Порошенко тражи западне мировњаке! Да ли је то почетак поделе Украјине?


Ситуација се брзо развија, јер Порошенко је одмах после "победе" код Дебаљцева изашао са следећом иницијативом: у Украјину позвати полицијску мисију из ЕУ са мандатом УН за мировну операцију, и одржати међународне војне вежбе. Одмах је упозорио да је о овим одлукама у Минску разговарао са Русијом, Француском и Немачком. Јасно је због чега, јер је потребна сагласност сталних чланица Савета безбедности УН да се то изведе.

Што је несумњиво велика ствар, јер може значити само једно: Русија заједно са Европом и Порошенком пристаје на де факто поделу Украјине, на сфере утицаја које ће бити под контролом војника са функцијом мировњака. Само по себи је јасно да ће Донбас прихватити само Русе, Белорусе и снаге из земаља обухваћених Уговором о колективној безбедности (ОДКБ), а да ће Кијев пристати само на војску из ЕУ. Овде треба да се буде начисто да говоримо о ЕУ јединицама (ЕУРОФОР-у, који је деловао као независне војне снаге у неколико сукоба), а не о НАТО-овим, и нарочито не о америчким јединицама. Ово је важна разлика, зато треба бити опрезан, јер Порошенко и Вашингтон могу да пробају да зафркну.

Када смо већ код муљања, Порошенко и Запад предлажу поделу Украјине дуж њене садашње границе са ДНР и ЛНР, да не би изгубили још територија у случају рата. Нисам сигуран да би то био добар избор, јер садашња величина Новорусије је далеко од тога да буде оптимална. Али све зависи од изабране стратегије: или наставити с дављењем хунте, а прекид ватре искористити за јачање сопствених снага и стварање нових "џепова" (у том случају се не може пристати на мировне снаге), или изабрати опцију мирног економског одумирања кијевског режима, слом за који неће требати много времена, па кад се деси онда лепо угостити мировњаке, да конфликт замрзну пре директног сукоба са Западом. Дакле има ту много ствари о којима треба попричати. Можда су због њих 16 сати састанчили у Минску? 

Коментар Џ. Хоук, преводиоца с руског на енглески: С обзиром колико су одребе о примирју биле оскудне, врло је вероватно да се у Минску говорило о сферама утицаја. Нема шансе да им је за "пакет мера" које ће сви одмах игнорисати требало 16 сати! Међутим, сва три светска лидера су као била заинтересована за смиривање ситуације. Шта мисли Порошенко је небитно - Русија, Немачка и Француска заједно држе будућност Украјине у својим рукама, али не и Вашингтон. Штавише, Путин је споменуо да су мировне снаге пожељне у оваквој ситуацији, али се такође осврнуо и на административне границе Доњецке и Луганске области, мада споразум Минск 2 не спецификује границе Новорусије. Дакле, заиста ту има много детаља о којима треба попричати.

Други извори су објавили да је позив на упућивање мировних снага упутио и Савет за националну одбрану и безбедност, на чијем је челу Александар Турчинов. Изгледа да им ратно стање ипак није у плану, Украјина се по свему судећи креће ка деескалацији сукоба. Видећемо да ли ће се тај тренд наставити. Једно изгледа релативно сигурно: ни Меркелова ни Оланд не би да виде НАТО снаге у Украјини - јер би деловале провокативно, што значи да је бенигнији ЕУРОФОР највероватнији кандидат за миротворну мисију. А да ли ће бити употребљен, па... питање је како би прошао са "Десним сектором" и "добровољачким батаљонима", будући да је Запад "издао" Украјину у њеној "цивилизацијској борби" против Русије.


Аутор: Руски маљчик
Изворни текст на руском: Записки наивного человека - Порошенко призывает миротворцев Запада! Раздел Украины начинается?
Превод са руског на енглески: Џ. Хоук
Извор:Poroshenko asks for peacekeeping troops. Prelude to the partition of Ukraine? - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!