Спремте се спремте хакери, Амери оће борба да буде

© AP Photo/ Evan Vucci

Обамина администација је најавила стварање још једне федералне обавештајне агенције, поред оних на дугом списку полицијских и шпијунских служби. Задатак нове агенције ће бити информатичко-обавештајне природе.

Прошле године је хакован "Сони пикчерс", што је покренуло лавину контроверзи око филма "Интервју". Али су друга нарушавања безбедности, као сајбер-напади на Home Depot, Target, и чак на странице на друштвеним медијима Централне команде САД ( US Central Command), учинила да председник Обама приоритет да информатичкој безбедности. Обавештајни центар за прикупљање информатичких претњи - ЦТИИЦ (Cyber Threat Intelligence Integration Center - CTIIC) ће бити "обавештајни центар који ће повезивати тачке између различитих информатичких претњи нацији, тако да релевантна министарства и агенције буду свесни тих претњи у што приближније реалном времену" - како је за "Вашингтон пост" рекао неименовани функционер Обамине администрације.

Главни задатак Центра ће бити профилисање хакерских група, прикупљање њихових дигиталних "потписа" и размена информација о претњама са полицијским и обавештајним службама.

Тренутно се о информатичкој безбедности САД стара запетљана мрежа коју чине Агенција за националну безбедност, Министарство унутрашње безбедности, ФБИ и ЦИА, али је недостатак координације између њих критична слабост америчке обавештајне делатности.

ЦТИИЦ ће, теоретски, прикупљати све информације о информатичкој безбедности на једном месту. Да успостави бољу комуникацију између различитих америчких обавештајних служби, Бушова администрација је после 11.9. установила Национални центар за борбу против тероризма, а ЦТИИЦ би деловао на сличан начин.

"Ниједна постојећа агенција није задужена за вршење те функције, тако да ту празнину морамо попунити, да би федералној влади помогли да испуњава своје обавезе у погледу информатичке безбедности", рекао је неименовани званичник из Обамине администрације.

Обавештајни апарат је поздравио стварање заједничког информатичко-обавештајног центра, али заступнике права на приватност и даље брину надзорни капацитети владе. А све оно што је Сноуден открио, обим домаћег шпијунирања и апаратуре владе, надзорне службе и органе је довело у стање високе приправности.

Да их умири, Обамина администрација је основала Национални центар за информатичку безбедност и интеграцију комуникација - НЦЦИЦ (National Cybersecurity and Communications Integration Center - NCCIC), стециште информатичких података и центар за неку врсту надзора. НЦЦИЦ ће наводно почети да прикупља своје обавештајне податке директно из ЦТИИЦ.

Међутим, то није задовољило заступнике права на приватност. Судија Ендрју Наполитано је за "Фокс бизнис" мрежу рекао да је "влада понајмање та" која би штитила Американце од информатичких напада, јер није заинтересована за непробојне производе које сама не може пенетрирати.

"Влада не може бити та која ће штитити интернет, јер влада никада неће дозволити систем који не може да надзире", рекао је он, додајући да је "свака владина агенција која је довољно велика да нас брани, довољно велика и да нас надзире".

Обамина администрација је подстицала приватни сектор да добровољно, ради процене опасности,  "шерује" корисничке податке са владом, а слично је прошлог месеца учинио и британски премијер Дејвид Камерон, затражио је да се ти подаци, у реалном времену, деле са британском обавештајном заједницом.

Ћирилизовано: Чланак је јучерашњи и продукција "Спутњика". Али вест нипошто није стара, а преносимо је са још једног сајта чије праћење препоручујемо - Military Space News, Nuclear Weapons, Missile Defense, чији је лого (да вредан извор и визуелно запамтите):



Изворни текст:US Creates Cyber-CIA to Fight Hackers / Sputnik International
Преведено са: US Creates Cyber-CIA to Fight Hackers
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!