Пуковник Касад: Мински споразум већ почео да се распада


Као што се и очекивало, Мински споразум је већ следећи дан по по потисивању почео да се распада.
1. Руска Федерација је демантовала Порошенкову тврдњу да ће Савченкова бити ослобођена, да су то пусте жеље хунте и да ЕУ и Русија никада нису дали такво обећање.

2.  Хунта је, кроз уста свог министра иностраних послова Климкина, "приопћила" да је амнестија лидера ДНР и ЛНР немогућа, што је у директној супротности са једном од тачака Минског споразума. Хунта такође пориче да има било какве обавезе "гледе" статуса Донбаса.

3.  ЕУ је потврдила да санкције Руској Федерацији неће бити укинуте, шта више, да ће бити уведене нове после 16. фебруара (продужиће списак "личних санкција" против грађана ДНР, ЛНР и РФ).

4.  Ефективно, САД и ЕУ сваљују на Русију одговорност за примењивање Минског споразума и само у случају да буду задовољни с оним што је Москва учинила могуће је укидање неких санкција.

5.  Трансфер "Мистрала" Руској Федерацији је такође стављен у директну везу са применом Минског споразума, али за сада нема одређених услова, како каже Француска.

6.  Нико није одбацио питање Крима, оно је просто стављено на страну док Русија у потпуности не имплементира Мински споразум. Што ће рећи, кад Русија потпуно спроведе у дело Мински споразум, неминовно је да ће питање Крима бити стављено на дневни ред.

Све у свему, гледамо исти филм који смо гладали после споразума од 5. и 19. септембра. На Русију је уперен прст, да је она најодговорнија за стриктну примену Минског споразума, а у случају прекида управо ће РФ бити од САД и ЕУ проглашена кривом за ометање мировног процеса. Хунта је већ добила индулгенцију (опроштајницу - прим. прев.) за своја кршења споразума, јер су САД већ објавиле да је смешно ма и помислити да би хунта за тако нешто могла да буде одговорна.

Дакле, највише што се из свега овога може извући је привремено примирје и размена заробљеника.

Хунта је код Дебаљцева и даље у ... неугодној ситуацији - напади од јуче и данас јој нису успели, неће још дуго моћи да крије очигледно.


Извор: Colonel Cassad (in English) - Amnesty is impossible
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!