Пуковник Касад: Ситуација на фронту на дан 9. фебруара

Као што је већ напоменуто 3. фебруара, офанзива НОС је достигла фазу засићења и стала је на већини локација. Међутим, офанзивна дејства у пределу Дебаљцева и Попаснаје се настављају - Новоруске оружане снаге су уз велике напоре успеле да остваре неколико тактичких успеха у погледу стезања дебаљцевског џепа чак и у овој фази операције. Хунта још увек контролише пут М-103, али су НОС успеле да над том кључном саобраћајном артеријом успоставе контролу прилично густом ватром ватром, а контранапади хунте с циљем ширења "уског грла" нису баш били успешни. Штавише, после заузимања Угљегорска, НОС су наставиле дејства с циљем да с обе стране пута сузе то уско грло, нападале су на подручју Калиновке и Нижњаје Лозоваје (данас је чак било објављено да је Нижњаја Лозоваја аузета, али треба причекати на видео и фото потврду). Ако је Нижњаја Лозоваја стварно заузета, онда хунта држи само Логвиново у уском грлу, па је опасност да група код Дебаљцева буде потпуно окружена и даље потпуно реална. Често се чују притужбе да се офанзива споро одвија, да је прате губици и да је често зауздавана. Али у реону Дебаљцева и даље можемо видети како инерција офанзиве гура наше снаге напред и како се непријатељски редови под њеним притиском повијају. Међутим, није било пробоја хунтине одбране, као што се очекивало средином јануара. Непријатељ има губитке, напушта насеља, али за сада држи фронт.

Чернухино још није освојено, жестоке борбе (и унутар градског подручја) за сада нису донеле одлучујуће резултате. После губитка Редкодуба, Чернухино је уствари главни центар одбране североисточног дела дебаљцевског џепа, па би после његовог пада џеп постао знатно мањи и фронт би се вратио на линију Каменка-Илинка-Дебаљцево. На овом подручју тактичке борбе још могу довести до озбиљних оперативних резултата.

Хунта наставља с нападима на положаје Новоруских оружаних снага у области Светлодарска и суседних места у циљу заштите уског грла близу бране код Мироновке. Тројицкоје  је и даље под контролом хунте. У области Красни Пехара хунта није одустала од покушаја да одбаци наше снаге. Напади на Попаснају северно од џепа још нису довели до заузимања града. Као што је већ објављено у локалним извештајима, овде је непријатељева одбрана прилично чврста.

Изузетна ствар: повлачењем резерви хунта је покретала офанзиву на више места, покушавајући да искористи чињеницу да су многе јединице НОС исцрпене губицима после скоро месец дана борби. Ово је био прилично очигледан покушај искоришћавања бројчане надмоћи хунте, али јој још није донео неке нарочите дивиденде. Хунта је много слабија у нападу него у одбрани. Али у границама борбе за иницијативу, то је била разумна одлука хунте, јер комуникацијски проблеми дебаљцевске групе - ако остану нерешени - воде иманентној катастрофи. Зато је последњих неколико дана непријатељ покушавао не само да изводи локална офанзивна дејства, већ је и значајно повећао интензитет гранатирања градова на линији фронта, при чему је користио читав низ артиљеријских система, демонстрирајући, да тако кажем, активност.



Гранатирање Доњецка, однедавно све активније, има терористичке а не војне циљеве. Међународна заједница, као и обично, више воли да игнорише овај систематски ратни злочин, па хунта наставља да се глупира, говори да то сепаратисти туку по својим градовима. Невероватан цинизам.

Хунта се активирала и у реону Маринке, где су их наше снаге лако одбациле крајем јануара и где аналогно сад хунта покушава да одбаци НОС. Овде су борбе локалне природе. на подручју аеродрома хунта и даље држи Авдејевку и већи део пески. Офанзивна дејства су код Горловке довеле до динамичне равнотеже фронта на линији Мајорск-Шами.

Као и пре, најопаснији ситуација је у области Докучевајска и Јеленовке, где непријатељ наставља да окупља снаге за удар.

