Пуковник Касад: Укратко о важном


1. Садашњи сукоби на подручју Мариупоља имају за циљ ослобађање раније "ничије земље" коју је хунта заузела за време Турчиновљеве "ПР офанзиве". Чим су Новоруске оружане снаге пресекле аутопут код Логвинова, пунитивци батаљона "Азов" су организовали "офанзиву" према Новоазовску, што је довело до низа ватрених обрачуна на подручју села Широкино.

Медијско прекривање дебаљцевске катастрофе са овом "офанзивом" није успело и убрзо је нестало из вести. Са војне тачке гледишта, хунтина офанзива је заглавила чим су прешли неутрални појас и наишли на одбрамбене положаје НОС. Пре неколико дана је почео процес методичног истискивања хунте из места која је "освојила" и насеља Пишевик и Павлопољ (одакле се "Азов" хвалисао првог дана хунтине "офанзиве") су ослобођена. Генерално, док се наставља с дипломатским маневрисањем око примирја, НОС поново успостављају пређашњу линију фронта.

2. Збирка трофеја расте и наставља се хватање војника опкољене хунтине групације који се крију у Дебаљцеву и околини. Миран живот се полако враћа, онолико колико је то могуће у граду који је страховито погођен ратом. У међувремену, пронађен је један или уништен или оштећен амерички контраминобацачки радар. Хунта каже да су војници 128. бригаде при повлачењу из Дебаљцева успели да га униште, али се види да и сами сумњају у то што говоре. Постоји вероватноћа да су га НОС заробиле и онда ће завршити у Русији, где ће га лепо испитати, као што се десило и са америчким материјалом заробљеним у "Олимпијском рату" са Грузијом 2008. године. (Рожинов текст је писан пре него што су украјинске усташе признале да су непријатељу оставиле "поклон" америчког газде и почеле да се међусобно оптужују ко је за то крив: Ukraine's 128th Brigade commander blamed for losing state-of-the-art US-supplied equipment (Команданта 128. бригаде криве криве што је изгубио најсавременију опрему којом су их снабделе САД) - прим. прев.). У ствари, ова прича показује да забринутост америчке војске што америчко оружје доспева у руске руке није без основа. Подсетимо да је један радар уништен зимус у борбама код Горловке, и да је хунта, званично, три таква радара добила.

Амерички дар
3. И поред све приче о повлачењу тешког наоружања, хунта наставља да концентрише снаге на подручју Доњецка и у округу Волноваха. Увећавају се хунтине групе према Јеленовки и Докучајевску (ранија група је скоро ротирана и стигле су велике пошиљке материјала), што сугерише да хунтини генерали нису одбацили идеју о нападу с југа према Доњецку, северно од Докучајевска.

4. И поред објаве "примирја" и тога што су НОС данас (24. фебруара - прим. прев.) почеле са повлачењем тешког наоружања, хунта наставља с гранатирањем градова Доњецке Народне Републике. И довољно је блесава да гранатира градове ДНР па саопштава да неће почети са повлачењем својих снага док гранатирање не престане. А шта ће прво повући, највероватније ће се ограничити на тешку артиљерију и ракетне системе. За сада. Јер хунта, за сада, не показује претерану жељу да следи пример ДНР и повуче споразумом предвиђено. Генерално, говорећи о тачкама споразума о примирју које се спроводе, онда су то делимична размена заробљеника и значајно смањење интензитета војних дејстава. 


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!