Фонд стратешке културе - незнање или нешто горе?

Српском издању "Фонда стратешке културе" дугујем много, као и сваки српски читалац који воли своју земљу, Русију и који би да мисли својом главом, за шта су гориво информације. Повремено се нађу пропусти, лично нисам нити могу бити задовољан како су администратосрко-уреднички ентитети повремено преносили чланке које сам превео, али то су релативно ситне ствари, најзад, ко ради тај и греши.

Али начин на који је чланак (од цигло једног пасуса) Вести - Русија спремна Индији продати још МиГ-29 војних зракоплова | Фонд Стратешке Културе - електронско издање преузет с хрватског сајта advance.hr - online list za vanjsku politiku i ekonomiju је или потпуно одсуство ма и најелементарнијег познавања рада на медијима генерално, које указује и на недостатак општег образовања бића које је ово доле приредило, или свестан чин оцрњивања медија којем се верује, пре свега, зато што је руско гласило - на српском. Да ли је ђубре доле написано на српском језику? Није. У српском, чак ни у ватиканоидној верзији, а ваљда ни у Индији, не постоји "Неw Делхи", не користимо ни војни "зракоплов", а о синтакси и да не говоримо.

Дакле, особу која је на овакав начин приредила вест/чланак/пасус хрватске продукције и пустила га на руско-српски медиј треба препоручити "колегама" с Б92 или Блица. Нашло би се, сигуран сам, за њу места и на Дојче веле или каквом медију које радијски, телевизијски и интернетом ослобађа "Еуропу", али јој ту где јесте место није.

Ни ономе ко је одговоран што је овако нешто изашло пред српског читаоца.

Или нам то Фонд стратешке културе оваквим "урадком" нешто поручује? Као што језиком који користе чине Б92, Блиц, Дојче веле, Радио Слободна Европа...


Александар Јовановић - Ћирилизовано


Русија спремна Индији продати још МиГ-29 војних зракоплова


Из Русије су поручили како су спремни Индији продати додатне МиГ-29 војне зракоплове уколико се Неw Делхи одлучи се повећање своје постојеће флоте. Подсјетимо, недавно су објављене информације како ће Индија највјеројатније одустати од купње француских Рафале војних зракоплова, а у томе Русија види своју прилику. Москва је задњи пут Индији продала 29 МиГ-29 зракоплова у сијечњу 2010. за износ од 1,2 милијарде УСД.

http://www.advance.hr/vijesti/rusija-spremna-indiji-prodati-jos-mig-29-vojnih-zrakoplova/

2 коментара:

  1. Mislim da to nije namjera, nego da Rusi pisu te clanke. Ruski je puno vise slican "novom" Hrvatskom nego Srpskom, zahvaljujuci tome sto su Hrvati vratili dosta starog slovenskog jezika, a mi Srbi jos uvek govorimo Austro-Ugarski osakaceni jezik sto nam je izdajica i njemacka sluga Vuk Karadzic podmetnuo, koji sa Staroslovenskim nista vise nema zajednicko.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravi spomenuti - u konkretnom slucaju, "zrakoplov" je izvorno slovenski izraz, dok je "avion" francuski.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!