Пуковник Касад: Дебаљцевски џеп на дан 10. фебруара


Јединице Новоруских оружаних снага су успеле да задрже село Логвиново које су заузеле у јутро 9. фебруара. Покушаји поновног заузимања насеља и успостављање пута за снабдевање окружене групе код пута М-103 су пропали, па је 9. фебруар први дан како дебаљцевски џеп постоји у скраћеном облику. Борбе у области Логвинова су попримиле "позициону природу" са активним деловањем артиљерије по хунти. Неуспех деблокирајућих акција ће водити даљем повећавању густине  У суштини, дебаљцевска група је подељена на два дела, због чега се више од 5000 људи нашло у окружењу, међу њима и 1-1,5 хиљада из позадинских служби, који се нису на време извукли из обруча. . Тренутно наша команда врши појачавање и предузима мере које би амортизовале могуће офанзивне акције непријатеља које би за циљ имале деблокаду опкољене групе. Уколико дебаљцевски џеп буде ликвидиран, онда ће држање положаја код Светлодарска за хунту постати прескупо.. Штавише, јавила би се и опасност од опкољавања другог дела дебаљцевске групе хунтиних снага северно од Светлодарска. Главни хунтин проблем је брзо трошење ресурса у окруженој групи - после два дана интензивних војних дејстава појавили би се проблеми са горивом, мазивом и муницијом за тешко наоружање. Већ јуче се непријатељ на подручју Чернухино повукао 4 километра, тако да је даље смањивање џепа неминовно. Само Чернухино је, према извештајима обе стране, такође прешло под контролу НОС. Непријатељ тренутно прикупља оклоп у уском грлу код Светлодарска, за још један, озбиљнији покушај пробијања коридора за Дебаљцево. У наредна два дана се може очекивати снажан напад на Логвиново из правца Светлодарска. Не може се искључити ни покушај пробијања обруча изнутра.



Непријатељ је данас на фронту код Мариупоља покренуо офанзиву из правца Широкино и Гранитноје, заузео неколико места на ничијој земљи ( за сада они показују једино фотографије из Павлопоља) и један од контролних пунктова НОС. Разлог офанзиви је сасвим провидан: побољшати линију фронта пре Минска и бар мало побољшати ситуацију за хунтине снаге на фронту код Дебаљцева (иако би логичније било да су напали код Јеленовке и Горловке). Међу најављеним циљевима ове офанзиве је заузимање Широкино, Саханке и Октјобра.
Грбчек укропчек
Доњецк и Горловка, и читав низ градова уз линију фронта, подвргнути су масивном артиљеријском гранатирању терористичке природе.

Користан линк:  Вести - Руси опколили и Хрвате | Фонд Стратешке Културе - електронско издање

Аутор: Борис Алексндрович Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Дебальцевский котел. 10 февраля
Извор: Colonel Cassad (in English) - The Debalcevo encirclement. February 10th.
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!