Поправљање "квара" из буквара

Удружење војвођанских учитеља поднело је захтев Министарству просвете и Матици српској за стандардизацију букварског писма српског језика. Потребна је већа брига о писму и језику, поручује Министартсво просвете. Филолози кажу да није довољно само што пре доћи до решења, већ да стандард треба и поштовати.


Различити буквари - различите графеме. Некада је у Заводу за уждбенике покретано питање и вођене су интерне расправе о стандардизацији ћирилице. Филолози данас, између осталог, сматрају да се проблем односи пре свега на писану ћирилицу. 




Александaр Милановић, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, сматра да је писана верзија такозване нормиране ћирилице компликована за децу.

"Пре може да створи неку врсту аверзије према нашем националном писму него љубав. Тако да би то заиста требало прописати у складу са калиграфском и свим другим праксама и да то не буде превише компликовано и да не одбија децу, него напротив - да децу привуче писму којим пишемо вековима", истиче Милановић.

Није проблем само стандардизација, већ и поштовање постојећих норми. Јер сада од учитеља, школе и књиге, зависи каква ће слова ученици исписивати.

"Није добро да у 21. веку болујемо дечје болести српског писма. Ако сада отворимо уџбенике и ако погледамо како изгледају азбука и абецеда, можемо се упитати да ли се ради о истом језику или истом писму", истиче шеф Катедре за српски језик Филолошког факултета Вељко Брборић.

Како каже, слово мора бити исто у свим уџбеницима који имају званично одобрење Министарства просвете и додаје да треба водити рачуна да то решење буде добро, оправдано, употребљиво.

"Наша специфичност је да сви ми радимо веома много и веома добро појединачно. Али нам недостаје неко обједињавање можда на крају. Уколико би се сабрали сви ти напори везани за стандардизацију ћирилице, уверена сам да бисмо врло брзо дошли до резултата и надам се да ће до тога врло брзо и доћи", наводи Александра Вранеш, деканива Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Најважније је да се норма уредно примењује од школског система до медија и у службеној и у неслужбеној употреби. Зато је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило захтев САНУ и Одбору за стандардизацију српског језика да покрену иницијативу за стандардизацију ћирилице.


ТВ прилог припремила: Наталија Синановић
Извор:  РТС :: Поправљање "квара" из буквара

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!