Jедино се штампане књиге не предаjу новим технологиjама

БEOГРAД - Mобилни новчаник jош неће заменити традиционални, мада ће ове године плаћања мобилним телефоном скочити чак хиљаду одсто, али ће зато штампане књиге и у 2015. години однети убедљиву победу над електронским.

Према 14. издању "Предвиђања у сектору технологиjе, медиjа и телекомуникациjа (TMT)" ревизорско-консултантске куће Дилоjт (Делоитте), у овоj години ће плаћање паметним телефонима у радњама први пут достићи раст вехци од 1.000 одсто у односу на претходну годину и означити заокрет ка све већоj упораби паметних телефона за плаћање.

Партнер у Дилоjту Жарко Mиjовић напомиње да се у Србиjи паметни телефони већ користе за проверу стања на рачунима, пренос средстава и онлаjн трансакциjе, али плаћање путем мобилног jош ниjе доминантно.

Предвиђа се да ће тржиште нове куповине паметних телефона у свету први пут премашити броjку од jедне милиjарде. У 2015. години биће продато 1,35 милиjарди паметних телефона, али више од милиjарде биће обнова - куповина нових уређаjа за оне коjи већ поседуjу jедан паметни телефон.

У 2015. години предузетници ће предњачити у примени нових технологиjа, као што су
тродимензионално штмпање (3Д принтинг), "Интернет ствари) и дронови (беспилотне летелице), коjе ће се више продавати предузећима него самим потрошачима.

Фирме ће у овоj години купити, платити и користити више од 60 одсто од укупно милиjарду бежичних направа за Интернет ствари, дронови ће у 2015. години имати вишеструку намену. Дилоjт предвиђа продаjу око 300.000 дронова за сврху коjа ниjе воjне природе, чиме ће се броj коришћених jединица попети на више од jедног милиона.

Tродимензионални штампач представља револуциjу, у свету ће их ове године бити продато готово 220.000 у вредности 1,6 милиjарди америцких долара, уз предвиђања да ће око 80 одсто њихове укупне вредности бити у рукама предузетника, а не потрошача.

Дилоjт предвиђа и узлет, али не и превласт наносателита пошто ће их до краjа године у орбити бити више од 500, чиjа jе поjединачна маса мања од 10 килограма. Jефтиниjи су од конвенционалних сателита, лакши, jедноставниjе се израдуjу и испитуjу и лакше их jе лансирати, али ће jош бити само допуна на постоjецем тржишту великих сателита.

Kада су у питању медиjи и индустриjа забаве, краткометражни садржаjи доступни путем интернета неће узурпирати позициjу традиционалних дугометражних телевизиjских садржаjа и Дилоjт не предвида да ће икада прерасти у доминантан формат видеа, мерено било по траjању гледаности у сатима, било по оствареним приходима.

Предвиђаjући овогодишњу судбину интернета, Дилоjт види даље повећање раскорака измеду оних с приступом наjвећим широкопоjасним брзинама и оних с основним брзинама.

Jедини коjи нису устукнули пред моћима нових технологиjа су издавачи. Приходи од продаjе штампаних књига петероструко ће премашити оне од продаjе електронских, коjе нису успеле да замене мирис слова на папиру. За разлику од штампане књиге, ЦД-ови, штампане новине и часописи бележе пад продаjе.

Mлади узраста од 18 до 34 године, привржени су штампаноj књизи као и њихови родитељи и читаjу готово исте количине као и стариjа популациjа, а спремни су за њих и да плате, закључуjе Дилоjт.


Фото: Танјуг, M. Jелесиjевић (архива, илустрациjа)
Извор: Jедино се штампане књиге не предаjу новим технологиjама | Вести | Танјуг

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!