Погрешно и злобно цитирање Путина! Русија ће одговарити пуном мером!

Владимир Путин (фото Алексеј Николски / РИА Новости)

Забилажење правила извештавања у западним медијима, при опису Русије , граничи се са отварањам ловне сезоне. Уз малу помоћ западних званичника, исти могу цитирати председника Руске Федерације Путина, описивајући његов говор као агресиван, иако заправо ништа слично није  рекао.

У последњих неколико месеци уочене су двe "случајности"  када је председник Путин погрешно цитиран. Прва је била када је он  "наводно" о Украјини говорио са освајачким тоном. Новинар листа Ла Република  изјавио је да је Путин онда рекао тадашњем председнику Европске комисије Хозе Мануел Барозу, да "може држати Кијев недељама". "Хвалисање", откривено од стране европских званичника на састанку савета, убрзо је пало у воду, пошто је Москва рекла да ће објавити транскрипт целог разговора да су Европљани признали да су речи извучене из контекста.

Читајте: ЕУ признаје да је Путинов коментар о олуји на Кијев извучен из контекста

Вероватно још скандалознији инцидент изазвао је бивши пољски министар спољних послова Радослав Сикорски, који је изјавио једном политичком часопису, да је чуо како је Путин још 2008. године предлагао председнику Владе Пољске Доналду Туску, да те две земље  поделе Украјину. Званичне службе су, после негативних реакција, како руске тако и пољске стране, изјавиле да Путин уствари никада није изнео тај хитлеровски план, додајући да се двојица званичника и нису састали у време те наводне изјаве.

Читајте: Украјински заокрет Сикорског: Бивши министар спољних послова одустао од скандалозне изјаве о подели Украјине

 Хозе Мануел Барозо  (фото Сергеј Гењејев РИА Новости )

 Москва сумња да су оба инцидента део скривене кампање против Русије.

"Не сумњам  да је читава ситуација напумпана и да је ово уствари смишљена акција 

против Русије",  рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за канал Лајф њус.

Да ли је било злобе у писању неких наших западних колега, који су преводе неких садржаја поверљивих разговора претворили погрешно тумачење?

Можда су неки људи одлучили да покажу  лојалност својим прекоокеанским пријатељима, трчећи као ждребе пред руду и тако појачавајући антируско расположење у Европи, рекао је Лавров.

Читајте: Русија је спремна да препозна украјинске парламентарне изборе - Лавров

Москва ће убудуће одговарати на сличне инциденте, онако како је разоткрила и Барозово понашање.

"Мислим да смо нашли најбољи противотров - одмах ћемо рећи да смо спремни да објавимо комплетан транскрипт разговора, као што је то било са Барозом и са неким другим личностима", рекао је Лавров.

"Ми немамо шта да кријемо. Неке су ствари поверљиве, али ми се не мешамо у ничије унутрашње послове, а према овој теми ћемо се односити филозофски", нагласио је министар Лавров. 

Радослав Сикорски (фото Алексеј Даничев РИА Новости)

Прекор руског министра уследио је пар дана после кључног говора председника Путина, када је оптужио САД за дестабилизацију глобалног политичког система, наглашавајући њену себичну и лицемерну политику после пада Совјетског Савеза.

Лавров је такође био жртва погрешног цитирања 2008. године, када је Русија одговорила на напад Грузије на Јужну Осетију, када су убијени тамо стационирани руски припадници мировних снага. 

Тада је британски лист Телеграф објавио да је Лавров псовао у разговору са доста млађим британским колегом Дејвидом Милибандом, и наводно му рекао: "Ко си ти да ми држиш ј....е лекције"? Псовање су оповргла оба министарства, и руско и британско.

 


За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!