Хрватска би да копира мађарски модел

Сличан модел као и  у Мађарској, где су банке "форинтовале" девизе, био би прихватљив и за Хрватску, изјавио је економиста Горан Алексић за хрватски Јутарњи лист.

Према Алексићу, овај модел, привлачан и за Хрватску, мађарски председник Владе је у својој земљи већ раније спровео, да би од сигурне пропасти спасио дужнике, чија је кредитна основица био швајцарски франак.
По њему, сличан поступак је прихватљив и за Хрватску.

Други економисти кажу да је " једна ствар желети нешто, а стварност је друга ствар". Како каже економиста Дамир Новотни, када би Хрватска преузела мађарски модел и умешала се у регулисање девизног курса, уследила би изолација  од стране европског девизног тржишта.Он упозорава  да због политике Будимпеште више страних банака одлази са мађарског тржишта (не одлази већ Орбан прави селекцију, прим. прев.).

Кредит у францима три милијарде евра
У Хрватској шездесет хиљада грађана има кредит чија је основица швајцарски франак и то у вредности од три милијарде евра, а од тога су 92 одсто стамбени кредити. По актуелном курсу франак је достигао вредност од 7.538 куна, што је за 18 посто више него пре два дана, како пише штампа.

Швајцарска централна банка је у четвртак пре подне неочекивано променила курс франка према евру, а као последица овог потеза је био значајан пад вредности курса куне у односу на алпску валуту.

Похвале од Блумберга

Блумберг је у петак похвалио поступак мађарског председника Владе. Писао је да је банкама форинтовање дошло у најбољем тренутку, с обзиром да је курс франка који је везан као основица за огромну већину стамбених кредита узетих у Мађарској значајно порастао, због поступка Централне банке Швајцарске. Мађар Немзет је прикупио и забележио све похвале које је добила наша држава.
 
Форинтовање је била добра идеја
Поступак који је у четвртак направила  Централна банка Швајцарске је потврдио одлуку Владе Мађарске, донешене у децембру, о основаности одлуке да се фиксирају рате хипотекарних кредита везаних за ту валуту и да се девизни кредити у страним назнакама требају уклонити из система, рекао је Михаљ Варга у изјави за електронске новине владе Kormányportál.


Извор: Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела Габријела Ђошић, дипл, ецц

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!