Распиривање српске љубави према Грцима

Александар Јовановић: Каже "Грци најстарији народ на Балкану". Е, ово је већ лукаво. Вероватно није потекло од СНС-оваца, али се неко добро досетио како да код Срба омрзне све популарније Грке, Сиризу и (поред живог "нашег Вучка") Алексиса Ципраса. Још ако се Јован. И. Деретић јави да брани "научно доказану" репутацију Срба као најстаријег народа у Европи, на Земљи и шире, онда... Замолићемо вас да се не потресате. И да имате у виду ко је организовао трибину  "Ко је први дошао на Балкан". Треба се мало реванширати за те силне милионе, пуне јасле и - спас од затвора. Потражите сами мало штива о тзв Центру за промоцију науке, а за почетак извол'те ово: Реклама скупља од науке | Друштво | Novosti.rs

Идејно решење Центра за промоцију науке урадио је аустријски архитекта Волфганг Чапелер
Преносимо вам "вест" са.веб-сајта РТ Војводине Једноставно је тако било најзгодније, на ћирилици је. Потекла је од Танјуга, али су је пренеле и остале домаће преститутке, проверите.

Грци најстарији народ на Балкану

БЕОГРАД -
Први досељеник Балкана је хомоеректус, који је дошао из Африке пре око пола милиона година, речено је вечерас на трибини "Ко је први дошао на Балкан", а стручњаци сматрају да су Грци најстарији староседеоци Балканског полуострва.
Еволуционисткиња Биљана Стојковић је казала да су у Србији пронађени фосили тог хомоерекртуса, који је настао у Африци пре око 1,8 милиона година.
Она је додала да је од те врсте настао савремени човек пре 200 хиљада година, који се потом населио у Европи, пре око 40 хиљада година.
Бета/АП (Dimitri Messinis)
Бета/АП (Dimitri Messinis)
Историчар и византолог Радивој Радић истакао је да прве писане податке о Србима и Хрватима и њиховом досељавању на Балкан пружа спољнополитички приручник "Спис о народима", који је написао византијски цар Константин Седми Порфирогенит средином десетог века.
Према његовим речима, Словени се први пут помињу на Балкану у историјским изворима у шестом веку.
"Они су у време византијског цара Јустинијана прелазили Дунав и спуштали се до топлих мора и зидина Цариграда, пљачкали и враћали се назад", рекао је Радић.
Он је поручио да је први дужи боравак Словена на Балкану забележен у периоду између 580 и 581. године, када су они надирали у Хеладу, околину Солуна и Тракију и "покушали да опседну Солун".
"Исидор из Севиље каже Словени су одузели Грчку Грцима", рекао је Радић.
Трибину "Ко је први дошао на Балкан", организовао је Центар за промоцију науке.


Извор: Грци најстарији народ на Балкану - Радио-телевизија Војводине
За Магацин - нациомални портал приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!