Севернолугански фронт и линија фронта Гранитноје-Мариупољ се нису битније мењали. Важно је истаћи и покушаје непријатељеве мариупољске групе снага у области Широкино. Оне очигледно испипавају намере НОС на правцу Мариупоља. Дуж пута за Бахмутку, после обостраних напада и контранапада, НОС су задржале намучени 31. контролни пункт и коту 175.9. Новотошковскоје се није могло на крају заузети. Новоруским оружаним снагама за офанзиву на Кримскоје треба да прегрупишу своје снаге и попуне одреде с прве линије.

Настојања непријатеља да користи авионе и дронове су довела до очекиваних губитака. Наша авијација, коју представља један једини јуришни Су-25, већ је извела низ успешних летова због којих је непријатељ почео да појачава своју ваздушну одбрану. све у свему, много је користи ма и од једног јуришног авиона, чак и кад не бомбардује, јер тера непријатеља да уложи труд у успостављање система одбране дуж дуж читаве, дугачке линије фронта.

Такође треба истаћи да непријатељ и после губитака у неуспелим контранападима у којима је ангажовао већи део својих резерви наставља с великим прегруписавањем снага према фронту: возови са оклопним возилима, самохоткама и пешадијским борбеним возилима само терају ка Донбасу. Углавном вуку совјетски отпад, али има ту и нешто нових возила украјинског порекла. Украјинским оружаним снагама стиже и војна опрема од "западних партнера", па све више случајева откривања узорака страног оружја сугерише да "военторг" ради и на њиховој страни, али ипак не пуном паром.

Генерално, ситуација на фронту је за сада умерено повољна. Хунта и даље не може да реши озбиљну оперативну кризу код Дебаљцева. Иако је чињеница да је наша офанзива изгубила на снази, хунта за сада тако напада да показује да није у најбољој форми. Међутим, и без обзира колико спиновали, ако је хунта успела да негде искористи своју бројчану надмоћ у току ових месец дана борби, то је у одбрани, јер наше су снаге које нападају углавном мање јединице. Али, и то је најважније, и такве су успеле да хунти нанесу бројне болне тактичке поразе, и да јој озбиљно запрете војном катастрофом великих размера.

Наравно, разне фазе офанзиве су биле праћене разним зајебима објективне и субјективне природе, али су њени резултати ипак успех и - средство НОС. Поред заузетих места и повраћених територија, ова офанзива је већ довела до одређених политичких промена и обрисала линију раздвајања  договорену септембра месеца у Минску, што је, између осталог, натерало ЕУ да се сложи с тим да стара демаркациона линија није више релевантна. Уствари, таква промена дипломатског правца ЕУ је у великој мери омогућена херојством обичних војника НОС, који су под тешким условима заузимали опскурна места и коте, мењајући не само линију фронта, већ свеукупну ситуацију око Донбаса.


Важно је имати на уму да је укупно гледајући хунта успела да се одбрани (изузев код Дебаљцева) и да ће у најкраћем року - сем ако не уследи дипломатска оперативна пауза - покушати да нападне, и са циљем да поврати положаје које је изгубила у јануару, и да помогне дебаљцевској групи својих снага. Иако је потрошила део својих резерви у јануару, хунта и даље има скривених адута и сасвим је могуће да ћемо видети још један покушај преокретања ситуације војним средствима.


Наравно, остварени тактички успеси не поништавају зацртан циљ одбацивања хунтиних снага даље од кључних градова Новорусије, да би се ставила тачка на бомбардовање и дошло на границе ДНР и ЛНР са Украјином.

У том смислу, мора се разумети, али добро,  да ће борба бити тешка и крвава, и да је јануарска офанзива НОС, без обзира на резултат борбе за Дебаљцево, само још једна фаза овог продуженог рата. Зато бих упозорио на штетност како претераног песимизма, тако и лакомисленог оптимизма.



Аутор: Борис Александрович Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Обстановка на фронте к 9 февраля
Извор:Colonel Cassad (in English) - Situation on the front by February 9th
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО






Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!