Зашто су руски космонаути носили пиштоље и мачете у свемир?

Троцевни пиштољ руског космонаута у комбинацији са секиром (© Wikipedia/ One half 3544)

Популарни мит да су руски космонаути путујући у свемир били опремљени оружјем уствари је истина, а питање зашто је то било тако открио је руски космонаут који је у свемир носио пиштољ у комбинацији са секиром.

"Мит" да су совјетски космонаути били наоружани пиштољима био је жижа интересовања на руским форумима у последњих неколико година.  Недавно је откривено да је тај "мит" уствари истина.

Руски космонаути се нису спремали за борбу против ванземаљаца или космонаута НАСЕ, ипак?

Упркос бројним претпоставкама зашто су Руси преузели такав ризик, разлог је био прилично једноставан, а то је, да посада може да се одбрани од медведа у случају да слети на простор удаљених тајги. Троцевни пиштољ у комбинацији са оштрим сечивом могао се употребити чак и за сечу дрва.

Совјетски научник Борис Черток у својој књизи "Ракете и људи" описује један догађај који се десио 1965. године по слетању "Восхода 2"  са посадом  Алексеј Леонов и Павел Бељајев. Космонаути су слетели у рејон тајги у подручју северног Урала, а служба трагагања и спашавања није могла да дође до њих неколико дана, пре свега због  густе шуме и снега. Писац описује тренутак када су из хеликоптера видели медведа који се кретао ка ватри где су космонаути оформили логор.

Алексеј Леонов 
Павел Бељајев
Недавно је и писац Џејмс Симпсон рекао за Инквизитор "имати пиштољ у летилици таквог типа (танки зид), која је ипуњена кисеоником звучи лудо, али Совјети су сигурно имали свој разлог".


Најновијом технологијом и ГПС навигацијом, посаде још мање имају потребе за ношењем наоружања, али сетимо се да су некад чак и топови улазили у "опрему за преживљавање".


Извор:Why Did Russian Cosmonauts Carry Shotguns and Machetes in Space? SPUTNIK
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!