Генијалан пропагандни потез хрватске владе


Када сам први пут прочитао вест остадох запањен: "Хрватска брише дугове хиљадама најсиромашнијих грађана у оквиру плана "нови почетак"'.

Помислих, да ли је могуће? Влада или банкарски систем да уистину чине нешто иоле корисно за сиромашне?

Влада да одише добротом и банкарски систем, који, уместо да брине о профиту, дарује сиромашне?

Не бива. Пре свега, ништа није бесплатно. Чак и да постоји банка које ће "дати" новац, то би значило да је тај новац узет од банчиних деоничара.. И да постоји влада која би "давала" новац, тај новац би био изнуђен новац (порески). А да постоји централна банка која  "даје", то би био наштампан новац, што значи инфлацију, што би, у овом случају, значило девалвацију хрватске куне.

Авај, после само минуте читања, јасно је да нико никоме не даје ништа... осим себи.

Испоставило је да је сав/већи део новца који треба да буде "дат" новац из неквалитетних кредита. Другим речима, да особа која дугује новац или нема новца да кредит врати или уопште нема такву намеру. Другим речима, ово је за банке - отпис.

Дакле, оно што се стварно дешава је то да хрватска влада узима новац од хрватског народа (пореза) и даје га банкама да покрију губитке!

Али у овој генијалној пропагандној и ПР представи хрватска влада је то тако спиновала као да помаже сиротињи!

Веома сам изненађен што се пропаганда америчких федералних власти није показала толико напредном.

Шеснаест билиона долара из Федералних резерви датих за извлачење банака из финансијске кризе 2008. године требало је уобличити како то Хрвати урадише, у нешто насловљено као "Помоћ сиротињи".

Али, добро. Ценим да разлог што се тако нешто не ради лежи у томе што је амерички популус генерално потпуно заглупљен и да га исувише интересују фудбал и пиво да би приметио да му Федералне резерве живот исисавају.

Аутор: Џеф Бервик
Извор: The Dollar Vigilante
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал


1 коментар:

  1. Браво за превод и за запажање. Могу да ти кажем да је и у Италији и по Европи ова вест толико позитивно прошла да ми је било скоро немогуће да поверујем у то, управо зато што се ради о њиховим светињама (банкама) које некоме нешто поклањају, што би био светски преседан.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!