Литванија штампала приручник за преживљавање у случају "руске инвазије"

Литвански војници у првој фази војне вежбе "Ударац сабљом 2014." (Saber Strike 2014), у литванској војној бази Рукла, дана 14. јуна, 2014. (АФП Фото/Петрас Малукас)

НАТО појачава присуство у области Балтика, забринут због "руске агресије", а Литванија је објавила приручник са саветима својим грађанима како да преживе рат на њеном тлу.

"Будите прибрани, не паничите и мислите јасно", саветује се у приручнику. "Пуцњава с друге стране вашег прозора не значи да је смак света."

Литвански министар одбране Јуозас Олекас је памфлет на 100 страна представио прошлог уторка на конференцији за штампу у Виљнусу. Како поступати у екстремним ситуацијама или у случају рата има за циљ да грађане едукује шта да раде у случају инвазије.

Приручник Литванце инструира како да "поступају приликом организовања грађанског отпора, али и како да се понашају у складу са условима на ратишту", поред тога што садржи информације о променама у функционисању власти после објаве рата, као и процедуре за евакуацију зграда, рекао је Олекас.

Књига сугерише демонстрације и штрајкови или "бар да се посао обавља горе него обично", као начине отпора страној окупацији. Грађанима се такође препоручује коришћење друштвених медија у организацији отпора и извођење сајбер-напада на непријатеља.

Литвански министар одбране Јоузас Олекас (АФП Фото/Јошиказу Цуно)
Олекас је рекао да је пројекат, настао у сарадњи Министарства одбране и Ватрогасне бригаде, подстакнут тиме што "Русија опетује агресије против суседа, тренутно у Украјини". Примерци памфлета ће бити дистрибуирани библиотекама, средњим школама и невладиним организацијама, а преузимање онлајн верзије ће бити могуће са сајта министарства одбране, рекао је Олекас.

Влада Литваније такође разматра захтев да сви новоизграђени објекти имају склониште.

Руска мањина у Литванији броји 6% становништва, према последњем попису, за разлику од друге две балтичке енклаве, Естоније и Летоније, где Руси чине приближно једну четвртина становништва.

Недавно је председник Далиа Грибаускаите, иначе велики критичар Русије, покренула ограничавање емитовања руских државних канала у Литванији.

Генерал НАТО-а Филип Бридлав је ове недеље најавио да ће савез појачати своје активности у области Балтика.

"Биће неколико адаптација нешег програма вежби. Прва серија промена неће бити повећање бројности, већ груписаности... да боље припремимо наше снаге и државама дозволимо да заједно делују као НАТО сила, али хоћемо и више неких вежби", рекао је Бридлав у уторак.



У међувремену, новинска агенција Руптли је у четвртак снимила воз накрцан разним америчким војним возилима како пролази кроз клаипеду, приморски град у западној Литванији.

У новембру је, у оквиру војне вежбе "Гвоздени мач" (Iron Sword), операције обучавања у Литванији је изводило 2500 хиљаде војника. "Гвоздени мач" је на почетку био планиран као чисто литвански подухват, али је проширен као одговор на садашњу кризу у источној Украјини.


Извор: РТ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!