Меркелкин и Оландов мировни план


Немачки канцелар Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд су у четвртак одлетели у Кијев да промовишу нови мировни план за Украјину. Детаљи овог плана нису познати у тренутку док ово пишем, али се верује да би по њему конфликт требао да буде замрзнут дуж линије фронта. Све стране би признале да су области под контролом побуњеника део Украјине, али да ће у пракси задржати независност. То је такозвано Придњестровско решење.

Они који траже да државе Запада наоружају Украјину свој апел заснивају на теорији да је Русија главна препрека миру. Сукоб ће се окончати тек онда, тврде они, када Русија под притиском натера побуњенике да се измире. Примећујем, међутим, да су за Украјину покретуте две велике мировне иницијативе. Прва у септембру прошле године, која је уследила по страшном поразу украјинске војске код Иловајска у августу месецу, и ова садашња, Меркелке и Оланда, која стиже док се Украјинске оружане снаге грчевито боре да избегну још један, а безизлазнији, пораз у дебаљцевском џепу, где им је неколико хиљада војника у опасности од опкољавања.

У најкраћем, чини се да је мир ближи не када се врши притисак на побуњенике, већ када га трпи украјинска влада. Консеквенце таквог закључка по лоби "Наоржајмо Украјинце" не морају се објашњавати.


O aутору: Пол Робинсон је професор на Одсеку политичких наука Универзитета у Отави, Канада. Пише и предаје о руској и совјетској историји, војној историји и војној етици.
Од истог аутора:Ћирилизовано: Путинов филозофЋирилизовано: Козаци: "Путин је наш император" (и шта то може да значи) и Ћирилизовано: Бесмислене теорије: Хибридни рат
Извор: IRRUSSIANALITY
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!