АП: Си Ђинпинг планира своју прву државну посету САД


ПЕКИНГ (АП) - Један од важнијих кинеских дипломата је у понедељак рекао да председник Си Ђинпинг планира да крајем године учини своју прву државну посету САД - извештавају кинески државни медији.

Званичне новине "Чајна дејли" су цитирале кинеског амбасадора у САД, Цуи Тјанкаја, који је рекао да су кинески и амерички званичници разговарали о посети и да, како је Цуи рекао кинеским новинариома у недељу, датум посете још није одређен.
Сузан Рајс, саветник за националну безбедност САД, у петак је изјавила да су САД у државну посету позвале и Сија и јапанског председника Шинзо Абеа

Си се последњи пут састао са америчким председником Бараком Обамом у новембру, после скупа Азијско-пацифичке економске сарадње у Пекингу. Њих двојица су се већ једном срели, на ранчу Ранчо Мираж у Калифорнији, током Сијеве неслужбене посете Сједињеним Америчким Државама јуна 2013. године.

САД и Кина сарађују на низу важних питања, међу којима су и обавезе у смањивању емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште, ефекат који се окривљује за климатске промене. Две највеће привреде на свету су се и дипломатски сукобљавале на неколико фронтова, САД су оптуживале Кину за информатичку шпијунажу и акције у вези њених територијалних претензија у Источном и Јужном кинеском мору.


Извор: Асошиејтед прес
Превод: Ћирилизовано за Правду

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!