Пуковник Касад: О Дебаљцеву


Дебаљцевски обруч заправо још увек постоји, али му је тек пар дана преостало. Према званичним подацима ДНР, у пределу Дебаљцева је у обручу остало још око 500 људи, који нису успели да преко поља нађу свој северно од пута М-103, а нису се ни предали. Организоване команде код остатка опкољених снага практично нема - то су остаци снага које су утеране у дебаљцевски џеп. НОС су до 21. фебруара заробиле више од 250 различитих возила: тенкова, пешадијских борбених и оклопних возила, артиљеријских система, камиона итд. Заробљене су и велике количине муниције и лаког наоружања. И биће их још.

Хунта је после потписивања споразума о уклањању тешког наоружања ефективно приморана да призна да подручје Дебаљцева држи ДНР и да су на тај начин војне снаге ретроактивно измениле Минске споразуме. Снаге које су изашле из обруча су се повукле према Артјомовску, ради прегруисавања и попуне. Једна од батаљонских тактичких група са подручја Артјомовска је распоређена на Светлодарск, да учврсти нову линију фронта. Другу групу држе у резерви за случај напада из правца Попаснаје и Красни Пахара.

Завршетак борби за Дебаљцево ће с једне стране редуковати укупни интензитет војних дејстава, али гранатирање Доњецка и Мариупоља показује да ће примирје бити по обрасцу примирја од јесенас. ДНР је већ службено упозорила хунту, да ће народне републике, буде ли се садашња ситуација наставила, морати да напусте Минске споразуме. Следствено, наставак гранатирања после Дебаљцева ће значити да хунта следи управо такав сценарио.

У међувремену, хунта тера ли тера са причом о испорукама "дефанзивног оружја за мир", надајући се да ће САД убрзо почети са његовим испорукама. Потези као што су одузимање акредитација скоро свим руским медијима, директно оптуживање Русије и Суркова да су умешани у убијање протестаната 20. фебруара прошле године, и развијање комплекса мера против "руске агресије", прилично добро показују каквим путем хунта жели да настави. Сигуран сам да ћемо у наредним данима видети доста отворених антируских акција, које немају ништа заједничко са решавањем сукоба компромисом.

Истовремено, опет се почело с нападима санкцијама на Русију, али сада, уз наметање давно "обећаних" санкција, чујемо и нове претње САД и ЕУ. Као што се могло предвидети, траже да Русија једнострано примењује Минске споразуме. Наравно, тако нешто од хунте не захтевају, јер су јој САД давно дале индулгенције. Санкције ће бити усмерене углавном на банкарски сектор и индустрију нафре и гаса. САД и ЕУ углавном игноришу хунтин проблем с Дебаљцевом, јер у главној игри значај Дебаљцева није нарочито велик, а што ДНР и ЛНР допушта да докусуре хунтину дебаљцевску групу - без много ретрибуције чак и после Минских споразума. Али ће Запад нова војна дејства на другим локацијама, и изричито, третирати као прекршај споразума од стране РФ и народних република, што ће водити до повећавања притиска санкцијама.

Генерално, после завршетка борби под Дебаљцева добићемо формат примирја од јесенас, које ће трајати неодређено време. Ниво међународних тензија око грађанског рата у Украјини ће зависити од интензитета гранатирања и ватрених дејстава.

П.С. Што се тиче јучерашњих прича о могућој скорашњој Захарченковој оставци, за њих још нема поузданих потврда (углавном се цитирају Захарченкове речи од октобра, када је покушао да поднесе оставку, али му је она одбијена), мада је сасвим извесно да ће у догледној будућности доћи до кадровских пермутација у војном и политичком руководству ДНР.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!