Погибе Борис, роб гранта (приказ коментара руских блогера)

Њемцов са Јушенком за време "наранџасте рволуције" у Кијеву
Александар Јовановић за Ћирилизовано: Ово је избор коментара руских блогера, које је, за нас који не знамо руски - најмузикалнији језик на свету, на енглеском језику објавио веб-сајт Fort Russ. Тамо је избор много шири, и за сваки коментар има линк ка оригиналном, руском тексту.

Не знам како ви ово примате, али мени се чини да је слично у Србији давно виђено. С тим да је политичар коме је била намењена улога жртве преживео (главом су платили они поред њега) и наставио, али дисциплинованије,  да ради за оне који су хтели да га принесу на олтар сопствених интереса и обједињавања опозиције, а да ће она украјинска мученица тешко добити какву синекуру или нови задатак, рецимо у руском државном архиву, пре ће завршити где је и овој "нашој" место.

Генерал Јермолов

Погибе Борис, роб гранта

Нема више Бориса Њемцова. Не, покојник није био добар човек. Био је русофоб, лопов и издајник. Знао сам га лично, мада површно... С њим је било забавно разговарати...

Сада ће либероиди да кукају и криве Путина... Порошено ће покојнику доделити Орден "Небеске стотине" и склопљених руку молити црног Мордора да га спаси од Саурона Владимировича. Мекејн, Сакашвили и други, назив којих је Легија, од Бориса ће сада направити транспарент и њиме махати по Сенату и другим пристојним местима. Укратко - још једна провокација. Од истих провокација које је сам Борис правио да би засеравао Русију и Путина. Али овога пута су употребили њега.

Он је, наравно, био против таквог финала, али пријатеље - власнике није више интересовало његово мишљење. Исувише је грантова отишло Борји, а без резултата. Али сада се од црне овце добило бар клупче вуне. Још једна ствар због које ће оптуживати Путина:

Заменик генералног секретара НАТО-а, Вершбоу:"Шокиран сам убиством опозиционог лидера Бориса Њемцова. Још један трагичан губитак за слободу Русије." У жалости су и Мекфол и Мекејн.

И још гласова из клозета: "Најозбиљнији злочин. Немам речи. Политичку одговорност сносе цела влада и председник." - Григориј Јавлински (@gr_yavlinsky).

Порошенко: "Борис је био мост између Украјине и Русије. Срушио га је убицин метак. Мислим да то није случајно. RIP"

Па, идеју је сам Борис дао своме власнику. Када је рекао да Путин хоће да га убије (као да је Путин давао пет пара на њега).

Таква прилика се не пропушта. И нису је пропустили. Сада су сви  "Je sui Boris". Али то Борису помоћи неће. Изиграли су га као обичног папка. А он је себе сматрао паметним. Да ли је заиста својим пријатељима веровао до те мере да је мислио да од њега неће направити још једну Политковскају?


Ел Мурид

Њемцов је убијен стриктно за извоз. У то нема сумње. Безначајност наше опозиције чини да наше власти нежно и с љубављу негују ту мочвару, јер на фону тог јада изгледају као права ствар...


Варјаг 2007

Њемцов је убијен да би оживео опозицију

Сироти Њемцов је убијен да би се повећао број учесника "Пролећног марша" планираног за 1. март.

Његов леш треба да делује као струјни удар и оживи опозицију.

А либерали су толике овце да ће поверовати да је Путин убио Њемцова таман за марш. Зато што је тиранин, а тиранин увек мора да неког убије.

Сведок убиства је била украјински модел Ана Дурицкаја. Интересантно, у Њемцова сручише шест метака, а сведока оставише живог.


Лев Шарански

Ово је упозорење нашој опозицији, да када већ узима новац од Запада мора више да се потруди.


Трећи Рим (Tertiaroma)

Да ли је хунта главни организатор убиства Њемцова?

"Треба напоменути да талас оптуживања руских лидера за учешће у злочину не долази из саме Русије", каже директор Центра за поллитичке анализе, Павел Данилин. "Чак се и најрадикалнији руски либерали држе изјава саучешћа и не журе са оптужбама."

Али украјински интернет врви од хистерије која се не може превидети. "Прве директне оптужбе за убиство појавиле су се на украјинским медијима и блоговима", каже Данилин. "Штавише, Украјина се одмах присетила недавног Њемцовљевог интервјуа за "Собеседник", у којем каже да ће га власти убити, али постојање тог интервјуа доказује да је власт последња која би имала користи од убиства овог политичара."

"Руске власти у принципу нису заинтересоване да убијају политичаре, а посебно овог, који није био толико лош момак", каже аналитичар. "Политичар је био лош, али не баш лош човек. Његово убиство не би никоме донело на тежини и снази. Никоме."

"За мене је сасвим очигледно да је ова провокација изазвана споља, да је злочин који је или  починила украјинска обавештајна служба или неко други у интересу Украјине", закључио је Данилин.


Извор: Fort Russ
Са руског на енглески превела: Кристина Рус
Превео: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!