После напада на Велику синагогу у Копенхагену јеврејске вође траже...

Велика синагога у Копенхагену (Фото: Википедија)
После напада на синагогу у Копенхагену, јеврејске вође позивају власти да заштите локалну јеврејску заједницу и да се супротставе исламистичком екстремизму

Неколико сати после смртоносног напада и пуцњаве испред Велике синагоге у центу Копенхагена, главни јеврејски лидери су позвали власти да заштите локалну јеврејску заједницу и у глобалну борбу против исламистичких екстремиста.

"Уверени смо да ће данска влада предузети све неопходне мере да би одговорни за овај напад били приведени правди и позивамо их да заштите локалну јеврејску заједницу од антисемитског насиља", рекао је председник Светског јеврејског конгреса Роналд Лаудер.

"Ови напади у Копенхагену су уследили после сличног, бруталног таргетирања Јевреја и осталих у Паризу и широм Европе", додао је он. "Европске владе треба да признају да смо суочени са опаким новим таласом антисемитизма и насиља. Од највеће важности је да Европа стане на крај овој све већој опасности."

Лидери јеврејске групе за људска права из Центра "Симон Визентал" кажу да би напад требало да натера светске лидере да се суоче са претњом исламског екстремизма.

"Напади у Копенхагену су уследили после недела исламистичких терориста у "Шарли ебдо" и "Суперкошер" у Паризу", кажу оснивач и декан Музеја центра "Симон Визентал" Марвин Хјер и помоћник декана рабин Абрахам Купер. "Време је да светски лидери признају да ова пошаст има своје име: исламски тероризам. Време је да цивилизовани свет предвођен Сједињеним Америчким Државама сузбије пошаст исламског фундаментализма који прети мирољубивим људима свих вера, као и слободи изражавања и вероисповести које су нападнуте у целом свету."

Према извештајима, у нападу је један цивил погођен у главу, а два полцајца устрељена у раме односно ногу.  Званичници кажу да се још не зна да ли је овај напад повезан са ранијим смртоносним нападом на кафе у граду.

Званичници кажу да је претходни напад у којем је један мушкарац погинуо после стотина испаљених метака у кафићу Krudttoenden Cafe највероватније био терористички напад.

Кафе је био домаћин дебате о слободи говора којој су присуствовали шведски уметник Ларс Вилкс, коме је прећено смрћу због његових карикатура пророка Мухамеда.

Дански премијер Хеле Торнинг-Шмит је после првог напада рекла: "Ми сматрамо да је сада сигурно да је то био верски мотивисан и према томе терористички напад. Ову ситуацију схватамо веома озбиљно. Ми смо широм земље у стању високе приправности, а наш главни приоритет у овој фази је што пре ухватити починиоце."

Ћирилизовано: Напади на уметничке и јеврејске душе у Паризу, па варијација на исту тему у Белгији, затим опет на Јевреје, "уметника" и публику му у Копенхагену - ето нама, мало по мало, европског 11.9. И рата против терора. Рата. А Сви ратови су банкарски ратови...

Белгија: Падобранци чувају "локалну јеврејску заједницу"

Извор: After Copenhagen Synagogue Attack, Jewish Leaders Urge Authorities to Protect Local Community, Fight Islamist Extremism | Jewish & Israel News Algemeiner.com
О извору: The Algemeiner су "америчке јеврејске новине с најбрже растућим тиражом..."
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!