Проф. др Милош Ковачевић: Српски језик не мијешати с другим језицима

ЗВОРНИК, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свети Сава је сматрао да је српски језик свјетлост разума и да свако ко мисли да припада Србима мора да зна српски језик и да га не мијеша са другим језицима, рекао је вечерас на Светосавској академији у Зворнику професор београдског Универзитета Милош Ковачевић.

Ковачевић је у бесједи истакао да је Свети Сава први српски књижевник и утемељивач школа и просвјете код Срба, те да се, осврћући се на прво дјело "Житије" Светог Стефана, које је написано на старом српском језику, питао - шта је заправо српски језик.

"Управо, када се све то данас сагледа, долазимо у ситуацију да се и ми боримо за чистоту српског језика, који је под великим утицајем енглеског и других језика, као што је, очито је, било и у Савино доба да је српски језик био под утицајем неких других језика", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да данас скоро нико не схвата да је чување националног идентитета чување језика, као што је било у Савино доба да је чување језика значило чување националног идентитета.

"Нажалост, врло мало је познато да је Свети Сава, преносећи мошти свог оца у манастир Студеницу, први ставио ћирилицу на икону и први који је употријебио ћирилицу у цркви на иконопису, чиме је завјештао свом народу ћирилицу", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, од Светог Саве до Титове Југославије ћирилица је била духовна вертикала српског народа.

"У вријеме Тита, нити смо имали српски језик, нити смо имали Светог Саву као славу, нити смо имали ћирилицу", рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да је Свети Сава први утемељио државност Србије, јер нико прије њега, готово ни у једној земљи у свијету, није направио "Законоправило", и то не црквено, него и црквено и свјетовно.

"`Законоправило` Светог Саве је први спис једне праве европске државе. Данас, када се српски и други историчари позивају на то гдје почиње демократија и прави списи, позивају се на неке карте Енглеске или амерички Устав, а то је све било пет вијекова послије Светог Саве", нагласио је Ковачевић.

На Светосавској академији ученици Средњошколског центра говорили су стихове о Светом Сави, док је у музичком дијелу академије наступило Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник".

Светосавска академија одржана је у оквиру традиционалне културно-духовне и спортске манифестације "Светосавска недјеља", посвећене првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу Светом Сави.

Покровитељ ове манифестације је општине Зворник.

Извор: КОВАЧЕВИЋ: СРПСКИ ЈЕЗИК НЕ МИЈЕШТИ СА ДРУГИМ ЈЕЗИЦИМА | СРНА

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!