Амерички инструктори и "тежа" опрема за Украјину

Ћирилизовано: Без обзира чије је гласило Дифенс њус и коме аутор Пол Меклири дугује лојалност - свака им част. Јер су, узимајући изјаву од високог функционера Пентагона (у одласку!) Дерека Шолеа, успели да јасно покажу, и онима којима је намењена улога жртве, чему "украјинска криза", "Шарли ебдо", војска по улицама европских градова...


 ВАШИНГТОН - Командант копнених снага НАТО-а, генерал-пуковник Фредерик Хоџис, на својој првој посети Кијеву је у среду рекао да ће у Украјину овог пролећа бити послати амерички војници, да отпочну обуку четири чете Националне гарде Украјине.

(Photo: Staff Sgt. Brendan Stephens/US Army)
Број војника коћи ће ићи на обуку у камп Јаворив код Лавова и на 40 километара од пољске границе још увек се одређује.

Америчка обука је део иницијативе америчког Стејт департмента за "помоћ Украјини у јачању капацитета снага за спровођење закона, унутрашње одбране и одржавање владавине закона", како је за Дифенс њус рекла портпарол Пентагона, потпуковник Ванеса Хилман.

После састанка са командантом Украјинских оружаних снага генералом Анатолијем Пушњаковим и в.д. команданта националне гарде генералом Александром Кривјенком, Хоџис је рекао да је "импресиониран спремношћу војног и цивилног руководства да мењају и реформишу".

"Обуку је затражила украјинска влада, "јер ради на реформи својих полицијских снага и јачању новоформиране Националне гарде", додала је Хилман. Средства за реализацију иницијативе даје Глобални безбедносни фонд ГСЦФ (Global Security Contingency Fund - GSCF), којег је за то овластио Конгрес, а долазе на основу захтева Обамине администрације за буџетску 2015, да се помогне у обучавању и опремању оружаних снага савезника широм света.

Мисија обучавања је месецима била предмет расправе у многим дискусијама креатора америчке политике, а САД су већ издојиле 19 милиона долара за помоћ формирању Националне гарде Украјине.

"Веома смо отворени за идеју да је ово први корак у даљем обучавању украјинске војске" рекао је за Дифенс њус Дерек Шоле, бивши помоћник министра одбране за послове међународне безбедности, пре него што је 17. јануара напустио Пентагон.

И хитро додао да не очекује да ће ова мисија обучавања "захтевати значајније америчко војно присуство".

Са мисијом обучавања се креће у тренутку кад међу земљама Источне Европе влада забринутост да ће се руска агресија у региону повећати, и кад код источноукрајинског града Доњецка бесне борбе између владиних снага и побуњеника које подржава Русија.

Украјински председник Петар Порошенко је на конференцији у Давосу оптужио Русију, да је, као помоћ побуњеницима, у источни део његове државе послала најмање 9000 војника - што је тврдња коју су подупрли и функционери НАТО-а, али без навођења сопствене процене о броју руских снага.

Шоле је рекао да је руски војни упад на Крим и источну Украјину преусмерио пажњу на ту регију, после деценије вођења два рата на Блиском истоку.

"Пре годину дана смо били забринути за будућност трансатлантских односа, колико ће људима бити релевантни", рекао је он. "И наравно, од прошле године су догађаји са Русијом и Украјином поново усмерили пажњу на претње европској безбедности и, заиста недовршена, посла која се вуку још из доба хладног рата."

Један од највећих изазова за креаторе америчке политике је како да установе "где би ово могло водити и како ће нас навести да поново размотримо питања европске безбедности, истакнемо питања усклађености и трошкова за одбрану", додао је Шоле. (Подвукао А.Ј.)

Поред америчких инструктора, Вашингтон почиње да Кијеву обезбеђује и "тежу" војну опрему. Сједињене Америчке Државе су у понедељак украјинским граничарима испоручиле први прототип оклопног возила "Козак" - како је саопштила тамошња америчка амбасада.


Вредност тог возила је 189,000 америчких долара, наводи сајт америчке владе.

Возило има шасију коју је направио италијански произвођач "Ивеко" и има оклопљени труп у облику слова "V", за заштиту од противоклопних мина и бомби постављених на и поред пута. Амбасада је саопштила да су "САД до сада Украјинској граничној служби испоручиле на десетине оклопљених пикап и комби возила, а да је "Козак" већи и пружа већу заштиту".


Користан линк: БиХ: Министар Тучић поднео оставку због продаје оружја Украјини

Аутор: Пол Меклири
Извор: US Trainers To Deploy To Ukraine
Превео и приредио: Александар Јовановић за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!