Опасно: Русија ће можда бити избачена из система SWIFT

Једна од могућих казнених мера Русији после гранатирања Мариупоља и изненадне ескалације сукоба у Донбасу је искључивање Русије из система SWIFT - каже извор из Стејт департмента. Извор подсећа да су сличне мере предузете и против Ирана. САД могу утицати на везе својих банака са Русијом у оквиру SWIFT-а.

Међутим, САД не могу утицати на везе европских и руских банака. Извор из Стејт департмента је још рекао да ће САД наставити са дипломатским деловањем и да имају добар потенцијал у другим секторима.

Ћирилизовано: Зашто смо наслову ове штуре вести Весника Кавказа додали "Опасно"?

Прво о томе шта је SWIFT.


"SWIFT је акроним за Society For Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Представља затворену телекомуникациону мрежу која повезује банке и разне друге финансијске организације, првенствено са циљем обезбеђења брзог и сигурног трансфера новца. Код нас се појам SWIFT употребљава и за потврду о слању новца која се добија у банци, а која у ствари представља копију SWIFT поруке. Више о SWIFT -у можете сазнати на адреси SWIFT The global provider of secure financial messaging services."

Зашто је опасно?

Доста говори први пасус чланка РТ-а с почетка децембра прошле године:

"Искључивање Русије из глобалног система банкарских трансакција SWIFT је још један облик санкција и то би значило "рат"', рекао је Андреј Костин, председник ВТБ, друге по величини руске банке, додајући да ако се то деси Русија има "План Б"."

(Или: Москва упозорила: Искључите ли Русију из SWIFT система, то ће значити рат! | Свет | Novosti.rs)


Међутим, Русија има "План Б" за SWIFT, али решење још није спремно:  У мају руски аналог SWIFT - Вести - Економија - Глас Русије

Није добро, постаје све луђе.



Извор: Russia may be banned from SWIFT system | Vestnik Kavkaza
Превео и приредио: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!