Пуковник Касад: О скоро заборављеном


Веома кратко о речима Грејема Филипса о украјинској застави.

Превод твита Грејема Филипса приказаном испод:

Умало да заборавим како изгледа украјинска застава без леша испод ње.

Можда је написано грубо и чак цинично, али је прави одраз украјинске стварности, када је застава земље, због које се подигла велика гужва јер на њој нема ништа што би симболисало кључне моменте и војне сукобе на њеној територији, постала симбол снага које су Украјину утерале у грађански рат вијући "државни банер".

Патриотска грозница, када су боје заставе малали на све могуће, развијала се паралелно са конвојима ковчега са истока - покопаних под истом заставом. За Донбас и порушене градове та застава је постала симбол смрти. Због оних који под њом марширају десетине хиљада људи је погинуло и она је данас натопљена крвљу људи који су сви колико јуче живели у истој земљи.

Наравно, Филипсове речи неће разумети они који мисле да у Украјини нема фашизма и да је хунта "жртва агресије". Али ко је био у Донбасу и видео у шта га је претворила украјинска војска и у шта су се изметнуле Украјинске оружане снаге врло добро разуме да је Филипсова отровна примедба суштински исправна: пречесто је украјинска застава уз нечију смрт. Све док је фашистичка хунта на власти, бојим се да се некадашња перцепција украјинске заставе неће вратити.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!