Српско удружење „Ћирилица“ Београд у Врњачкој Бањи

Као што смо већ раније рекли наше удружење је основало још једно од многобројних повереништава у Србији. Повереништво у Врњачкој Бањи које води Жарко Марковић у два месеца је одржало две трибине, а обе на тему ћирилице и затирања српске културе. У препуној сали Народне библиотеке „Др. Душан Радић“ под руководством директора Горана Атанацковића, говорило се о тешкоћама на које наилазе ћирилични уставобранитељи, са напоменом на тренутни заборав српства. Треба споменути и пређашњег дугогодишњег директора Огњана Топаловића који је нам је био од велике помоћи на првом гостовању. Покровитељ овог догађаја била је Општина Врњачка Бања, чији су представници присуствовали трибини.




Говорили су Маја Недељковић, књижевница, потпредседник удружења Миодраг Којић, а симпатије публике освојили су руски песник и појац Јуриј Качајев као и најстарији учесник, професор руског језика Властимир Терзић Лале. Идеју о спомен обележју ћирилици, опанку и шајкачи популарни чика Лале изнео је архитектонском тачношћу. Врњачка Бања би спомеником ових трију српских симбола била прва у Србији која би, како то рече књижевница Маја Недељковић, бар мало допринела спајању ванвременске вертикале и временске хоризонтале.



У послеподневним часовима Новоселци су наставили са изванредним програмом. Након химне, трстеничко позориште, за које само кажу да је аматерско, представило се у новоселској основној школи представом „Небеске шајкаче“. Трстеник мора да буде поносан зато што је стасала још једна родољубива генерација. „Баладе са Зејтинлика“ Милосава Буце Маринковића, режисер Милош Милошевић Шика, с правом је уврстио у репертоар Позоришта на Теразијама, захваљујући пре свега Душану Јовићу, прваку трстеничког позоришта, који изванредно предводи ову младу дружину.



По завршетку представе мештане је поздравио пуковник Веселин Шљиванчанин који се топло примљен од стране становника Новог Села.

Дружење је настављено код најпознатијег фудбалера Новог Села репрезентативца Небојше Карамарковића, сада познатог бањског угоститеља.



Управни Одбор Српског удружења „Ћирилица“ Београд захваљује се новоселцима на братском пријему и изванредној организацији.

Приредио: Милорад Ђошић, члан УО
Извор:  Српско удружење „Ћирилица“ Београд у Врњачкој Бањи

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!