Чувари ћирилице и у Оснабрику

Од ове школске године и у Оснабрику је почело да ради одељење Српске допунске школе у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Сви ученици на крају школске године добијају ђачке књижице са оценама и потврдом о завршеном разреду, а евиденцију води надлежни конзулат у Хамбургу. Ови документи су једнако признати у Републици Србији и Републици Српској.

За потребе наставе у црквеном дому „Свети кнез Лазар“ при храму Светог Георгија постоји лепо опремљена учионица која је према потребама коришћена за наставу веронауке, али сада је добила још једну намену. Овде се изучава српски језик и писмо, а што је најважније – ћирилица.
Учионица располаже и лепом библиотеком.

Настава се за сада организује недељом поподне од 13.00 до 15.30, а за то време се по групама наизменично одвија настава веронауке и фолклорна секција.

О свему брину отац Синиша Вујасиновић, оснабрички парох, Виолета Луковац, уметнички руководилац фолклорне секције и Милица Станковић, професор задужен за наставу матерњег језика.

spomen ucionica Osnabrik Чувари ћирилице и у Оснабрику
Настава недељом по подне: Ђаци, родитељи и свештеник у спомен учионици

За све информације заинтересовани могу да се обрате проти Синиши на телефон 0173 731 4446.

Спомен-учионица

Др Љиља Слијепчевић, лекар у пензији, даровала је пре 10 година, намештај за учионицу за веронауку, вредности 5.000 евра, у знак сећања на свог покојног оца, др Ђоку Слијепчевића, професора теологије, научника, историчара и публицисту, који је највећи део живота провео у избеглиштву, склањајући се од комунистичког режима. За своје највеће дело, „Историја Српске православне цркве“, Свети архијерејски синод одликовао га је Орденом Светог Саве првог степена. Почива на гробљу у Оснабрику.


Извор: Vesti online / Dijaspora / Nemačka Vesti / Čuvari ćirilice i u Osnabriku
Фотографија: М. Станковић
Ћирилична верзија чланка преузета са: Вијести онлајн

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!