Владимир Сучан: О сјајној идеји демилитаризације великих делова ДНР и ЛНР (сличној оној која је Србе усрећила)

О сјајној идеји демилитаризације доброг дела Донбаске и Луганске републике под Другим минским споразумом

РТ извештава: "Успостављање демилитаризоване зоне у југоисточној Украјини и почетак мировних разговора између Кијева и побуњеника је прва тачка дневног реда разговора "Нормандијске четворке" у белоруској престоници Минску, у среду, како је извор рекао за РИА Новости. Очекује се да ће Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), и Немачка и Француска у разговорима инсистирати на томе да Русија преузме одговорност за успостављање демилитаризоване зоне у југоисточној Украјини, додатно је саопштио извор. Међутим, Русија, сматра да би ОЕБС требао да буде одговоран за успостављање демилитаризоване зоне. Те предлоге су у Москви у петак изнели немачки канцелар Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд у разговору са Владимиром Путином, рекао је извор. Руски амбасадор при ОЕБС-у, Андреј Келин, рекао је за РТ да идеја о демилитаризованој зони у југоисточној Украјини "постоји". "Али нама је потребно више детаља: Колика ће зона бити? Какво се оружја може држати у овој зони? Осећам да неко може доћи до идеје да то треба да буде зона потпуно без оружја, само са полицијом или онима који би носили само ручно ватрено оружје", рекао је он."

Запад је скинуо прашину са идеје о "демилитаризованој зони", онаквом каква је снажно наметнута и коришћена против Срба у Босни, а сада се примењује на Донбас. Они који то памте нека се присете како је "демилитаризација" Озрена поништила резултате српске офанзиве. Како ми је тада рекао један Србин који је радио за Бошњаке, да резултати српске офанзиве нису на тај начин преокренути, Срби би извојевали одлучујућу победу и ушли у Сарајево.

Наравно, Запад је тада инсистирао на томе да Срби повуку тешко наоружање из околине Сарајева, а што је, касније, у великој мери омогућило офанзиву Бошњака. Сада је "мировна" идеја да повуку своје тешко наоружање браниоци градова Доњецка, Горловке и Луганска. Човек просто мора да се диви памети иза западне иницијативе - да Русија треба да буде та која ће Доњецкој и Луганској Народној Републици наметнути демилитаризовану зону - очигледно у интересу Кијева и НАТО-а. Судећи по вестима, руским дипломатама се идеја допада исто онолико колико су подржали сличну иницијативу примењену 1990-их над Србима. Историја је иронична.

Када је у питању демилитаризација (великог дела територија Доњецке и Луганске Народне Републике), поставимо себи само неколико и то врло једноставних питања:

1. У овом случају, коме таква демилитаризација (потпуно повлачење са положаја) више иде у корист - браниоцима или страни која се припрема за евентуални напад и офанзиву?

2.  Да ли ће таква демилитаризација зауставити снажну нацификацију украјинске државе или ће јој омогућити да се развија?

3.  Ако се погледају величине територија у питању и ако се узме у обзир њихова витална важност за Доњецку и Луганску Народну Републику као функционалних ентитета, ко ће имати више користи од такве демилитаризације (са зоном широком можда и свих 70 км)?

4.  Да ли је потребно,  да би се спречило хунтино континуирано гранатирање Доњецка, Горловке и других градова, да се милиција, која брани те градове, повуче и остави их незаштићеним?

5.  Није ли Јанукович такође демилитаризовао и уклонио своје снаге - први и пре него што је уклоњен - и такође у складу са споразумом и гаранцијама исте те Немачке и исте Француске?

Политика никада није оборила основни аксиом: ко има "чизму на земљи" и монопол над насиљем на датој територији тај има и власт над њом.

Демилитаризација има смисла у одређеним случајевима, као корејском, на пример, када демилитаризована зона означава не само ефикасну границу између две државе, већ и одбрањиву границу, одбрањиву без поништавања или ефективне демилитаризације било које од две државе.


Аутор: Владимир Сучан
Извор: Vladimir Suchan: Logos politikos: On the splendid idea of demilitarization of much of the Donetsk and Lugansk Republics under Minsk 2.0
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

2 коментара:

  1. Lepo je podsetiti na iskustva Srba sa demilitarizacijom i uopste NATO zlocincima. Meni recimo osim samog pojma nista drugo ne ukozuje da ce LNR i DNR imati nekih vecih problema ukoliko povuku svoje snage iz prostog razloga sto ce u tom prostoru biti zajednicke snage Evrope i Rusije. Ruska Vojska kao garant mira je do sada pokazala izuzetan nivo profesionalnosti, a Gruzija je pokazala i odlunst Ruske drzave da zastiti svoje mirovnjake. Takodje i ptice na grani znaju da pustanje niz vodu Rusa u Ukrajini za Rusiju je kraj price i nema sanse da ce Kremlj odstupiti od svojih nacionalnih interesa nikada vise i ni na jednoj tacki na celoj planeti. Treba podrzati ovu mirovnu inicijativu i izuzetno oprezno paziti na ponasanje zapada u odnosima sa Ukrajinskom Vojskom. Ne bih voleo da ovo bude predah za pregrupisavanje naci Kijeva i jacanje Ukrajinske armije i kroz neko vreme ponovno pocinjanje borbi.

    ОдговориИзбриши
  2. "Meni recimo osim samog pojma nista drugo ne ukozuje da ce LNR i DNR imati nekih vecih problema ukoliko povuku svoje snage iz prostog razloga ..."

    А Руси у Естонији, на пример? Тамо их је 25%.и не дају им да писну. Шта по том питању ради Русија?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!