Русија и Кипар потписују војни споразум

Британски изасланик на Кипру је рекао да споразум није у складу са заједничком политиком ЕУ према Русији - Синхуа.

Кипар и Русија су у петак покренули нови протокол о сарадњи - извештавају локални медији.

Кипарски председник Никос Анастасиадес и руски председник Владимир Путин ће потписати неколико споразума када кипарски председник посети Москву 25. фебруара.

Кипарски министар финансија Харис Георгиадес је рекао да је протокол реафирмација блиских односа између две земље.

Заменик министра за економски развој Руске Федерације Николај Подгузов каже да протокол "пружа основу за проширење сарадње у секторима трговине, енергетике, туризма, образовања, науке и пољопривреде".

Биће потписани и споразуми о сарадњи у секторима комерцијалног бродарства и телекомуникација.

"Ми смо израдила веома важан пакет и у великој мери припремили терен за потписивање протокола од стране два председника", рекао је Подгузов за кипарску државну телевизију.

Очекује се да две стране током посете кипарског председника обнове и споразум о војној сарадњи.

Понуда грчког Кипра да Русији омогући коришћење ваздушних и поморских база на својој територији већ је изазвала реакцију британског амбасадора на Кипру.

Британски високи комесар Рик Тод рекао је у једном овонедељном интервјуу, којег карактерише необичан недостатак дипломатског такта, да Кипар мора да има у виду да проширивање руских објеката није у складу са заједничком политиком Европске уније према Русији.

Грчки Кипар је саопштио да је земља спремна да угости Русију у својим ваздухопловним и поморским базама, и тако означио раскол са другим земљама чланицама ЕУ.

Председник Кипра Никос Анастасијадес је одговорио да он ни не помишља на то да даје дипломатске сугестије Великој Британији, а умањио је и значај и обим војног споразума.

Анастасијадес је замолио изасланика да избегава "неосноване" изјаве.

"Постоји стари [одбрамбени] споразум, који би, као такав, требало да буде обновљен. Истовремено, неке додатне услуге ће бити обезбеђене на исти начин као што то чинимо са другим земљама, на пример, са Француском и Немачком", рекао је председник грчког Кипра, додајући: "Кипар и Русија имају традиционално добре односе, а то није подложно променама."

Анастасијадес је рекао да ће обновљени споразум понудити Русији оно што друге земље, па и Британија, већ уживају, "можда претерано".

Британија има две војне базе на Кипру, од којих је једна међу најважнијим ваздушним и електронским базама које подржавају операције НАТО-а у региону.

Такође, Кипар обезбеђује пуњење горива и одржавања објеката за француске авионе на аеродрому Пафос на западном делу острва, као и лучка постројења и објекте за немачке ратне бродове.

Анастасијадес је рекао да ће исто бити понуђено Русији.

Међутим, аналитичари верују да ће Британији бити нелагодно што има руске ратне бродове на пушкомет удаљености од своје главне  ваздухопловне базе Акротири - само жицом одвојене од луке Лимасол, где Русија тражи складиште за резервне делове.

Објекти који ће бити понуђени за руске авионе највероватније су они на аеродрому Пафос, само 40 километара западно.

Прочитајте још: ПАНИКА У ЕУ: После Грчке и Кипар излази из еврозоне! - Правда

Извор: Russia-Cyprus eye military agreement renewal | The BRICS Post
Превод: Ћирилизовано за Правду

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!