У Рожајама у школу долазе и наставнице са хиџабом

Вијест која је одјекнула у Црној Гори да је једна ученица гимназије „Нико Роловић“ у Бару почела да долази на наставу покривена хиџабом, изазвала је различите коментаре, како вјерске, тако и свјетовне


„Своје законско право да на наставу долази под хиџабом искористила је само једна ученица. Није била потребна никаква дозвола Министарства просвјете, све је у духу закона и вјерских слобода“, каже за Новости директор Гимназије „30 септембар“ у Рожајама Фејзо Мурић.

У ЈУ „Средња стручна школа“ у овом граду на наставу под хиџабом долазе и професорице.

„Тачно је. Неколико наставница долазе „покривене“ на наставу, али, мора се истаћи да овдје није ријеч о фереџи која покрива лице. Обавили смо одређене консултације са Министарством просвјете и није било никакве сметње да ученице и наставнице долазе тако одјевене у школу“, потврђује то  за Новости директор Средње стручне школе Есад Црновршанин.

Ипак, један од професора Гимназије „Нико Роловић“ у Бару одбио је да држи наставу одјељењу у којем се налази ученица са хиџабом.

Отац ученице каже да би било најбоље да се одлучи да ли је све по закону, а о томе ће одлучити Уставни суд Црне Горе, коме се иницијативом обратио дио професора барске гимназије, тражећи тумачење да ли се ношењем хиџаба крши Општи закон о образовању и васпитању, којим су „вјерска обиљежја у државним школама забрањена”.


„Моја кћерка је дошла на наставу покривена тек након консултовања Управе школе са Министарством просвјете, који су јој одобрили редовно похађање наставе. Међутим, и поред такве одлуке ресорног Министарства од појединих професора је удаљавана са наставе. Неки су пријетили да неће у другом полугодишту одржавати наставу ако на часу буде моја кћерка са марамом на глави. Ипак, она је остала и даље при својој одлуци, сматрајући да је хиџаб дио практиковања ислама и да је то њена дужност док су професори тражили мишљење Уставног суда. Како се ближи друго полугодиште, плашим се да Уставни суд неће донијети одлуку тако брзо и да не дође до нежељених посљедица по моју кћерку јер ће наићи на реакцију и ученика од којих до сада није имала неугодних ситуација“, рекао је Медо Куч, очигледно забринут због реакција једног броја професора.

Он је додао и да је разочаран и самим ставом управе школе.

„Није моја кћерка једина у Црној Гори која носи хиџаб. У другим градовима има доста дјевојчица које носе мараме и иду у школе, али то нема овакав одјек. У медијској кампањи ових дана поред фотографија које нијесу њене стоје и погрешни иницијали што говори да се о овоме проблему мора обавијестити омбудсман“, истакао је Куч.

Просвјетни радници из Бијелог Поља, гдје живи мјешовито становништво, оцијенили су да није мјесто вјерским обиљежјима у образовним установама. У школама у том граду, како тврде, није забиљежен случај ученица које долазе са марамама или хиџабом на наставу.

Наставник у Основној школи „9. мај” у селу Сутиван Идриз Хамзић, каже за Дан да до сада ниједна ученица није долазила у школу са марамом на глави.

„Пропагирању вјере у школским клупама нема мјеста. Ко жели да се бави вјеронауком или на било који начин за то има склоности, нека се тиме бави ван школе и школског дворишта. Зато смо и поносни да смо током свих година постојања сачували школу од било које злоупотребе у вјерске сврхе, са било које стране да долази“, казао је Хамзић.

Директори Гимназије „Милоје Добрашиновић” и Средње стручне школе из тог града Милко Ковачевић и Божидар Љујић истакли су да се није десио случај да је нека дјевојчица дошла на наставу или у двориште са хиџабом. Они су казали да није било захтјева за то од ученица муслиманске вјероисповијести.

Из Министарства просвјете је саопштено да у образовно-васпитним установама до сада није било проблема који се односе на јавно испољавање вјерских обиљежја ученика или запослених.

„Уколико и има таквих случајева, они никада нијесу били предмет пажње јер је и установама и Министарству важно да се наставни процес одвија редовно и по плану, као и да ученици поштују наставне обавезе и правила понашања у школи и да поштују права других“, нагласили су у овом владином ресору.

Према ријечима протојереја барског Јована Пламенца, ношење хиџаба ни у школама није спорно. Он додаје да Црна Гора треба да буде држава свих, и држава вјерских слобода.

„Оно што мени смета су дупли стандарди, па имамо бројне случајеве да је православни народ, апсолутно већински, дискриминисан. Та­­ко, рецимо, најсвјежији при­­мјер је богојављенско светковање, гдје се широм Цр­­не Горе окупило много вјер­­­ника, много младића, па и жена и дјеце је пливало за богојављенски крст, а медији о томе готово да нису писали, са неким изузецима. С друге стране, огроман медијски простор се, рецимо, даје припадницима ЛГБТ популације, који организују Параду на коју дође неколико стотина људи, и то добија огроман јавни значај“, казао је Пламенац.

Подсјећамо, социолог Срђан Вукадиновић и протојереј-ставрофор Велибор Џомић казали су ЦдМ-у да не виде ништа спорно у томе што је дјевојка са хиџабом дошла у школу, наглашавајући да је право жена муслиманки да у школама носе бурке или хиџабе, исто као и мушкараца и жена да носе крстове, Давидове звијезде или полумјесеце.

Закон, пак, говори другачије


Члан 5 Оштег закона о образовању и васпитању гласи:

„У јавној установи и установи којој је додијељена концесија за извођење јавно важећег образовног програмаобразовања и васпитања је свјетовног карактера.
У установи из става 1 овог члана није дозвољено религијско дјеловање осим у установама које су лиценциране као средње вјерске школе“.


Извор: ИН4С

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!