Мађарска: Да ли је у државама чланицама ЕУ и НАТО могућ пуч украјинског типа?


У Будимпешти је атмосфера напета. Није то први пут да се антивладини протести ваљају по улицама и људи вичу "Више демократије!" и "Иди, Орбане!". Последње демонстрације су биле 2. јануара. Следеће су најављене за 1.фебруар - дан посете Ангеле Меркел. Противници Виктора Орбана кажу да желе да немачка канцеларка види да су Мађари изабрали Европу, а не Азију (што ће рећи, Русију).

Осим за економске неуспехе, опозиција премијера оптужује за "геополитичку самовољу" тј. његово окретање Истоку и да развија планове за сарадњу са Русијом и Кином. Русија је важан трговински и економски партнер Мађарске међу државама изван ЕУ. Обе земље су потписале Општи оквирни споразум о изградњи две нове јединице нуклеарне електране Пакс која се налази 100 километара од Будимпеште и даје 42% све енергије произведене у земљи. Мађарска је за доградњу нуклеарне електране Пакс са Русијом потписала уговор о кредиту од 10 милијарди евра са роком отплате од 21 године.

Мађарска је од самог почетка имала опрезан став у погледу антируских санкција које су наметнуле Сједињене Америчке Државе и Европска унија. По Орбану, Европа је са тим казненим мерама "пуцала себи у ногу".

Мађарски премијер је подржавао Јужни ток. Изразио је жаљење што је гасовод испао жртва политичке игре. Оштро је критиковао ЕУ и рекао, на пример: "Пројекат који називамо Европска унија је у застоју." Као католички верник и отац петоро деце, Орбан негира слободу нетрадиционалних сексуалних односа која се шири Европом и даје подршку традиционалним породичним вредностима.

Сједињеним Америчким Државама није требало много времена да одговоре. Сенатор Џон Мекејн је рекао да је Мађарска важна земља у којој је Орбан сконцентрисао превише моћи у својим рукама. Шесторици Мађара блиских премијеру и наводно умешаним у корупцију забрањен је улазак у САД.

Негативне реакције Вашингтона изазвало је и приближавање Будимпеште и Пекинга.

Мађарска је мостобран за кинеско-европску сарадњу, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји приликом октобарског сусрета са својим мађарским колегом Петером Сијартом. Мађарска је највећи средњоевропски прималац кинеских инвестиција (око 4 милијарде долара). Кинески министар спољних послова је нагласио да се Орбаново окретање ка истоку савршено слаже са кинеском дипломатијом "Новог Пута свиле". Кинеско-мађарска трговинска размена је повећана шест пута. И Вашингтон је просудио да је Будимпешта измакла контроли и прекршила правила одређена за чланице евроатлантске заједнице.

Лидери антивладиног покрета се уздају у Ференца Ђурчања, лидера такозване демократске коалиције која никада није скривала планове за рушење садашње владе. "Ако режим не буде оборен, пре или касније све ће нас покопати са собом", каже Ђурчањ. "Мађарска парламентарна демократија је готово мртва и преостала нам је само директна демократија и отпор", рекао је он на конференцији странке одржаној новембра месеца у Будимпешти. Међу демонстрантима се могао видети и амерички отправник послова Андре Годфренд, који је, када су га запитали о забрани уласка у САД за шест Мађара, рекао да је превише људи из тима Виктора Орбана умешано у корупцију. Према његовим речима, та чињеница може негативно утицати на америчко-мађарске односе. Западни медији отворено говоре да Мађарска с променом режима може проћи као Украјина, због Орбанових диктаторских склоности и јер злоупотреба моћи постаје алармантан тренд.

Немачка тежи регионалном лидерству у Централној и Источној Европи. Са Мађарском има своје планове и игру. Можда ће посета Ангеле Меркел Мађарској 1. фебруара бити још један корак у имплементацији немачке политике.

Атлантистичка доктрина америчког и европског естаблишмента чини да се земље Централне и Источне Европе - Мађарска, Чешка, Бугарска, Србија и Словачка држе подаље од евроазијског вектора сарадње чак и када је економска сврсисходност очигледна. Те државе морају усклађивати своје активности са циљем доминације САД над Европом. Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство - ТТИП (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) је нови инструмент за извршавање тог задатка.

Јасно је, у Мађарској ће ускоро бити драматичних догађаја. Ни чланство у НАТО-у, ни чланство у Европској унији не бране државе Европе од покушаја збацивања легално изабраних влада када пређу дефинисане границе политичке независности.


Аутор: Владислав Гуљевич
Извор: Strategic Culture Foundation
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!