Владимир Сучан: Минск 2, постскриптум

1. Борбе у дебаљцевском џепу се настављају несмањеном жестином. Ма шта Порошенко причао, тамо јесу опкољене украјинске јединице, а Кијев покушава да пробије обруч.

2. Империја и кијевски режим полажу велике наде у наметање "нових локалних избора" отцепљеним републикама, који би довели до промене руководстава република и њихове замене са хунтиним марионетама или ефикасним квислинзима.

3. За "ново локално руководство" је предвиђено да спроведе демилитаризацију и разоружавање република (Тачка 10: "Повлачење свих страних оружаних јединица, војне опреме, као и плаћеника са територије Украјине под надзором ОЕБС-а. Разоружавање свих илегалних група." Датум ових нових избора - због Кијева, јер не признаје легитимност садашњих република и њиховог руководства - међутим, није одређен, осим што све потребне промене треба извршити до краја 2015.

4. Да ли ће хунта бити рада да престане с гранатирањем Доњецка, Горловке и других градова, као што се имплицира повлачењем тешког наоружања до 1. марта)

Расформирање и разоружавање Новоруских оружаних снага, у Минску 2 "учинковито" описаних као "илегалне групе" (зато што према Минску 2 чак ни републике немају легалну и политичку позицију и статус), може се, хипотетички, остварити на следеће начине:

1. добровољним саморазоружавањем и распуштањем под садашњом командом и руководством;
2. разоружавањем и демилитаризацијом после нових "локалних избора" (опција којој су Кијев и Запад склони);
3. њиховим примењивањем и спровођењем од стране Русије;
4. или кијевског режима и/или страног савезника Кијева ( тј. de facto стране инвазије).

Уствари, Минск 2 од Кијева једино тражи да се лепо влада бар на почетку и да се уздржи од војних акција, то јест, да привремено одложи прогон.


Аутор: Владимир Сучан
Извор: Vladimir Suchan: Logos politikos: Minsk 2.0: Post Scriptum
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!