да се девалвира рубља довољно да се заустави економски пад. Они су је девалвирали за 15% - а пад није заустављен. Према мојим прорачунима, да се преокрене пад, потребно је да се рубља девалвира за 40%. То је немогуће. Таква девалвација би значила уништење банкарског система и великих корпорација, укључујући и државе. Стога, девалвација се зауставила и затворен је буџет, да би се смањили трошкови. "Либерали" немају излаза. Медведев и Улиукаиев, сеју страх и говоре: момци, ускоро ће све бити веома лоше. Истовремено кажу да нисмо у рецесији. Али све ће бити лоше ... чудан положај.

-Какав излаз ви предлажете?
- Ми званично увозимо 300-320 милијарди долара годишње, али у стварности негде више - 400. Замислите да почнемо да се укључујемо у замену увоза. За 10 година ћемо бити у стању да заменимо 200 милијарди. То није проблем, можемо осигурати економски раст негде око 5-7%. А замена увоза није тешка. Казахстан је почео сличан програм пре четири године. И то сасвим успешно. Иако они имају проблем са инжењерским кадровима, али програм напредује. Ми немамо проблема са инжењерима, али ништа се не дешава.

Постоји једна суптилност. За људе који воде владу и Централну банку, сунце излази у Вашингтону, а они не могу да приуште да наплате 200 милијарди од својих најбољих пријатеља. Дакле, док су они на власти, ништа се неће променити.
"Једна група надгледа Волошина ..."
 - А шта ће се онда десити са социјалном сфером? Шта значе изјаве Медведева? Колике су могућности да се држава отараси социјалне сфере?
- То не може да се прода јавности. Док је могуће, Путин ће одржавати ситуацију. У САД и ЕУ немају никакве шансе да сачувају своје социјалне програме, а Русија има ресурса за замену увоза. Зашто је Путин у априлу критиковао владу због чињенице да не извршава његова наређења? Путин је рекао: зашто се не извршавају? Сурков је одговорио: "Како не извршавамо? Све постојеће ставке су испуњене. "Путин каже: "А садржај?" На то је Сурков одговорио: "Какав садржај, 15 година није било садржаја". Судбину Суркова сви знају. Али процес није завршен.
Свако зна да је август тежак месец. Шта се десило у августу ове године? Овај август је за руску елиту био много тежи него у август 1998. године. У августу те године, елита није страдала. Ове године, Путин је донео одлуку која је направљена у руској историји два пута. У 1937-ој години позиције чланова елите су биле мање важне, него њихови животи.
Током 1950-их, била је вредна позиција секретара Централног комитета КПСС Георгија Маљенкова. Путин је одлучио да отварање кривичних предмета против функционера више не треба да се усклађује са вишим органима. Ово је објава рата. Само недељу и по касније, изненада је умро руководитељ кадровске администрације председника Министарства унутрашњих послова - генерал пуковник Владимир Кикот. И више од тога не могу коментарисати.
-Затим прича о компанији "Уралкали". Група која подржава Волошина - Шувалова, Дворковича и други олош - агресивно напада Белорусију. Затим им је у једном тренутку речено "Ућутите", и они су ућутали. Онда се испоставило да Белорусија није позвала само Баумгертнер, кога нико не зна, већ такође и Керимова и Волошина. Да ли ико претпоставља шта би им се догодило да су отишли у Белорусију? Дакле, ако неко има близак однос са компанијама којима су "покровитељи" Чубајс или Волошин, препоручујемо им да траже другог "покровитеља".
Хвала на помоћи у припреми за објављивање Удружењу дипломаца председничког програма, Јекатеринбург

Интервју водио: Евгений Сеньшин
Превео: Немања Лакић
 

1 коментар:

  1. Тешко ми је да разумем шта Хазин говори о игри два клана ММФ и Ротшилда али сваком ко је студирао на ЕФ У Београду, посебно смер Међународна економска политика и развој, је било одавно, још 90-тих јасно да Русија непотребно одуговлачи са супституцијом увоза. И ту нема никаве мистификације осим препрека у виду кадровских листи који су пупчаном врпцом везани за набавке из ионостранства. Бесрамно је да Русија већину својих потреба за кромпиром решава увозом из Холандије (иначе мања него шира област Москве). Русија у изградњи свог система вредности мора из тактичких разлога посегнути за савезницима;да ли ћето бити баш Ротшилди, који јој никада нису били наклоњени друго је питање. Лично немам ни изблиза тако детаљан преглед као Хазин али многе идеје и предлоге Димитрија Медведева не могу оценити прелазном оценом (у мом систему вредности - да не буде неспоразума) јер не видим да има дубински увид у проблеме са којима се суочава, а са друге стране лишен је интуитивне једноставности и минималне смелости која из тога проистиче. Делује ми као добрица, али Русија за ова времена мора располагати са људима окоји имају осећај за правовременост и за одлучност да се промени парадигма. Сергеј Глазјев, кога дуже пратим и Валентин Катасонов делују као одлучни руски патриоти, не само као део Ротшилдове гарнитуре. Русији нека је Бог у помоћи да изврши темељну смену кадрова.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!