Чеда Навални ухапшен пошто се придружио протестима и прекршио правила казне кућног затвора

"Селфи" Навалног у подземној железници на путу ка протестима
Полиција је 30. децембра, у центру Москве, када је покушао да се придружи протестном митингу и тиме прекршио правила кућног затвора, привела руског опозиционог лидера Алексеја Навалног.

 Путинов критичар и борац за људска права Алексеј Навални је свесно прекршио услове кућног затвора и дошао на Трг Манежнаја у центру Москве да би се придружио својим присталицама на неодобреном митингу опозиције.

Према условима казне, навалном није допуштено да напушта своју резиденцију.

"Знадем услове свог кућног притвора, али такођер желим да данас будем с вама. Зато сад идем тамо", написао је Навални преко Твитера. Порука је подигла дух Навалнијевим присталицама окупљеним на тргу и више пажње скренула на митинг.

Међутим, убрзо пошто је стигао на Трг Манежнаја, опозициони лидер је ухапшен. "Нисам успио доћи до Трга Манежнаја, али то не значи да у тому неће успјети други просвједници", написао је навални на Твитеру после хапшења.

Најтежа казна за кршење правила кућног затвора је новчана казна или петнаестодневни затвор.

Московски суд је раније, у уторак, Алексеју Чеди навалном изрекао казну од 3,5 године по основу оптужбе за проневеру. Његов брат Олег је осуђен на затвор од 3,5 године и одмах одведен у затвор. Алексеј Навални је више пута изјавио да је пресуда политички мотивисана. Његови адвокати су се већ жалили на пресуду.

Митинг су организовале Навалнијеве присталице у знак протеста против исфабриковане пресуде. "Ивент" су првобитно планирали за 15. јануар 2015, али је датум изрицања пресуде изненада померен на 30. децембар. Међутим, организатори митинга и даље намеравају да се окупе 15. јануара на још једном протесту.


Извори: Russia - IC на основу Навальный приехал на Манежную площадь в Москве | Югополис и Blogger Navalny Detained After Violating House Arrest to Attend Protest / Sputnik International
Превод: Ћирилизовано
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!